Πόρτα στη Δωδεκάνησο

Πρόγραμμα “Νησίδα” & οι πανηγυρισμοί της  ΠΝΑι και των αυλικών της. Οι αιτήσεις που έγιναν επιλεκτικά δεκτές

Spread the love

Ο Μανώλης Γλυνός είναι Οδοντίατρος και ο επικεφαλής της παράταξης Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου

Αφού λεφτά … υπάρχουν νέο πρόγραμμα Νησίδα από το Νοέμβριο για την στήριξη όλων των επιχειρήσεων

Δεν έχουν αντίκρισμα τελικά οι πανηγυρισμοί της  περιφερειακής αρχής και των υποστηρικτών – αυλικών της, σε ό,τι αφορά την εφαρμογή και υλοποίηση, του προγράμματος ΝΗΣΙΔΑ, αφού μόνο το 37% των  αιτήσεων που υπεβλήθησαν, από τους ιδιοκτήτες μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων  έγιναν δεκτές.

Σε όσους έχουν αδύνατη μνήμη, θυμίζουμε πως η Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου, όχι μόνο ανέδειξε το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά και πίεσε για να διανεμηθούν οι πόροι που αρχικά είχαν ανακοινωθεί, δηλαδή  49 εκατομμύρια ευρώ και όχι τα 35 που τελικά  δίνονται.

Επιμένουμε ότι  αν η ΠΝΑΙ είχε  καταφέρει να  διεκδικήσει 49 εκατομμύρια ευρώ,  θα είχαμε τουλάχιστον 50% των αιτήσεων με επιτυχία.

Τελικά από άλλες περιφέρειες όπως για παράδειγμα  την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου διανέμονται στα πλαίσια του ίδιου προγράμματος 40 εκατομμύρια ευρώ με πολύ λιγότερες αιτήσεις.  Η δε Περιφέρεια Κρήτης διένειμε 60 εκατομμύρια ευρώ με 10.929 αιτήσεις που της υπεβλήθησαν.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αποδεικνύεται στην πράξη, ότι είναι αυτή που είχε τις περισσότερες αιτήσεις και τον  μικρότερο προϋπολογισμό, για την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος.

Θυμίζουμε εκ νέου, ότι στα  πλαίσια υλοποίησης του προγράμματος, κατατέθηκαν 10.119  αιτήσεις και τελικά έγιναν δεκτές και θα ενισχυθούν   3.705 επιχειρήσεις, δηλαδή οι τρεις στους δέκα αιτούντες.

Και όλο αυτό βαπτίζεται και διαφημίζεται ως επιτυχία, στη στιγμή που το 64% των μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών, έμειναν εκτός προγράμματος και στήριξης, την πιο δύσκολη περίοδο, καθώς η πανδημία δεν πέρασε  και δεν έχουν άλλους οικονομικούς πόρους, για να επιβιώσουν και να καλύψουν τις  υποχρεώσεις που συσσωρεύτηκαν.

Στις τάξεις των επιχειρηματιών που απορρίφθηκαν, υπάρχει έντονη αμφισβήτηση για τις διαδικασίες αξιολόγησης των αιτήσεων, που έχουν υποβληθεί  για ενίσχυση από το πρόγραμμα Νησίδα καθώς υπάρχουν περιστατικά απόρριψης  για πολύ τυπικές παραλείψεις των μελετητών λογιστών, σε επιχειρήσεις που λόγω πτώσης του τζίρου τους και δικαιούνται ενίσχυσης .

Σε αυτούς τους ανθρώπους, πρέπει να δοθεί δυνατότητα να διορθώσουν  εφόσον όπως επισημαίνουμε πρόκειται για τυπικές παραλείψεις και όχι για  πλαστά στοιχεία.

Ο διαχωρισμός των επιχειρηματικών τομέων έπρεπε να είναι πιο δίκαιος  και ήταν αναγκαία η ύπαρξη βάσης, σε ότι αφορά τη βαθμολογία των αιτήσεων,  για παράδειγμα το 50, ώστε αυτόματα τα χρήματα που περισσεύουν να πηγαίνουν σε άλλους τομείς, ώστε να ωφεληθούν περισσότεροι και  να μην ευνοούνται ορισμένοι και μόνο ( πχ τομέας λιανικής πώλησης).

Και είναι εξοργιστικό τουλάχιστον ότι  δεν υπάρχει  απάντηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, οι αιτήσεις των οποίων απορρίφθηκαν δεν  έχουν άλλους πόρους για να επιβιώσουν και αγωνιούν για το αύριο των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους.

Επειδή ακόμη καλά κρατούν στην ΠΝΑΙ οι πανηγυρισμοί για τη στήριξη των ολίγων  και όχι των πολλών, που έχουν ανάγκη  και  δεν υπάρχει απάντηση η Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου, ζητά την υλοποίηση νέου προγράμματος στήριξης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από το Νοέμβριο με έμφαση στον τουρισμό και την εστίαση.

Και το λέμε αυτό γιατί… λεφτά υπάρχουν, καθότι όπως έχει διαφημιστεί παντοιοτρόπως  το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα έχει σχεδόν  διπλασιαστεί για την περίοδο 2021-2027.

Ζητάμε πραγματική στήριξη των επιχειρήσεων που έχουν ανάγκη και όχι επιδοματική πολιτική όπως ατυχώς είχε αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης κ.Γ. Λεονταρίτης σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου .

Στήριξη ουσιαστική όλων και όχι των ολίγων. 

SHARE
RELATED POSTS
Μεταφορά κέντρου Ανταποδοτικής ανακύκλωσης Δήμου Ρόδου-Προσοχή στη διέλευση οχημάτων
a6e20186-b282-4fe7-81ee-99217bdbe8da.jpg
Αποκαταστάσεις πεζοδρομίων και κεντρικών δρόμων από τον Δήμο Ρόδου
Ευχές από τον Βουλευτή Δωδ/σου κο Δημήτρη Γάκη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.