Πρόσωπα - Αφιερώματα

Ρίτσαρντ Γουέλς: Η δολοφονία του από τη «17Ν», του Νίκου Βασιλειάδη

Spread the love

Νίκος Βασιλειάδης

Θα το βρείτε: σε “Πολιτεία”, “Πρωτοπορία” Αθήνας-Θεσσαλονίκης-Πάτρας, “Ιανός” Αθήνας και Θεσσαλονίκης, και σε όλα τα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας και του εξωτερικού που θα ζητηθεί σε 2-5 ημέρες. β) ΗΠΑ μέσω του “Εθνικού Κήρυκα”. γ)στις εκδόσεις Φίλντισι on line, με μειλ ή τηλεφωνικά 210 65 40 170 – [email protected]

όλα τα συγγραφικά έσοδα θα διατεθούν σε οικογένειες  με παιδικό καρκίνο.

Το ημερολόγιο έδειχνε 23 Δεκεμβρίου του 1975. Η Αθήνα ντυμένη στα γιορτινά της ετοιμαζόταν να γιορτάσει τα επερχόμενα Χριστούγεννα. Τα πάρτι και οι κοσμικές συγκεντρώσεις πολλά και λαμπερά. Από μία τέτοια εκδήλωση γύριζε  και ο Ρίτσαρντ Γουέλς, σταθμάρχης της υπηρεσίας πληροφοριών της CIA στην Αθήνα μαζί με τη σύζυγό του Μαρία-Χριστιάννα.

Φτάνοντας στο σπίτι τους,  στο Παλαιό Ψυχικό, αποβιβάστηκαν από το αυτοκίνητο τους και κατευθύνθηκαν προς το σπίτι τους. Τότε, μπροστά τους σταματά ένα πράσινο αυτοκίνητο μάρκας  Σίμκα, στο οποίο επέβαιναν μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη». Τρεις κουκουλοφόροι κατευθύνθηκαν προς το Γουέλς, παραμερίζοντας τη σύζυγό του και τον οδηγό του. Τον πυροβόλησαν σχεδόν εξ επαφής με ένα μάρκας Κολτ 45 και τράπηκαν σε φυγή με το ίδιο αυτοκίνητο.

Ο Ρίτσαρντ Γουέλς γίνεται ο πρώτος αμερικανός πράκτορας που δολοφονήθηκε από εγκληματική οργάνωση, ανοίγοντας το δρόμο για την ψήφιση ενός αρκετά σημαντικού νόμου που ισχύει στις ΗΠΑ μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύεται να κοινοποιούνται  τα στοιχεία των πρακτόρων της CIA, ούτως ώστε να προστατεύονται οι ίδιοι και οι οικείοι τους.

Η οργάνωση «17 Νοέμβρη» εκδίδει προκηρύξεις αναλαμβάνοντας την ευθύνη για  τη δολοφονία, μιλώντας για συμμετοχή της Αμερικής στη δικτατορία των συνταγματαρχών. Η εισαγγελική αρχή εκδίδει απόφαση, η οποία απαγορεύει τη δημοσίευση αυτών των προκηρύξεων.

Λίγους μήνες αργότερα, ο γάλλος φιλόσοφος Ζαν-Πολ Σαρτρ παίρνει από τα χέρια μιας γυναίκας, την οποία ο ίδιος δε γνωρίζει,  ένα φάκελο με μία προκήρυξη της «17 Νοέμβρη». Ο Σαρτρ την παραδίδει απευθείας στο φίλο του Ζορζ Ζιλί, ο οποίος είναι ο εκδότης της γαλλικής εφημερίδας «Libération». Τότε, δημοσιεύονται οι προκηρύξεις και αργότερα τις αναδημοσιεύει και ο ελληνικός τύπος.

Το έγκλημα αυτό δεν έφτασε ποτέ στην δικαιοσύνη, καθώς όταν έγιναν οι συλλήψεις των μελών της «17 Νοέμβρη», είχε ήδη παραγραφεί, αφού είχαν περάσει 20 χρόνια από την τέλεσή του. Πάντως, το 2002, όταν η τρομοκρατική οργάνωση είχε αποκαλυφθεί, ένας υπάλληλος νοσοκομείου, ο Παύλος Σερίφης, ομολόγησε ότι συμμετείχε στη δολοφονία του Ρίτσαρντ Γουέλς, μαζί με τον επικεφαλής της οργάνωσης, Αλέξανδρο Γιωτόπουλο.

Ο Γιωτόπουλος, καταδικάστηκε  σε ισόβια για βομβιστικές επιθέσεις, ληστείες τραπεζών και δολοφονίες στο διάστημα 1983-2000. Ο Παύλος Σερίφης φυλακίστηκε για ανάμειξη και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Ηλίας Καραβόλιας
Α’ Αντιπρόεδρος στο Ινστιτούτο Ναυτιλιακών και Οικονομικών Σπουδών του Λονδίνου ο Ηλίας Καραβόλιας
“Καλή στράτα, Καλομοίρη”-Το αποχαιρετιστήριο μήνυμα του Δημάρχου Ρόδου στον Πατέρα της συζύγου του
Μπράβο, Κωνσταντίνα! 7η στους 1400 της Ελλάδας!

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.