Ανοιχτή πόρτα

Παραγινωμένες ντομάτες εν όψει… , του Δημήτρη Κατσούλα

Spread the love

Δημήτρης Κατσούλας

Δημήτρης Κατσούλας

Και με ρωτάει ο διπλανός που αναμένει στην πλατεία του χωριού την άφιξη του αρχηγού του κόμματος: «…Ρε ‘συ φίλε, που γνωρίζεις καλύτερα το πρόγραμμα περιοδειών των αντιπροσώπων του λαού, ποια ώρα θα καταφθάσει επιτέλους ο ηγέτης; Βαρεθήκαμε να περιμένουμε, έχουμε να βγάλουμε και τα ζωντανά μας να βοσκήσουν, μας πήρε το μεσημέρι κι ακόμα να φανεί». Απάντηση: Εφόσον φίλε το αποφάσισες να παραβρεθείς στην συγκέντρωση, σου συνιστώ υπομονή ακόμα κι αν το λιόγερμα αρχίσει να εκφωνεί την ομιλία του. Καλά, δεν ενημερώθηκες εσύ ότι  πάνω από πέντε χωριά έχουν μετακινηθεί προς τα όρια του νομού Μεσσηνίας με αυτά της Αρκαδίας προκειμένου να επιφυλάξουν θερμή υποδοχή στον αρχηγό ο οποίος θα επιβιβαστεί σε αγροτικό όχημα για να κάνει θριαμβευτική την είσοδό του στην Αλαγονία; Πού να διασχίσει τα πλήθη ο ηγέτης; Και βέβαια στην προγραμματισμένη ώρα του θα κατέφθανε στην πλατεία και θα εκφωνούσε την ομιλία του, αλλά άντε να βάλεις μυαλό σ’ αυτόν τον λαό που μετακινήθηκε αδημονώντας όχι μόνο για την άφιξή του αλλά έστω και το ιδρωμένο χέρι του να αγγίξει,  το σακάκι του να τον βοηθήσει να φορέσει – καθότι όρθιος πάνω στην καρότσα – να μην αρπάξει και καμιά πούντα ο άνθρωπος.

Κι άντε τώρα στην πλατεία, μέσα σε ένα αλαλάζον πλήθος το οποίο  σημειωθήτω δεν πρέπει να υπερβαίνει τις μερικές δεκάδες ανθρώπων, να ρωτήσεις πού έγκειται αυτός ο φανατισμός, γιατί αυτή η τόση λατρεία προς τον αρχηγό τους! Κι ενώ έχουν παρέλθει ώρες σχεδόν δύο, νάτος επιτέλους και προβάλει στο βάθος της ευθείας του δρόμου αλλά κατέρχεται της καρότσας (δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω γιατί το πράττει αυτό, δεν γνωρίζει τάχα ότι θα αποκαρδιώσει το πλήθος που τον ήθελε επί αγροτικού να εισέρχεται στην πλατεία) και επιβιβάζεται στο υπηρεσιακό του αυτοκίνητο, ένα απαστράπτον Lexus μαύρου χρώματος καταφθάνει στην πλατεία, λίγα μέτρα παραπέρα από εκεί που έχει στηθεί η εξέδρα από την οποία θα εκφωνήσει την προεκλογική του ομιλία. Οι κομματικοί τοπικοί παράγοντες σχηματίζουν έναν ευρύ κλοιό πέριξ του οχήματος και ο οδηγός κατερχόμενος ανοίγει την πόρτα στον αρχηγό. Αυτός, με το σακάκι ανάρριχτο στην πλάτη ανεβαίνει στο βάθρο. Το πλήθος – οι μερικές δεκάδες άνθρωποι δηλαδή – επιδίδονται επί πεντάλεπτο περίπου σε άναρθρες κραυγές: «Έλα μεγάλε, ξεκίνα να τους τσακίσεις…, μαζί σου είμαστε λαϊκοί και γύφτοι, μια γροθιά ενάντια στη λήθη» και άλλες τέτοιες σαχλαμάρες.

Ίσως ακόμα αρκετοί ανά το πανελλήνιο να μην έχουν αντιληφθεί ότι τόσον οι αρχηγοί κομμάτων, όσον και οι βουλευτές, υπουργοί, γραμματείς δημοσίων φορέων κλπ που εκτίθενται στην ψήφο του λαού πιο πολύ τους ταιριάζει ο ρόλος του διασκεδαστή, πράγμα που οι ίδιοι το επιδιώκουν μέσω των εμφανίσεών τους σε μπιχλιμπίδια όπως είναι το TikTok ή άλλες προσφιλείς τους applications. Είναι βλέπετε η μόδα της εποχής – της διαφήμισης για να είμαστε ακριβέστεροι – αποδίδοντας μεγαλύτερη σημασία ο καθείς στο προσωπικό του όραμα παρά στα ζέοντα προβλήματα που τον λαό όχι απλώς απασχολούν αλλά τον έχουν φθάσει στο σημείο εκείνο να έχει χάσει τον ύπνο του στην κυριολεξία, τρέμοντας μη τυχόν από την μια στιγμή στην άλλη βρεθεί στο πεζοδρόμιο να κοιμάται εκτοξευόμενος από τα funs ως η φυγόκεντρος δύναμις πετάει κάποιον οδηγό σε μια στροφή όταν αυτός δεν έχει υπολογίσει την επικινδυνότητά της. 

Εκλείπει πλέον η εποχή όπου κάποτε οι άνθρωποι είχαν οράματα και προσπαθούσαν με πολύ υπομονή κι αργές κινήσεις να προδιαγράψουν το μέλλον τους. Κάποτε αυτούς τους οραματιστές τους χαρακτήριζαν ως ασθενείς έχοντες ανάγκη ψυχιάτρου, έλεγαν. Σήμερα που τα πράγματα κατέληξαν ανάποδα και η καθημερινότητα απαιτεί σε ιλιγγιώδεις ρυθμούς να κινούμαστε επιτυγχάνοντας (δυστυχώς) ελάχιστα παρά το forte της διακίνησης απόψεων και ιδεών που ασυστόλως μας παρέχονται μέσα από τα media, έχουμε τον κάθε οραματιστή-πολιτικάντη να μας εκθέτει το πρόγραμμά του είτε ακουμπώντας πάνω σε καφάσια μπίρας – από τα οποία είναι στημένο και το βάθρο της ομιλίας του – περαιώνοντας όμως την ομιλία του με ένα ψεύτικο χαμόγελο στον φακό που τον καταγράφει, όσο ψεύτικα είναι κι αυτά που σας υποσχέθηκε πριν από λίγο στην πλατεία.  

Διαφωτιστήκατε μήπως με όλα όσα σας παρέθεσε επιγραμματικά και εν μέσω συνθημάτων, φωνασκιών και σημαιών του κόμματός του που ανέμιζαν ή μη τυχόν δεν καταλάβατε τίποτα επειδή ο αρχηγός βιαζόταν να πάει και στους Γαργαλιάνους να πει μια από τα ίδια; Εάν υπάγεστε στην δεύτερη κατηγορία, τότε να είστε σίγουροι ότι ο σκοπός του επετεύχθη. Αυτό επεδίωξε κι αυτός: Να μη καταλάβετε τίποτα και να φθάσετε στις κάλπες θολωμένοι ως να κάνετε χρήση βαρβιτουρικών.        

SHARE
RELATED POSTS
Η Μπιμπικιασμένη γράφει: Απελπισία από την πολλή συνωμοσιολογία
Μια  «διαφορετική» απόφαση. Η επιμέλεια στον πατέρα, της Μαρίνας Μπράβου- Μπιτσαξή
ΣΥΜΜΑΧΙΑ: «Τεράστιο ηθικό και πολιτικό ζήτημα συνιστά η υποψηφιότητα του κ Χρυσοχοΐδη αν η ΡΟΔΟΓΚΑΖ λειτουργεί υπό καθεστώς ανοχής»

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.