Το σχόλιο της ημέρας

Εξωτερική πολιτική ΝΔ, του Πάνου Μπιτσαξή

Spread the love

Πάνος Μπιτσαξής

Επειδή σε λίγο μπορεί να μην πρέπει να λέμε οτιδήποτε για λόγους εθνικής ενότητας σημειώνω τα εξής.

1. Το κύριο ζητούμενο στην εξωτερική πολιτική δεν είναι να αντιδράς σε αυτό που συμβαίνει αλλά να το προβλέπεις και να το αποτρέπεις τη στιγμή που πρέπει. Γιατί όταν το προβλέψιμο συμβεί είναι πολύ αργά. Την ικανότητα αυτή δεν την είχε η κυβέρνηση.Οι λεονταρισμοί και η φραστική πυροδότηση της διαφοράς μας με τους Τούρκους , πριν εκδηλωθεί η τουρκική προκλητικότητα στη πράξη , ήταν το βούτυρο στο ψωμί τους. Τώρα κάθε μέρα μας στριμώχνουν στα σχοινιά και η υπέρβαση γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Η κοινή γνώμη δύσκολα τα καταλαβαίνει αυτά. Η μεγάλη αποτυχία έγκαιρης διαχείρισης του ελληνοτουρκικού καθιστά το Νίκο Δένδια τον δημοσκοπικά δημοφιλέστερο υπουργό. Σε διάφορους χρόνους η ανάλυση της κατάστασης ήταν εσφαλμένη και αφελής και έφερε τα πράγματα εδώ που είναι.

2.Η θέση μας είναι δύσκολη, οι συμμαχίες μας εύθραυστες και η αντίδραση μας δεν έχει ουσιαστική αποτρεπτική δύναμη. Το δίλημμα σύντομα θα γίνει ακραίο.Πόλεμος η τετελεσμένα. Ουδεμία αμφιβολία έχω ότι θα προτιμήσουμε, και δεν μπορούμε να κάνουμε αλλοιώς, τα τετελεσμένα και θα φωνασκούμε τις επόμενες δεκαετίες αδιεξόδως όπως έχει γίνει και στο παρελθόν στα εθνικά μας θέματα.

3. Στοιχειώδης ανάλυση της κατάστασης δείχνει ότι ο Ερντογάν τρέφεται από την ένταση. Τη θέλει την επιδιώκει. Όχι μόνο δεν τον αποτρέπει η οικονομική κρίση αλλά όσο πιο πολύ βαθαίνει τόσο πιο πολύ θα τη προκαλεί. Και δεν θα έχει δισταγμούς να τη φτάσει στα άκρα. Υπερτιμούμε αφελώς τις διασομελαβητικές κινήσεις στη συγκεκριμένη συγκυρία.

4. Απαιτείται άμεσα να οριοθετήσουμε ΑΟΖ. Να αποφασίσουμε επί χάρτου ποια είναι η ελληνική υφαλοκρηπίδα και ποσά είναι τα μίλια της αιγιαλίτιδας ζώνης και πού. Σήμερα το πλοίο τους ρίχνει καλώδια στα 12 μίλια αν δεν έχει μπει βαθύτερα. Και τότε να προσπαθήσουμε επί συγκεκριμένης βάσεως να μπούμε σε κάποιο είδος διαλόγου.Σε ένα διάλογο που έπρεπε να έχουμε ήδη μπει 1 χρόνο πριν. Όποιος πει ότι δεν το μπορούσαμε κάνει λάθος. Δεν το θέλαμε. Είχαμε υποτιμήσει τις εξελίξεις. Όπως και στο Κυπριακό στα χιόνια της Ελβετίας.

5. Οι Τούρκοι κλιμακώνουν και εμείς τσιμπάμε σα χάνοι. Χωρίς ακόμα να σκέπτεται το ΥΠΕΞ το πιο απλό.Που οδηγεί αυτό σε νίκη η σε ήττα; Διαρρέουν πως Ερντογάν είναι σε αδιέξοδο. Φοβάμαι ότι εμείς πάμε σε αδιέξοδο αν δεν αλλάξουμε το γήπεδο τώρα.Το γήπεδο αλλάζει μόνο όταν παίρνεις την πρωτοβουλία των κινήσεων όχι όταν απλώς αμύνεσαι. Εμείς ας πούμε γιατί δεν κάνουμε έρευνες στην Ελληνική ΑΟΖ. Γιατί δεν ψάχνουμε αν έχει σφουγγάρια και πίνες;. Οι «σκληρές»δηλώσεις των Αμερικανών και των Γερμανών που προβάλλουμε μιλούν για «διαφιλονικούμενα» και διεκδικούμενα από την Ελλάδα ύδατα. Ποντάρουμε στον Μπάϊντεν αλλά η πείρα τέτοιων στοιχημάτων θα’ πρεπε να διδάσκει.

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Για σένα, ανεμβολίαστη/ε που χαίρεσαι γιατί …κυκλοφορείς, της Ωραιοζήλης-Τζίνας Δαβιλά
Ας αλλάξουμε ομιλία…, του Κωστή Α.Μακρή
Για τους άοκνους της Τέχνης, του Χρήστου Χωμενίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.