Πόρτα σε ιστορίες/χρονογραφήματα/διηγήματα

Ποντικοδρόμιο στο κέντρο!, του Γιώργου Αρκουλή

Spread the love

Γιώργος Αρκουλής

Γιώργος Αρκουλής

Η Ρήγα Φεραίου είναι ένας κομβικός, αλλά μικρός δρόμος που ενώνει την Ακαδημίας με την Πανεπιστημίου και «χωρίζει» τα ιστορικά μνημεία του Πανεπιστημίου με την Εθνική Βιβλιοθήκη. Στη γωνία, λοιπόν, Ρήγα Φεραίου με Πανεπιστημίου, είχε συγκεντρωθεί χθες πλήθος κόσμου –στην πλειοψηφία τους τουρίστες- και έκαναν χάζι τι νομίζετε; Πάνω στο φρεσκοβρεγμένο γκαζόν, καμιά δεκαριά- ίσως και περισσότεροι-  βαρβάτοι ποντικοί έκαναν παιγνίδι κατρακυλώντας, παίζοντας, κουνώντας τις ουρές τους, χωρίς να δίνουν σημασία στον ανθρώπινο παράγοντα ή να δείχνουν ότι φοβούνται…Είχε μεγάλη πλάκα αν και στην ουσία το θέαμα παρέπεμπε στα άθλια (και παμπάλαια…) υπόγεια του ιδρύματος, όπου φωλιάζουν προφανώς μυριάδες τρωκτικών…

Τόσο «άνετα» και θρεμμένα ποντίκια είχα να μετρήσω στην Αθήνα από την εποχή της δεκαετίας του’ 60, που στις γραμμές του Ηλεκτρικού στην Ομόνοια κατοικούσαν στα λαγούμια χιλιάδες μουσαφιραίων απειλώντας με μικρόβια κλπ. Βέβαια, πάνε χρόνια που αυτή η εικόνα εξαφανίστηκε εντελώς, μετά  τα έργα εξωραϊσμού που έγιναν από την εταιρία του Μετρό της Αθήνας, η οποία, όπως είναι γνωστό, απαγορεύει στις αποβάθρες κατανάλωση φαγητού, καπνίσματος, έχοντας ως σημαία την καθαριότητα.

Είχε όμως και μια παράξενη γοητεία η χθεσινή εικόνα στο γκαζόν της «Βιβλιοθήκης», προσωπικά μου θύμισε ένα παλιό ταξίδι στο Λονδίνο, όπου είχα εγκατασταθεί (με την αθλητική αποστολή της ομάδας πόλο) σε συγκρότημα μικρών διαμερισμάτων μέσα στο τεράστιο αθλητικό κέντρο του Κρύσταλ Πάλας. Τόσα πολλά σκιουράκια να τρέχουν και να δείχνουν αφεντικά στον χώρο τους δεν έχω ξαναδεί από τότε. Πουθενά!

Μόνο στη Ρόδο

Αποστόλου Παύλου 50, Βενετοκλέων, 

Pane di capo: Λεωφόρος Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ), Λεωφόρος Κρεμαστής & «Πηγές Καλλιθέας»

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του. 

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Το μυαλό μας στη Σαλονίκη, του Μάνου Στεφανίδη
Η αποδόμηση ενός μύθου, του Δημήτρη Κατσούλα
Ήσυχες μέρες στη Βουλιαγμένη, του Γιώργου Αρκουλή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.