Ανοιχτή πόρτα

Πρωτοχρονιά, ο Άη Βασίλης και ο καθρέπτης, του Δημήτρη Ι. Μπρούχου

Spread the love

Ο Δημήτρης Ι. Μπρούχος είναι ποιητής, στιχουργός. συγγραφέας και Σύμβουλος Επικοινωνίας 

«Πάντοτε τις παιδικές Πρωτοχρονιές – που νόμιζα πως θα κρατήσουν για πάντα – με τον ερχομό του Καινούργιου Χρόνου, ένα αόρατο χέρι χτυπούσε το κουδούνι κι εγώ έτρεχα σφαίρα ν’ ανοίξω, μήπως και προλάβω να του μιλήσω… Την προσοχή μου όμως μονοπωλούσαν τα πακέτα με τα δώρα που έβρισκα έξω από την πόρτα και που ο σκληρός δίσκος της μνήμης τα έχει κρατήσει ανέπαφα. Άντε, δεν πειράζει, του χρόνου θα τον προλάβω… μονολογούσε η παιδική μου ψυχή και ριχνόταν στο ξετύλιγμά τους και στις …αποκαλύψεις!

Μεγαλώνοντας, μίκραιναν οι εικόνες, τα δώρα, τα πρόσωπα κι ο Άη-Βασίλης ήταν πια τόσο προβλέψιμος και ορατός παντού, που έχανε θαρρείς την αξία του.

Σήμερα, έχοντας όλα τα «ιερά» για μένα πρόσωπα αναχωρήσει, τα μάτια μου έχοντας συνηθίσει τις άδειες θέσεις γύρω από το τραπέζι και το κουδούνι να επιμένει πεισματικά στη σιωπή του, σε κάθε αλλαγή του Χρόνου, έχω οριστικά καταλάβει ότι τον Άη Βασίλη τον είχα δίπλα μου.

Αυτό που δεν κατάλαβα ποτέ, είναι το ποιος χτυπούσε το κουδούνι…

Αλλά τι σημασία έχει; Στα παιδικά μου μάτια αλλά και στα μάτια όλων των παιδιών, θα είναι πάντα ο κοκκινοντυμένος χοντρός κυριούλης του παραμυθιού, που χρόνια μετά θα αναγνωρίζεται  στον «ίσκιο» της φαμίλιας. Στο άγρυπνο βλέμμα που θα συν-ανασαίνει, που θα συν-πάσχει, που θα συν-παρίσταται σε όλες τις στιγμές που  θα’ρθούν. Αυτόν, που οφείλουμε εν ζωή να τιμούμε.

Ο… «άλλος», ο Άη Βασίλης-φιγούρα, θα ήθελα να φέρει σε μένα και σε όλους τους αδελφούς-συνανθρώπους, πέρα από οτιδήποτε ο καθένας με την παιδική του ψυχή του ’χει ζητήσει ΚΑΙ έναν καθρέφτη.

Ώστε τα μεσάνυχτα της αλλαγής, να αποτυπώσει οριστικά στον χρόνο που φεύγει τον «κακό» εαυτό του, να τον πάρει ο Παλιός μακριά και να αναδείξει στον Καινούργιο, τον «αναγεννημένο» εαυτό του, απαλλαγμένο από όλα αυτά που τον κράτησαν πίσω.

Έναν εαυτό με πρόσωπο αγάπης, ειρήνης, καλοσύνης, ευγνωμοσύνης, με λιγότερο ναρκισσισμό, με λιγότερο εγωϊσμό, με περισσότερη ταπεινότητα και… άιντε  με έναν κόκκινο σκούφο, να τον φορέσει την επόμενη Πρωτοχρονιά και να γίνει ο ίδιος Άη-Βασίλης, προσφέροντάς τον σε όλους αυτούς που κρυώνουν στη μοναξιά και σε όσους δεν έχουν τη δύναμη να ονειρευτούν…

Από καρδιάς, ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!!!

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του. 

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Το πρόστιμο έγινε «καπνός», του Γιώργου Αρκουλή
16417_10203171159420463_3261188934224471284_n.jpg
Ο Χίτλερ στέλνει χαιρετίσματα από τις Λιβυκές Ακτές, της Κικής Τσακίρη
Όπως τα έκανε ο Μεντερές μαντάρα!, του Γιώργου Σαράφογλου-George Sarafoglou

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.