Ανοιχτή πόρτα

Προφήτης Ηλίας…, του Πάνου Καπώνη

Spread the love

Ο Πάνος Καπώνης* είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, τ. Επ. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών (Φαρμακευτική), ποιητής, συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας  Έχει συγγράψει οκτώ πανεπιστημιακά συγγράμματα φαρμακευτικού δικαίου.Λογοτεχνική ιστoσελίδα : http://logos.caponis.gr.

ΕΞ ΕΠΑΦΗΣ [Π32]

Προφήτης Ηλίας…

«ὁ ἀναληφθεὶς ἐν λαίλαπι πυρὸς ἐν ἅρματι ἵππων πυρίνων…. μακάριοι οἱ ἰδόντες σε καὶ οἱ ἐν ἀγαπήσει κεκοσμημένοι, καὶ γὰρ ἡμεῖς ζωῇ ζησόμεθα.»

Σοφία Σειράχ ΜΗ΄1-11

Χθες 20 Ιουλίου 2022, η εκκλησία εορτάζει τον Προφήτη Ηλία.

Δεν ξέρω πως να το πω, αλλά διαβάζοντας το
«βιογραφικό» του προφήτη, (Προφήτης Ηλίας ο Θεσβίτης – 20 Ιουλίου ο εορτασμός – iporta.gr
) ελάχιστες αναφορές είδα για την «ανάληψη» του αγίου με το πυροφόρο άρμα … Επίσης δεν ξέρω πόσο σημαντικό είναι το που γεννήθηκε ή οτιδήποτε άλλο σε σχέση με το «έκθαμβο» της αναλήψεως του, (δεν πέθανε αλλά ανελήφθη έγραψε ο μελωδός), ένα από τα πολλά «μεταφυσικά» των γραφών του Χριστιανισμού. Ένα άλλο που μου έκανε εντύπωση ήταν μία λεπτομέρεια του «βίου» του αγίου ; «θεία οπτασία: Δύο άνδρες λευκοφορεμένοι τον ονόμαζαν Ηλία, τον σπαργάνωναν με φωτιά και του έδιναν φλόγα να φάει». 

Αναρωτιέμαι, χωρίς να θέλω να κάνω το αιρετικό, όλα αυτά τα «μυστήρια» και «υπερβατικά», θαύματα θα τα πουν κάποιοι «ορθοτομούντες τον Λόγον» τόσο λίγη εντύπωση κάνουν που εντέχνως από-σιωπώνται ;  Ή μήπως υπάρχει ο κίνδυνος να χαρακτηρισθούν άλλου είδους ενέργειες παρά «θαύματα», που θα κλονίσουν το χριστεπώνυμο πλήρωμα ;

Τι θέλω να πω και να με συμπαθάτε : Άγγελοι και αρχάγγελοι υπερίπτανται, λευκοφορημένοι άνδρες παρουσιάζονται, οχήματα πύρινα ή μη ταξιδεύουν στο  Σύμπαν, Άγγελος αναγγέλλει στην Παρθένο Μαρία την γέννηση του Ιησού,  ο Προφήτης Ενώχ πολύ πιο παλιά του οποίου το Βιβλίο στα τέλη του 4ου αιώνα κηρύχθηκε αιρετικό (γιατί ;), όπου αναφέρεται ότι ο Ενώχ δεν πέθανε, αλλά – όπως ο προφήτης Ηλίας – ανελήφθη στον ουρανό με άρμα φωτιάς. Υπάρχουν και άλλες τέτοιες αναφορές για να μην σας κουράζω.

Τώρα στον Θεό Σας, πως να μην πάει το μυαλό μας [που είναι το ίδιο το Σύμπαν] «…ἵνα ὦσιν ἓν καθὼς ἡμεῖς ἓν ἐσμέν, ἐγώ ἐν αὐτοῖς καί σύ ἐν ἐμοί, ἵνα ὦσιν τετελειωμένοι εἰς ἕν…», στους πυρακτωμένους πυραύλους της ΝΑΣΑ, τα διαστημόπλοια και τους «λευκούς» αστροναύτες και μια σειρά «εξωγήινων» φαινομένων που γράφτηκαν στα ιερά κείμενα του Χριστιανισμού. Και για μην κολάζω τις αθώες ψυχές σας, θα τελειώσω με ένα περιστατικό που μου συνέβη στο Κάϊρο τον Σεπτέμβριο του  2005 : Είχα πάει για δουλειά, οπότε με την ευκαιρία ζήτησα από τον ξεναγό μου, τον Μωχάμεντ (σπουδαγμένο στον Πανεπιστήμιο (ΕΚΠ) Αθηνών, να πάμε στο περίφημο Μουσείο του Καϊρου. Όταν μπήκα μέσα, στο κέντρο της τεράστιας αίθουσας υπήρχαν δύο πυραμίδες, σε ύψος περίπου μιας μονοκατοικίας και μιας διπλοκατοικίας η δεύτερη πίσω από την πρώτη. Εντυπωσιάστηκα και πήγα κοντά στην πρώτη, ακουμπώντας το χέρι μου επάνω στον θαυμάσιο βαθύ πράσινο (κυπαρισσί) γρανίτη που ήταν χαραγμένος σε όλη του την επιφάνεια με αιγυπτιακά ιερογλυφικά. Ακουμπώντας πάνω στην τέλεια λειασμένη επιφάνειά της «πυραμίδας», ένα μούδιασμα μεταφέρθηκε σε όλο μου το χέρι, σαν μια μικρή εκκένωση ηλεκτρικού ρεύματος…

Χρόνια πολλά στους Ηλίους !!!

ΠΑΝΟΣ ΚΑΠΩΝΗΣ

      

  

SHARE
RELATED POSTS
Ό,τι πληρώνεις παίρνεις…, του Γιώργου Αρκουλή
Σε ποιόν ανήκουν τελικά τα Εξάρχεια;, του Σταύρου Θεοδωράκη
Δημήτρης Κατσούλας
Για όλα φταίω εγώ, του Δημήτρη Κατσούλα

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.