Ανοιχτή πόρτα Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Πόσο πάει το ενοίκιο για ένα φοιτητικό σπίτι, της Ελίζας Τριανταφύλλου

Spread the love

Ελίζα Τριανταφύλλου

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Σπούδασε κατά λάθος Οικονομική Επιστήμη στην ΑΣΟΕΕ (νυν ΟΠΑ) και κατά τύχη ξεκίνησε το 2004 να εργάζεται ως οικονομικός συντάκτης στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Το 2010 δημιούργησε την πρώτη αντιγραφή του αμερικανικού σατιρικού site “Τhe Onion”, στην Ελλάδα. Παραμένει στον χώρο των ηλεκτρονικών ΜΜΕ. Είναι ανορθόγραφη.

Πιο βαθιά από πέρυσι θα βάλουν το χέρι στην τσέπη αυτήν την ακαδημαϊκή χρονιά οι γονείς των φοιτητών και σπουδαστών που πέρασαν σε κάποια σχολή μακριά από τον τόπο κατοικίας τους και αναζητούν σπίτι. Καταγράφουμε τις αυξήσεις –και σπανιότερα τις μειώσεις– από πόλη σε πόλη.

Ο μηνιαίος προϋπολογισμός για μία οικογένεια μεσαίου εισοδήματος με φοιτητή σε άλλη πόλη μπορεί φέτος να ανέβει σε δυσβάστακτα επίπεδα, πολύ περισσότερο αν στα έξοδα για το ενοίκιο ενός σπιτιού μόλις λίγων δεκάδων τετραγωνικών προστεθούν και οι βασικές δαπάνες διαβίωσης.

Στα ύψη τα ενοίκια για φοιτητικά σπίτια

Σύμφωνα με τα στοιχεία της γνωστής πλατφόρμας αγγελιών πώλησης και ενοικίασης ακινήτων Spitogatos NetworkΑγγελίες ακινήτων – Αγγελίες σπιτιών | Spitogatos.gr, στο κέντρο της Αθήνας και στις γύρω περιοχές η μέση τιμή ανά τετραγωνικό ξεκινά από τα €7,24 στις λεωφόρους Πατησίων και Αχαρνών και μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα €13 ή τα €14,6 σε πιο «λαμπερές» γειτονιές όπως το Μετς, το Κολωνάκι και ο Λυκαβηττός.

Συνακόλουθα, το ενοίκιο για ένα στούντιο ή μια γκαρσονιέρα δύσκολα πέφτει κάτω από τα €300. Εκτός από Πατησίων και Αχαρνών (στα €297 κατά μέσο όρο για 41 τμ περίπου), ανάμεσα στις συγκριτικά φθηνότερες περιοχές συγκαταλέγεται του Ζωγράφου (€310 για 35 τμ), η Κυψέλη (€321 για 40 τμ), η Καισαριανή (€328 για 36 τμ) και το Γουδή (€331 για 35 τμ). Στον αντίποδα, πέρα από Μετς (€583 για σπίτι 45 τμ περίπου) και Κολωνάκι – Λυκαβηττό (€537 για 37 τμ), σχεδόν απλησίαστες για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα είναι οι γκαρσονιέρες και στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας (€426 κατά μέσο όρο για 33 τμ).

Για ένα δυάρι (δηλαδή ένα σπίτι με μία κρεβατοκάμαρα χωρίς δυνατότητα συγκατοίκησης) το ενοίκιο στην Αθήνα ξεκινά κατά μέσο όρο από τα €357 (σπίτι περίπου 40 τμ στην Καισαριανή) και αγγίζει τα €765 σε Κολωνάκι – Λυκαβηττό (εμβαδόν περίπου 52 τμ), τη στιγμή που ο κατώτατος μισθός είναι στα €546 καθαρά.

Από τις συνολικά 18 περιοχές-συνοικίες που καλύπτουν τα δεδομένα του Spitogatos Network για την Αττική (συμπεριλαμβανομένου του Πειραιά και της Νίκαιας), στις 15 τα ενοίκια έχουν αυξηθεί από πέρυσι. Εξ αυτών, στις 11 η άνοδος της μέσης τιμής ανά τετραγωνικό είναι διψήφια, με τα «σκήπτρα» να κατέχει ο Βύρωνας (αύξηση 34,6%). Ακολουθεί το Αιγάλεω (31,3%) και η Καισαριανή (24,4%). Αντιθέτως, πιο έντονα πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές στην περιοχή Κουκάκι – Μακρυγιάννη (-10,5%) που έχει δει σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, ωστόσο τα ενοίκια εξακολουθούν να παραμένουν για πολλούς σε απαγορευτικά επίπεδα (€363 για μία γκαρσονιέρα ή ένα στούντιο γύρω στα 30 τετραγωνικά και €523 για δυάρι των 45 τμ). Οι τιμές υποχώρησαν επίσης στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας κατά 1% και στη Νίκαια κατά 3,2%.

Οι περιοχές «φωτιά» ανά πόλη

Τσιμπημένα όμως σε πολλές περιπτώσεις είναι και τα ενοίκια και σε φοιτητουπόλεις εκτός Αθηνών, όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο και τα Χανιά. Συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, ανάλογα τη συνοικία η μέση τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο κυμαίνεται από τα €5,82 (στη Σταυρούπολη) έως τα €9,5 στο κέντρο της πόλης. Έτσι, το μέσο ενοίκιο για ένα στούντιο ή μία γκαρσονιέρα ξεκινά από τα €243 (για 42 τμ στη Σταυρούπολη) και φτάνει μέχρι και τα €393 στο κέντρο (για 41 τετραγωνικά). Οι αντίστοιχες ενδεικτικές τιμές για ένα δυάρι κυμαίνονται μεταξύ €279 και €454.

Πληροφορίες SPITOGATOS

Πηγή: Spitogatos Network

Στη δε Σταυρούπολη, παρότι παραμένει η συγκριτικά πιο φθηνή περιοχή, μέσα σε έναν χρόνο έχει παρατηρηθεί η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση τιμών ανά τετραγωνικό (32,3%). Ακολουθεί ο Εύοσμος (17,6%) και το κέντρο της Θεσσαλονίκης (14,7%). Διψήφια είναι τα ποσοστά αύξησης των ενοικίων (μέση τιμή ανά τμ) και στις εξής τρεις περιοχές: Ανάληψη – Μπότσαρη – Νέα Παραλία (12%), Άνω Πόλη (10,7%) και Τούμπα (10,5%). Σημαντική αύξηση έχει σημειωθεί και στις υπόλοιπες τέσσερις περιοχές που καλύπτουν τα στοιχεία του Σπιτόγατου (συνολικά 10 περιοχές σε όλη τη Θεσσαλονίκη).

Ανεβασμένες κατά 6,07% είναι φέτος οι τιμές των φοιτητικών κατοικιών και στην Πάτρα, όπου ένα studio ή μία γκαρσονιέρα γύρω στα 34 τμ κατά μέσο όρο κοστίζει €207. Το μέσο ενοίκιο για ένα δυάρι 10 τμ μεγαλύτερο ανεβαίνει στα €268.

Στην Κρήτη, παρά την μείωση της τάξης του 3,9% που έχει σημειωθεί από πέρυσι στη μέση τιμή ανά τετραγωνικό, το Ρέθυμνο παραμένει η πιο ακριβή πόλη του νησιού με €8,68/τμ. Εκεί η ενοικίαση ενός studio ή μίας γκαρσονιέρας κοστίζει κατά μέσο όρο €284, ενώ για το δυάρι ανέρχεται στα €406. Στα Χανιά, οι τιμές αυξήθηκαν οριακά (0,4%) και τα αντίστοιχα ενοίκια είναι €308 και €345 και στο Ηράκλειο, όπου οι τιμές ανά τετραγωνικό μέσα σε ένα χρόνο αυξήθηκαν κατά 12%, τα ποσά διαμορφώνονται στα €247 (μέσο ενοίκιο για studio/γκαρσονιέρα) και €355 (το δυάρι).

Πηγή: Spitogatos Network
Ποιοι παράγοντες ωθούν τις τιμές

«Πανελλαδικά οι τιμές των φοιτητικών ενοικίων είναι και φέτος ανοδικές για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, στο +8,6%. Ωστόσο, υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις μεταξύ περιοχών, για διαφορετικούς λόγους» αναφέρει στο inside story ο Δημήτρης Μελαχροινός, διευθύνων σύμβουλος του Spitogatos Network.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Spitogatos Δημήτρης Μελαχροινός.

Σύμφωνα με τον ίδιο «τα προηγούμενα χρόνια, η αύξηση των τιμών των ενοικιάσεων συνολικά, αλλά και των φοιτητικών συγκεκριμένα, οφειλόταν πρωτίστως στην αύξηση των τουριστικών/βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων. Πολλοί ιδιοκτήτες απέσυραν τα ακίνητά τους από την αγορά της μακροπρόθεσμης ενοικίασης, και τα διέθεσαν για βραχυπρόθεσμη/τουριστική ενοικίαση. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθεί πολύ η διαθεσιμότητα («στοκ») των ακινήτων προς μακροπρόθεσμη ενοικίαση, και με δεδομένη την έντονη ζήτηση, να αυξηθούν οι τιμές τους. Σε πολλές περιοχές της Αθήνας ή και άλλες τουριστικές περιοχές, πανελλαδικά, οι φοιτητικές ενοικιάσεις κυμαίνονταν (και κυμαίνονται ακόμη) σε επίπεδα άνω των €10 ανά τετραγωνικό μέτρο».

Ως προς τη φετινή ανοδική πορεία των ενοικίων ο Δημήτρης Μελαχροινός αναφέρει ότι «αν και φαίνεται να υπήρξε μείωση του τουρισμού, αλλά και της προσφοράς των τουριστικών ενοικιάσεων, ειδικά στην Αθήνα, η αύξηση στις τιμές των φοιτητικών ενοικίων, κατά την άποψή μου, οφείλεται στη γενικότερη βελτίωση του κλίματος στην κτηματαγορά, αλλά και του γεγονότος ότι άλλαξαν οι πιάτσες. Σε κάποιες περιοχές που παρουσίαζαν πολύ έντονη ζήτηση τα τελευταία χρόνια, ενώ παράλληλα είχαν μικρή διαθεσιμότητα και αντικειμενικά πολύ υψηλές τιμές για μια φοιτητική κατοικία, οι τιμές φέτος παρουσιάζουν τάσεις σταθεροποίησης (π.χ. ιστορικό κέντρο Αθήνας) ή ελαφράς μείωσης (π.χ. Κουκάκι – Μακρυγιάννη). Από την άλλη, οι τιμές κατοικιών σε περιοχές που βρίσκονται ακόμα σε αντικειμενικά χαμηλότερα επίπεδα (κάτω από €7-8/τμ), φέτος παρουσιάζουν έντονη αύξηση, όπως για παράδειγμα η Σταυρούπολη στη Θεσσαλονίκη, ο Βύρωνας, το Αιγάλεω, η Κυψέλη και άλλες περιοχές στην Αθήνα».

Η αύξηση των ενοικίων όχι μόνο για μικρά σπίτια που συνήθως προτιμούν οι φοιτητές, έχει γίνει ιδιαίτερα αισθητή από το 2018. Σύμφωνα με την πανελλαδική έρευνα ενοικιάσεωνΠανελλαδική έρευνα της RE/MAX Ελλάς για τις ενοικιάσεις κατοικιών κατά το έτος 2018 που πραγματοποιεί κάθε χρόνο το κτηματομεσιτικό δίκτυο RE/MAX Ελλάς, που δημοσίευσε την τελευταία τον περασμένο Σεπτέμβριο, τα ενοίκια εμφάνισαν αύξηση 8,4% σε ολόκληρη την επικράτεια σε σύγκριση με το 2017. Με βάση την ίδια έρευνα, για τις ενοικιάσεις κατοικιών το 2017 η πανελλαδική μεσοσταθμική αύξηση σε σχέση με το 2016 ήταν στο 2,1%. Αντιθέτως μεταξύ των ετών 2016-2015 οι τιμές των ενοικίων σε πανελλαδική κλίμακα είχαν σημειώσει πτώση της τάξης του 1%.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αττικής Λευτέρης Ποταμιάνος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Μεσιτών Αττικής, Λευτέρη Ποταμιάνο, πέρα από τη βραχυπρόθεσμη μίσθωση που έχει περιορίσει σημαντικά την προσφορά σπιτιών προς ενοικίαση, αλλά και τη γενικότερη ανάκαμψη της κτηματαγοράς που ωθεί υψηλότερα τις τιμές, η ανοδική τάση των ενοικίων, που παρατηρείται ειδικά αυτήν την περίοδο, οφείλεται και στην εποχικότητα. «Πάντα Αύγουστο με Οκτώβριο που ψάχνουν οι φοιτητές, τα μικρά σπίτια είναι δυσεύρετα. Δηλαδή τώρα βρισκόμαστε στο απόγειο της ζήτησης».

Πάντως σύμφωνα με τον ίδιο, στον ορίζοντα υπάρχουν σημάδια για πιθανή διόρθωση των τιμών. «Περιμένουμε να βγουν στην αγορά κάποια ακίνητα που μπήκαν στην βραχυχρόνια μίσθωση, αλλά δεν απέδωσαν τόσο καλά μετά το crash test ενός έτους που πέρασαν. Ωστόσο για να φανεί το εύρος και το αποτέλεσμα αυτής της τάσης χρειάζεται να περάσουν τουλάχιστον έξι μήνες με έναν χρόνο».

Πρόκειται ως επί το πλείστον για ανακαινισμένα και επιπλωμένα ακίνητα, τα οποία εκτιμάται ότι σε πρώτη φάση θα συμπιέσουν προς τα κάτω τα ενοίκια ακινήτων που συγκριτικά βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση.

«Πολύ δύσκολο να βρεις σπίτι σε λογικές τιμές»

«Το σπίτι που μένω το βρήκα πριν δύο χρόνια με ενοίκιο στα €370 και μέχρι στιγμής αυτή παραμένει η τιμή», λέει στο inside story η 23χρονη Αγγελική από την Ηλεία, που συγκατοικεί με την αδερφή της σε ένα ανακαινισμένο τριάρι δεύτερου ορόφου σε μία παλιά πολυκατοικία στου Ζωγράφου. Όταν πρωτοήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει στη σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ, έμεινε στο σπίτι μιας γνωστής της, όμως μετά από δύο χρόνια χρειάστηκε να μετακομίσει μαζί με την αδερφή της που μόλις είχε έρθει στην πόλη. «Είχα δυσκολευτεί λίγο να το βρω γιατί έψαχνα σε περιόδους αιχμής, ξεκίνησα συστηματικά από Αύγουστο και το βρήκα τον Οκτώβριο». Το συμβόλαιο της Αγγελικής λήγει σε έναν μήνα και ευελπιστεί ο ιδιοκτήτης να μην ζητήσει αύξηση. «Πλέον είναι πολύ δύσκολο να βρεις ένα σπίτι σε τιμές λογικές. Κοιτάζω κατά διαστήματα αγγελίες στην περιοχή που μένω και τα ενοίκια έχουν αυξηθεί πάρα πολύ. Αν σήμερα νοίκιαζα ένα σπίτι σαν αυτό που μένω τώρα, έχω υπολογίσει ότι θα χρειαζόμουν γύρω στα €500-550».

Ως προς το κόστος ζωής στην Αθήνα, η Αγγελική αναφέρει ότι για να πληρώσει λογαριασμούς (κοινόχρηστα, ΔΕΚΟ, internet, τηλεφωνία, κάρτα διαδρομών ΜΜΜ) και τα έξοδα διατροφής από κοινού με την αδερφή της και να περάσει τον μήνα της χρειάζεται γύρω στα €350-380. «Δεν βγαίνω συνεχώς, κάνω μία μέση ζωή, ούτε χαλάω πολλά λεφτά για ποτά. Το μεγαλύτερο έξοδό μου είναι το σούπερ μάρκετ». Η Αγγελική μέχρι πέρυσι λάμβανε το φοιτητικό επίδομα στέγασηςΠληροφορίες για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα | Υπουργείο Παιδείας ύψους €1.000 ανά άτομο, ετησίως. Ενίσχυση που αν και σαφώς χρήσιμη, καλύπτει μόνο ένα μικρό μέρος των συνολικών εξόδων τα οποία διαρκώς αυξάνονται και καλείται να πληρώσει μία οικογένεια για να συντηρήσει τα νεότερα μέλη της που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι.

Τα προβλήματα στέγασης που αντιμετωπίζουν (και) φέτος χιλιάδες νέοι και νέες που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους ήταν και η αιτία για την κινητοποίηση φοιτητικών συλλόγωνΔιεκδίκησαν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της φοιτητικής στέγης | 902.gr που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου στο υπουργείο Παιδείας. Όπως δήλωσαν εκπρόσωποι των φοιτητών το κόστος των ενοικίων είναι δυσβάστακτο για τις οικογένειες, ειδικά όταν σε αυτό προστεθούν οι λογαριασμοί και το κόστος διαβίωσης, ενώ οι θέσεις στις εστίες παραμένουν λιγοστές και τα προβλήματα όσων έχουν εξασφαλίσει μία θέση σε εστία χρονίζουν, λόγω της ελλιπούς συντήρησης των κτιρίων.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, αντιπροσωπεία των φοιτητικών συλλόγων συναντήθηκε με εκπροσώπους του υπουργείου Παιδείας. Το inside story απευθύνθηκε στο αρμόδιο υπουργείο με ερωτήματα σχετικά την έκβαση αυτού του τετ α τετ, το φοιτητικό επίδομα στέγασης, το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων οικονομικής στήριξης, αλλά και τις διαθέσιμες θέσεις στις εστίες, ωστόσο μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος δεν κατέστη εφικτό να έχουμε κάποια απάντηση.

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του. Το θέμα προσφέρει το συνδρομητικό  insidestory.gr

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Λαβράκια Τυνησίας…, του Γιώργου Αρκουλή
Έλληνας 2017, του Γιάννη Πανούση
july.jpg
Η ελληνικότητα ως ποιότητα και ως ντροπή, της Τζούλυς Γιαννοπούλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.