Το σχόλιο της ημέρας

Προς Έλληνες Εκλογείς, του Δρ Πάνου Καπώνη

Spread the love

Ο Πάνος Καπώνης* είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, τ. Επ. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών (Φαρμακευτική), ποιητής, συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας  Έχει συγγράψει οκτώ πανεπιστημιακά συγγράμματα φαρμακευτικού δικαίου.Λογοτεχνική ιστoσελίδα : http://logos.caponis.gr.

ΕΞ ΕΠΑΦΗΣ [Π33]

Προς Έλληνες Εκλογείς

1η επιστολή Πάνου το ανάγνωσμα

καὶ μὴ ᾖ ἐν ὑμῖν σχίσματα, ἦτε δὲ κατηρτισμένοι ἐν τῷ αὐτῷ νοΐ καὶ ἐν τῇ αὐτῇ γνώμῃ»][μτφ: «και να μη υπάρχουν μεταξύ σας σχίσματα, αλλά να είσθε κατηρτησμένοι και ενωμένοι με τα αυτά φρονήματα και με την αυτήν γνώμην».

[Προς Κορινθίους επιστολή Παύλου 1.10]

Στις 8 Ιουλίου 2022, ο πρωθυπουργός έκλεισε την πιθανότητα πρόωρης προσφυγής στην κάλπη τον Σεπτέμβριο, λέγοντας, σε συνέντευξη στον ΣΚΑΪ «Παίρνω το ρίσκο της σταθερότητας. Και αν αυτό έχει πολιτικό κόστος, ας το έχει. Αλλά ξέρω ότι αυτή τη στιγμή το να οδηγήσουμε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές με τη “βόμβα” –το τονίζω– της απλής αναλογικής, με μια απρόβλεπτη Τουρκία απέναντί μας, δεν πιστεύω ότι είναι πράξη εθνικά υπεύθυνη».

Αυτή η επιστολή Ελληνίδες/Έλληνες απευθύνεται σε εσάς από έναν, όχι απόστολο κανενός (πολιτικού) σωτήρα, αλλά από έναν απλό πολίτη, που παρακολουθεί τα πολιτικά δρώμενα και ανησυχεί. Χρησιμοποίησα τον λόγο του Αποστόλου Παύλου, ο οποίος με τις Επιστολές του, εδραίωσε τον Χριστιανισμό, ως μία μέθοδο επικοινωνίας κατ’ αναλογίαν και μόνον, χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι άλλο.

Τι συμβαίνει στην Χώρα σήμερα ; Υπάρχει τοξικότητα στον δημόσιο διάλογο και όχι μόνον, που πραγματικά -κατά τη γνώμη μου- είναι η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει σήμερα η δημοκρατία ; Ενώ, κατά την κρίση διαφόρων ειδικών παραγόντων :

«Το θετικό είναι ότι η ελληνική οικονομία είναι καλά οχυρωμένη και, έχοντας την εμπειρία της προηγούμενης δεκαετίας, με τα προγράμματα προσαρμογής, θα μπορέσει να αντιμετωπίσει καλύτερα τις προκλήσεις» [Πρόεδρος του ΟΕΕ, Κωνσταντίνος Κόλλιας].

«Η χώρα μας είναι η έκτη καλύτερη στην παραγωγή φωτοβολταϊκής και αιολικής ενέργειας στον ηλεκτρισμό. Στα 4-5 πιο δύσκολα χρόνια της κρίσης, η Ελλάδα έκανε ρεκόρ επενδύσεων σε φωτοβολταϊκά. Άρα, η Ελλάδα μια χαρά είναι» [πρώην Υπουργός Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης].

«Χαρακτήρισε κραυγαλέα και λάθος την πολιτική της κυβέρνησης στην ενέργεια, αφού «επιδοτεί την αισχροκέρδεια και με οριζόντιο τρόπο». [πρώην Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης].

«Δεν κινδυνεύει η χώρα να εκτροχιαστεί. Πολύ προσεκτικά παρακολουθεί τα οικονομικά της, και αναβαθμίζεται συνεχώς». [Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης].

Αυτά για την οικονομία, αλλά στην πραγματικότητα, χωρίς πολιτικές εξάρσεις δεν είναι όλα ρόδινα στα οικονομικά των νοικοκυριών από την εισαγόμενη ενεργειακή κρίση.  Οι ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής, η ραγδαία άνοδος του φυσικού αερίου, του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης και της βενζίνης, αλλά και το ράλι στα τιμολόγια ρεύματος, έχουν οδηγήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις να θέσουν προτεραιότητες στην εξόφληση των υποχρεώσεών τους. Οι φορολογούμενοι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, αφήνουν απλήρωτους φόρους. Ο ελληνικός λαός για άλλη μια φορά επέδειξε αξιοθαύμαστη ενότητα και ομοψυχία κατά την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, τουλάχιστον μέχρι τους καλοκαιρινούς μήνες που φούντωσε πάλι. Περιέργως, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών εφήρμοσε πιστά τις οδηγίες του ιατρικού επιτελείου καθώς και τις απαγορεύσεις που επέβαλε η ελληνική κυβέρνηση. Αυτό ήταν ένα δείγμα ομοψυχίας και ενότητας του ελληνικού λαού.

Όμως, η ατέλειωτη «εθνική γκρίνια» από πολιτικές δυνάμεις που, όταν δεν μπορούν να αντιπαρατεθούν για τα σοβαρά, ρίχνουν το επίπεδο χαμηλά, επιλέγοντας αντί για μια cursus honorum (= αξιοκρατική διαδρομή) στην πολιτική τους, όπως στο παρελθόν η πάλαι ποτέ πιο σοβαρή, πιο υπεύθυνη και απείρως πιο ευπροσήγορη Αριστερά, μα αποτέλεσμα να αποτελούν μια θλιβερή απομίμηση της και που δυναμιτίζουν την ομοψυχία και ενότητα με λόγια και έργα έμπλεα μίσους και ύβρεων, με απουσία σοβαρού πολιτικού λόγου και επιχειρημάτων, σε βαθμό που να δίνουν λαβή στην τουρκική ηγεσία να στρέφεται εναντίον της Χώρας μας. Αυτές οι δυνάμεις, που οικειοποιούνται το «ηθικό πλεονέκτημα» της αριστεράς και το μόνο που ξέρουν είναι – όταν διαφωνείς μαζί τους ή τους ασκείς κριτική – να σου λένε «είσαι φασίστας», χωρίς να βλέπουν τον δικό τους καθημερινό «ιδιότυπο φασισμό» που τα εξαπτέρυγα τoυ τον ντύνουν με τη φενάκη του «πολιτικού λόγου», δεν μπορούν ή δεν θέλουν να συν-αποτελέσουν μέρος της εθνικής ενότητος– καμία σχέση με το πρώην κόμμα του Καρατζαφέρη βέβαια – στην χώρα, στις δύσκολες στιγμές που περνάει, έχοντας απέναντι την πολύμορφη επιθετικότητα του Ερντογάν και των συν αυτώ. Και εδώ, πρέπει να εξαιρέσω την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, που πρότασσε στις 26-5-2022 στην Βουλή το μήνυμα της εθνικής ενότητας και συνεννόησης, όπου επεσήμανε πως, απαιτείται εθνική ενότητα και αίσθηση ευθύνης, ενώ ταυτόχρονα σημείωνε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σωστά λέει ότι η Ελλάδα δεν θα οξύνει την κατάσταση. «Δεν είναι όξυνση όμως η διεθνοποίηση του προβλήματος για αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και ότι, Ορθά ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον ΟΗΕ, το ίδιο θα πρέπει να κάνει και στη διεθνή κοινότητα», τόνισε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Και αυτή είναι θετική αντιπολίτευση.

Για αυτό αγαπητοί μου συμπατριώτες, χριστιανοί όλων των Δογμάτων, ‘Ελληνες μουσουλμάνοι της Θράκης, άθεοι ή πιστεύοντας κάτι άλλο, μια που ζούμε όλοι στον ενιαίο χώρο της Πατρίδος μας που λέγεται ΕΛΛΑΔΑ, ας μην ακούμε τα διχαστικά ψέματα κάποιων που ονειρεύονται τις καρέκλες της εξουσίας ώστε να μην υπάρχουν μεταξύ μας σχίσματα και ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε εάν χρειαστεί, εξωτερικές αλλά και εσωτερικές απειλές απ’ όπου και εάν προέρχονται.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΠΩΝΗΣ

SHARE
RELATED POSTS
Διαμάντια και κάρβουνο, του Κωστή Α. Μακρή
Κρατικές υποδομές… ιδιωτική ασφάλιση … γεννήτριες, του Πάνου Μπιτσαξή
Η κ.Κεραμέως, η πολιτική της πυγμής και το ΚΙΝΑΛ., του Πάνου Μπιτσαξή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.