Το σχόλιο της ημέρας

Πατέρας προσωρινά κρατούμενου Κροάτη, «ενηλίκου» 19 ετών, του Πάνου Μπιτσαξή

Spread the love

AP Photo/Petros Giannakouris

Ο κ. Κουνατς ήταν σαφής για το γιο του. Δεν πρέπει να ήταν εύκολο γι’ αυτον. Γιατί στη Κροατία, όχι μόνο οι ουκ ολίγοι νεοναζι, αλλά και ο Πρόεδρος της χώρας, υπό την αναμενόμενη πίεση γονέων, δημιουργεί «κλίμα».

«Δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι δεν ήξερε ότι πήγαινε σε έναν οργανωμένο καβγά. Είναι πιθανό να το ήξερε και δεν ήθελε να μου το πει γιατί θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη η πίεση που θα του ασκούσα. Δεν είναι το ίδιο γι’ αυτούς, ξέρετε, έχουν τους δικούς τους κανόνες σ’ αυτό το περιβάλλον και είναι δύσκολο να τους λογικέψεις».

• «Σε αυτό το περιβάλλον», «τους δικούς τους κανόνες». Αντί για πολλές σοφίες ας διαβάσουν στο Μαξίμου μαζί με τον Τσεφεριν και τους «big 4»- σιγά τα ωα- αυτή τη δήλωση. Είναι κλειδί και μήνυμα όχι μόνο για τους Κροάτες αλλά και τους εγχώριους ομογάλακτους τους και για όσους τους παρέχουν χρήματα, εισιτήρια, στέγη, θαλπωρή. Η δήλωση αυτή είναι η βάση για την αναγκαία συνολική πολιτική.

•Όπως είναι σήμερα οι ελληνικές κερκίδες είναι αμφίβολο αν θα έπρεπε να επιτρέπεται η είσοδος σε ανήλικους. Υπάρχουν κανόνες για το αλκοόλ και τα τυχερά παίγνια που προστατεύουν την ανηλικότητα , ενίοτε ως το παλιό όριο των 21 ετών. Το ίδιο θα έπρεπε να ισχύει για τα γήπεδα.

•Οι γονείς πρέπει να καταλάβουν ότι ενεργούν ή παραλείπουν με δική τους ευθύνη. Να προσέχουν. Για να μην, ο μη γενοιτο, αναγκαστούν κάποτε να κάνουν μια παρόμοια δήλωση με τον αξιολύπητο Κροάτη πατέρα κ.Κούνατς. Η μετεφηβική ηλικία ήταν από το 1950 ελαφρυντική περίσταση στο ποινικό μας σύστημα. Για τους μετεφηβους προσθέτω. Και ως ένα όριο. Όχι για τους γονείς. Αν το πράγμα τους ξεφεύγει ας ζητήσουν βοήθεια ειδικών. Υπάρχει μια σπανίως εφαρμοζόμενη διάταξη. Η «παραμέληση εποπτείας ανηλίκων».

SHARE
RELATED POSTS
Σχόλιο για το εμβόλιο της Astra Zeneca, του Νίκου Βασιλειάδη
Συμφωνώ με τις διαφωνίες μου, του Κωστή Α.Μακρή
Τους διακόπτες και τα μάτια σας, του Ηλία Καραβόλια 

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.