Πόρτα στην Πολιτική

Περιμένοντας τους τουρίστες…, του Μάνου Στεφανίδη

Spread the love

Αντί άλλων τουριστών μπορεί εν τέλει να έρθουν οι Τούρκοι. Και μάλιστα στα τρία, κρίσιμα νησιά, τη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο, τα οποία οι σύμμαχοι μας μετέτρεψαν σε αποθήκες ψυχών, παράδεισο των ΜΚΟ και ευκαιρία για τον Ερντογάν να ασκεί τους πολιτικούς και διπλωματικούς του εκβιασμούς σε πλανητικό επίπεδο… Και βάσει αυτών των παραχωρήσεων η κ. Μέρκελ επέτρεψε στον απροσδόκητο της ευνοούμενο Αλέξη να πρωθυπουργεύσει για πέντε χρόνια. Τώρα ο Αλέξης κάηκε ανεπιστρεπτί και ο Κυριάκος ήρθε για να εφαρμόσει την επιβεβλημένη άνωθεν Realpolitik με τους άσπονδους συμμάχους μας. Όσο για τα εθνικά θέματα…

Έχουμε και λέμε: “Ευχαριστούμε τους συμμάχους μας Αμερικανούς”… Σημίτης, Ίμια, 1996. Ανακούφιση! Η μοιραία στιγμή της σύγχρονης ιστορίας μας. Η μεγαλύτερη, εθνική ήττα μετά την εισβολή στην Κύπρο. Επειδή στα Ίμια οι Τούρκοι έριξαν το πολεμικό μας ελικόπτερο και σκότωσαν το πλήρωμα του χωρίς η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να απαντήσουν. Ακόμη χειρότερα αποσιωπώντας το γεγονός και μιλώντας για ατύχημα.

Οι γκρίζες ζώνες των θαλάσσιων συνόρων μας έγιναν έκτοτε κόκκινες και η Ελλάδα αποδέχτηκε τα τουρκικά τετελεσμένα μην ασκώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της επί εθνικού εδάφους. Οι σημερινές υπερπτήσεις των τουρκικών αεριωθούμενων πάνω από κατοικημένα νησιά προοιωνίζονται τη συνέχεια. Οι Τσίπρας – Κοτζιάς επέκτειναν το καθεστώς των αμερικανικών βάσεων στη χώρα χωρίς ανταλλάγματα και προώθησαν την πολιτική των ΗΠΑ στα Βαλκάνια χωρίς καμία κατοχύρωση των εθνικών μας δικαίων συγκρουόμενοι παράλληλα ανοιχτά με την Ρωσία.

Σήμερα ήρθε η σειρά και των χερσαίων συνόρων. Η ελληνική, εξωτερική πολιτική έχει, τουλάχιστον, συνέπεια. Αποδεικνύεται πως διαθέτει και διάρκεια. Ο Ερντογάν, αφού δημιούργησε μια πολύτιμη ζώνη ασφαλείας διεισδύοντας στην συριακή μεθόριο με το σύμφωνο Τουρκίας – Λιβύης έκανε, μια ακόμη, κίνηση ματ. Υποχρεώνοντας τους πάντες να τον θεωρούν τον παίχτη κλειδί στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Γαλλία και Ιταλία σέρνονται πίσω από τις πρωτοβουλίες του. ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, ΕΕ ανύπαρκτοι. Οι προκλήσεις, το γνωρίζει καλά ο Τούρκος πρόεδρος, πρώτα αμφισβητούν το status quo κι έπειτα δημιουργούν τετελεσμένα. Επίσης γνωρίζει ότι οι κρίσεις, οποιασδήποτε μορφής, δημιουργούν μοναδικές ευκαιρίες. Και ότι πολιτική θα πει να μεταστρέφεις υπέρ σου την αρνητική συγκυρία.

Εμείς πάλι εθισμένοι στην μηντιακή προσομοίωση της πραγματικότητας βολευόμαστε, ακόμη, να πιστεύουμε ότι πραγματικότητα είναι όσα οι εκάστοτε εξουσίες μάς πλασάρουν. Κι εκεί έξω ο κόσμος – δραματικά και συνεχώς – αλλάζει ερήμην και εις βάρος μας.

Σημείωση: Και πάνω στη σύγχυση ήρθε και το σχέδιο του Ράμα για εθνοκάθαρση. Απ’ την άλλη ούτε με την Αλβανία έχουμε ορίσει την κοινή ΑΟΖ. Για την Κύπρο δεν το συζητάμε καν. Είμαστε τώρα για διεκδικητικές πολιτικές; Τώρα περιμένουμε τουρίστες!

(Δεν θα ήθελα να ήμουν υπουργός εξωτερικών ούτε για πέντε λεπτά).

ΥΓ. Μετά το δίδυμο Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου στα εθνικά θέματα κυριαρχούν ο συβαριτισμός και ο εφησυχασμός. Το dolce far niente. Έστω κι αν ζεις στο πιο άγριο Far West. Οι επίγονοι αποδείχτηκαν κατώτεροι των περιστάσεων και οι επίγονοι των επιγόνων απλώς ανύπαρκτοι. Πάνω από όλα ο τουρισμός, η βαριά μας βιομηχανία. Όπως και ο πολιτισμός εξάλλου. Και βέβαια η συγκίνηση για την επέτειο του 2021 που… επελαύνει! Τούρκοι λοιπόν τουρίστες; Οι άνθρωποι αυτοί ίσως είναι κάποια λύσις.

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
“Τσίπρας ο Καταστροφέας” ή “…και του στραβού το δίκιο”!, του Γιώργου Σαράφογλου
Το πέπλο σιωπής είναι πάντα στη μόδα, του Νίκου Βασιλειάδη
23-80429Schaeuble10-800-454.jpg
Γερμανικός Τύπος: Μόνο ο Σόιμπλε κατά της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.