Το σχόλιο της ημέρας

Πατριαρχείο, Ελπιδοφόρος και “Σπίτι της Τουρκίας” στην ΝΥ, του Πάνου Μπιτσαξή

Spread the love

Ο Πάνος Μπιτσαξής είναι ποινικολόγος και συγγραφέας του αυτοβιογραφικού-ιστορικού βιβλίου “΄Οταν το μέλλον έπαιζε κρυφτό..”

Το να εμφανίζει η Ελλάδα δημοσίως την αντίθεση της με κατανοητές επιλογές του Πατριαρχείου είναι λάθος που υποδηλώνει δυστυχώς αναλυτική ανεπάρκεια.

Το Πατριαρχείο δεν είναι παράρτημα της Εκκλησίας της Ελλάδος ούτε δημόσια υπηρεσία του Ελληνικού Κράτους. Είναι οικουμενικός θεσμός και οφείλει να περιφρουρεί την ύπαρξη του σε μια μουσουλμανική φιλοξενούσα χώρα.Παράλληλα να προστατεύει τους Ρωμιούς που αποτελούν το πλησιέστερο σε αυτό το θεσμό ποίμνιο.

Αν αυτά τα λοιδωρεί η Ελλάδα το μόνο που κάνει είναι να βάζει τα χεράκια της και να βγάζει τα ματάκια της.

Τον Ταταρ άραγε δεν τον συναντά ο πρόεδρος Αναστασιάδης ως επικεφαλής της τουρκοκυπριακής κοινότητας και μάλιστα απεκδυόμενος του τίτλου του και εμφανιζόμενος όχι ως πρόεδρος αλλά ως ηγέτης κοινότητας; Δεν τον συναντά ο Έλληνας ΥΠΕΞ; Ο Ελπιδοφόρος τους μάρανε;

Ελπιδοφόρος και Εκρέμ Ιμάμογλου, και ο Κούλογλου

• Να μια ακόμα «ισοπαλία» φίλε Στέλιο Κούλογλου…Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής στο «σπίτι της Τουρκίας» στη Ν. Υόρκη αμοιβαία εγκάρδιος με την κ.Εμινέ και ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο αντίπαλος του Ερντογάν στο Μαξίμου και στης Πλάκας τα στενά.

Ενδιαφέρον και ρηξικέλευθο.Το χάρηκα ιδιαίτερα κύριες και κύριοι σκεπτικιστές.

• Ως προς τον Ελπιδοφόρο που τον «πετροβολούν». Το Πατριαρχείο είναι στη Τουρκία. Η ευημερία και η μακροβιότητα ενός οικουμενικού θεσμού χιλιετιών και η ηρεμία και η ισονομία των Ελλήνων Χριστιανών της Πόλης είναι ζωτικότατο ευρύτερο ελληνικό συμφέρον. Πολύ καλά έκανε και πήγε κι ας λένε ότι θέλουν.Η Εκκλησία είναι σημείο καταλλαγής και καταφύγιο έμμεσου διαλόγου. Και οι Έλληνες Χριστιανοί, ο παππούς η γιαγιά μου , η μάνα μου, πολλές φορές τσακίστηκαν στην ανεπάρκεια, την αδυναμία η την αδιαφορία του Κράτους μας. Ας διαβάσουμε ιστορία. Ο πόλος συνοχής είναι το Πατριαρχείο.

• Ο Εκρεμ Ιμαμογλου είναι θαρραλέος πολιτικός και ελπίδα της Τουρκίας και των Ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η επίσκεψη του στην Αθήνα και η σημειολογία της δεν στερείται κινδύνου πολιτικού και ευρύτερου. Καλώς μας ήρθε και καλώς τον περιποιηθήκαμε τον φιλοξενήσαμε τον τιμήσαμε και ελπίζω ο Κώστας Μπακογιάννης να ευχαριστήθηκε τα καταϊφάκια και τα λουκούμια. Μάλλον είναι από το Προάστειο Μπεμπέκ του Βόσπορου. Εκεί είναι τα καλύτερα.

• Τώρα το αν είναι σωστό να σνομπάρουμε τη συνάντηση Ερντογαν Μητσοτάκη με τον Εκρεμ στο Μαξίμου είναι ερώτημα. Δεν το πολύ-καταλαβαίνω αλλά ίσως κάτι μου ξεφεύγει. Ας με βοηθήσουν οι φίλοι μου με την μεγάλη εμπειρία τους στην εξωτερική πολιτική. Η Δανάη, ο Γιώργος, ο Τhomas.

SHARE
RELATED POSTS
Για την ΑΥΓΗ, του Κωστή Α. Μακρή
Ο Χριστοφής!, του Μάνου Στεφανίδη
Άπαγκος, του Κωστή Α. Μακρή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.