Πόρτα στη Δωδεκάνησο

Στην αισθητική αναβάθμιση του νησιού στρέφεται ο Δήμος Ρόδου: ξεκινά με τη Νέα Αγορά και την εκτέλεση νέων έργων

Spread the love

Πλήρες σχέδιο βελτίωσης της εικόνας της Νέας Αγοράς της Ρόδου στο Μανδράκι και αναβάθμισης της λειτουργίας της, υλοποιεί ο Δήμος Ρόδου. Σειρά έργων που εκτελεί ο Δήμος τον τελευταίο καιρό αποσκοπούν στην αλλαγή της σημερινής κατάστασης του κεντρικότερου σημείου της πόλης της Ρόδου και του πλέον εμβληματικού εμπορικού κέντρου του νησιού μας. Για την προστασία της ομαλής λειτουργίας του, οι εργασίες εκτελούνται σταδιακά, με επιμέρους, μικρής κλίμακας, εργολαβίες.

Πρόσφατα ολοκληρώθηκε το έργο «Συντήρηση Νέας Αγοράς» που αφορούσε κυρίως το τμήμα της κεντρικής εισόδου. Συγκεκριμένα έγιναν καθαιρέσεις και ανακατασκευές σε κλίμακες, μωσαϊκά, σαθρά επιχρίσματα στην κεντρική είσοδο και τον κεντρικό τρούλο και εξωτερικά αυτού. Ακόμη στα γραφεία του ορόφου έγιναν επισκευές σαθρών επιχρισμάτων καθώς και συντήρηση και χρωματισμός των ξύλινων κουφωμάτων.

Σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή βρίσκεται το έργο «Αποκατάσταση Περιστυλίων Νέας Αγοράς- Α’ φάση», που αφορά στην επισκευή του περιστυλίου στο εσωτερικό βορειοανατολικό τμήμα του αίθριου της Νέας Αγοράς. Περιλαμβάνονται η επισκευή φθορών του φέροντα οργανισμού του κτιρίου, η επισκευή οξειδωμένου οπλισμού και αποκατάσταση του σκυροδέματος καθώς και ενίσχυση με εκτοξευόμενο σκυρόδεμα των πλακών της οροφής και των περιμετρικών δοκών. Μέχρι σήμερα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η καθαίρεση σαθρών σοβάδων καθώς και όλων των σαθρών σκυροδεμάτων, γύρω από τους οξειδωμένους οπλισμούς στις πλάκες και τα υποστυλώματα. Επίσης έγινε πλήρη καθαίρεση τμήματος της πλάκας το οποίο παρουσίαζε πλήρως  οξειδωμένους οπλισμούς καθώς και πλήρως αποδιοργανωμένο σκυρόδεμα και το οποίο τμήμα θα ανακατασκευασθεί. Οι αποκαλυμμένοι οπλισμοί προστατεύονται με απαλειφόμενο κονίαμα αντιδιαβρωτικής προστασίας και έχει γίνει προετοιμασία για την υποδοχή του εκτοξευόμενου σκυροδέματος. Τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται η τοποθέτηση νέου οπλισμού και οι εργασίες εκτοξευόμενου σκυροδέματος. Τέλος, αφού γίνουν επιχρίσματα όπου απαιτείται, προβλέπονται να χρωματισθούν οι επιφάνειες με ακρυλικά χρώματα. Οι εργασίες πρόκειται να ολοκληρωθούν έως τον Οκτώβριο του 2018.

Την τρέχουσα φάση παρεμβάσεων ολοκληρώνει το έργο «Μονώσεις Δημοτικών Κτιρίων» που αποτελεί και το σημαντικότερο εκ των τριών, προϋπολογισμού 350.000 ευρώ. Η σύμβαση με τον ανάδοχο υπογράφτηκε την Πέμπτη 29 Ιουνίου και αναμένεται η εγκατάσταση του τις επόμενες ημέρες. Στο έργο προβλέπονται εκτεταμένες καθαιρέσεις εξωτερικών διαβρωμένων επιχρισμάτων, ενανθρακωμένου σκυροδέματος και αποκατάσταση τους, με τον επιμελή καθαρισμό της σκουριάς περιμετρικά του οπλισμού, την επάλειψη με αντιοξειδωτική στρώση στον διαβρωμένο οπλισμό και τη χρήση επιχρισμάτων με ινοπλισμένο επίχρισμα για να προφυλαχτεί από τις ρηγματώσεις. Κατόπιν προβλέπονται μονώσεις και η τελική σφράγιση θα γίνει με βαφή στα χρώματα που ήδη υπάρχουν στην Νέα Αγορά.

Τέλος, στο εσωτερικό περιστύλιο στέγαστρο θα κατασκευαστούν ξύλινα πάνελ που θα αποτελούνται από οριζόντιες σανίδες, προκειμένου να καλυφθούν τόσο οι εξωτερικές μονάδες των κλιματιστικών σωμάτων που βρίσκονται εκεί, όσο και οι εξωτερικές μονάδες κλιματιστικών που βρίσκονται στο εξωτερικό περιστύλιο στέγαστρο, ενώ θα ζητηθεί από τους ενοικιαστές των καταστημάτων της Νέας αγοράς, να μεταφερθούν όσες μονάδες είναι εξωτερικά του κτηρίου στην πίσω πλευρά του.

Ο Δήμαρχος Ρόδου δήλωσε την ικανοποίηση του για τα έργα που εκτελούνται από τη Δ/νση Μεσαιωνικής Πόλης και Μνημείων του Δήμου, καθώς μπορεί το κτιριακό συγκρότημα της Νέας Αγοράς να απαιτεί την εκτέλεση έργων της τάξης των 2 έως 4 εκατομμυρίων ευρώ για να έρθει στην κατάσταση που του αρμόζει και όλοι οι Ροδίτες επιθυμούν, αλλά και τα έργα που εκτελούνται στην παρούσα φάση, παρά τη μικρή τους κλίμακα, είναι στοχευμένα προστατεύοντας σε σημαντικό σημείο το κτήριο ως προς την στατικότητα του. Επιπλέον ο κ. Χατζηδιάκος αισιοδοξεί ότι και η εικόνα του κτηριακού συγκροτήματος θα βελτιωθεί, καθώς αποτελεί κεντρικό σημείο επίσκεψης των τουριστών του νησιού μας και χαρακτηρίζει ως ένα σημείο την πόλη της Ρόδου.

SHARE
RELATED POSTS
6ο Παιδικό Φεστιβάλ από την ΠΑΝΑΚΕΙΑ – 6 και 7 Σεπτεμβρίου 2019
Ανάσταση στη Σύμη!
Πύρινη λαίλαπα, του Φώτη Χατζηδιάκου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.