Ανοιχτή πόρτα

Προσαρμογή της Πολιτικής στις απαιτήσεις των (κρίσιμων) καιρών, του Δρ Βασίλη Μαστρογιάννη

Spread the love

Ο κ. Βασίλειος Μαστρογιάννης είναι Διδάκτωρ Δημοσίου- Διοικητικού Δικαίου. Επίσης, είναι υποψήφιος Βουλευτής Φθιώτιδας με το ΠΑΣΟΚ

 

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ( ΚΡΙΣΙΜΩΝ) ΚΑΙΡΩΝ

Όλα στη ζωή κρίνονται εκ του αποτελέσματος, αλλά και οι προθέσεις πολλές φορές είναι ενδεικτικές των τελικών επιδιώξεων, χωρίς βεβαίως να ενοχοποιούνται.

Όπως δείχνουν όλα τα δεδομένα ( οικονομία, εξωτερικά θέματα, ενέργεια, ποιότητα δημοκρατίας και λειτουργία των θεσμών, φτωχοποίηση κ.α) βιώνουμε για μία ακόμη φορά μία κρίσιμη περίοδο για τη χώρα και την κοινωνία.

Η σημερινή κυβέρνηση παρά τις διακηρύξεις δεν μπόρεσε ( ή δεν ήθελε) να προχωρήσει ούτε κατ ελάχιστο σε ένα βασικό μεταρρυθμιστικό έργο που είναι αναγκαίο για τη χώρα ( δικαιοσύνη, ΟΤΑ, δημόσια διοίκηση, πολιτικό σύστημα, αξιοκρατία, διαφάνεια κλπ),  αλλά αντίθετα λειτούργησε και λειτουργεί με τις βασικές συνταγές του ( κακού) παρελθόντος της δεξιάς παράταξης (παρακολουθήσεις, αναξιοκρατία, πελατοκρατία, εξυπηρέτηση μεγάλων συμφερόντων κλπ).

Από την άλλη η αξιωματική αντιπολίτευση διαισθανόμενη ότι δεν μπορεί να ανατρέψει την καθεστωτική αυτή πολιτική κατάσταση ( κυρίως λόγω των δικών της λαθών, αλλά και της έλλειψης αξιόπιστου εναλλακτικού σχεδίου) προβαίνει ( και επανέρχεται ) στις ακτιβιστικές κινήσεις εντυπωσιασμού, που μόνο στόχο έχουν τη συσπείρωση και διασφάλιση της παραμονής και της υποστήριξης των κοινωνικών δυνάμεων που ήδη την στηρίζουν κι όχι στην πρόσθεση νέων, γιατί προφανώς αυτό δεν είναι εφικτό.

Οι πρακτικοί ( πολιτικοί ) λόγοι που γίνεται αυτό δεν είναι αντικείμενο του παρόντος άρθρου, απλά σημειώνεται ότι κυρίως έχει να κάνει με την προσπάθεια προσωπικής  επιβίωσης κάποιων που ποντάρουν στην προσωπολατρεία και λιγότερο με την ουσία της πολιτικής.

Όσον αφορά τώρα αυτή ( την ουσία της πολιτικής) μπορούμε να πούμε τα εξής:

– Η χώρα έχει ανάγκη από αξιόπιστες λύσεις, συγκεκριμένες και υλοποιήσιμες προτάσεις, σοβαρότητα και ικανά πολιτικά στελέχη κι όχι κραυγές και ανέξοδους ακτιβισμούς

– Οι νέες δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού θα πρέπει να στηρίξουν ακριβώς στα προαναφερόμενα το σχέδιό τους για την επόμενη μέρα, κρατώντας την ψυχραιμία τους απέναντι στις λαϊκίστικες προκλήσεις

– Οι συνεργασίες και οι συγκλίσεις δεν είναι αόριστες έννοιες, αλλά θα πρέπει να εμπεριέχουν ειλικρίνεια, ορθολογισμό, πραγματικό ( κι όχι υποκριτικό) προοδευτισμό και ξεκάθαρες ( κι όχι θολές ) θέσεις.

– Το ΠΑΣΟΚ/ ΚΙΝΑΛ μπορεί να αποτελέσει την σοβαρή εναλλακτική πρόταση απέναντι στο σημερινό ( παλαιοκομματικό ) καθεστώς, αλλά και απέναντι στις δυνάμεις που μόνο κατ επίφαση θέλουν να λέγονται σύγχρονες και προοδευτικές.

– Η σημαντική ενίσχυση αυτού του πολιτικού χώρου είναι αυτή που μπορεί αντικειμενικά να δώσει λύσεις την επόμενη μέρα, με αυτόνομη παρουσία και να οδηγήσει στην εξισορρόπηση του πολιτικού συστήματος, που εδώ και χρόνια κινείται ταχέως καθοδικά.

Τα παραδείγματα στην Ευρώπη, αλλά και στον κόσμο, είναι πολλά και δείχνουν το δρόμο. Οι δυνάμεις ( Ισπανία, Πορτογαλία και εν μέρει Γαλλία, Γερμανία) της προόδου, του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, της οικολογίας και της κοινωνικής ευαισθησίας προσπαθούν και σε αρκετές περιπτώσεις το καταφέρνουν να δώσουν λύσεις και απαντήσεις απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά.

Εμείς πάλι θα αποτελέσουμε εξαίρεση και θα οδηγηθούμε στη γραφική και αδιέξοδη τριτοκοσμική πλευρά της ιστορίας;

Οψόμεθα!!!

SHARE
RELATED POSTS
4+1 “πυροβολισμοί” αλήθειας, του Γιάννη Πανούση
Από “Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου”: Απάντηση στο Γραφείο Προπαγάνδας (fakenews) της Καγκελαρίας «Η Τατιάνα του Αιγαίου»
Πεποιθήσεις και Ιδεολογίες στην εποχή της κρίσης, του Ηλία Καραβόλια

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.