Ανοιχτή πόρτα

Ο Στρατός στη Θεσσαλία … το επιτελικό κράτος, του Πάνου Μπιτσαξή

Spread the love

•Όταν ενεπλάκη ο στρατος , κοντά στο νου κι η γνωση, άρχισε να εξελισσεται ένα οργανωτικο θαύμα. Στη θέση της ασυνεννοησιας και του χάους των επιμέρους προσπαθειών είδαμε να σηκώνονται ελικόπτερα, να φτάνουν λέμβοι, να είναι εκεί τα ΟΥΚ και οι ειδικές μονάδες ,να διορθώνεται σταδιακά η παροχή πόσιμου νερού και ξηράς τροφής.να σωνονται χιλιάδες άνθρωποι. Σκηνές που συγκινούν και τιμούν. Είδαμε την προτεραιοποίηση των διασώσεων στους ηλικιωμένους, στους ασθενεις και στις μωρομανες. Αποφορτιστηκε και η δράση των ηρωικών εθελοντών που προσέγγισαν δύσκολα σημεία και έσωσαν ζωες. Ο μηχανισμός απο παράφωνη χορωδία έγινε ορχήστρα.

•Γιατί άργησαν; δεν είχα πάρει χαμπάρι το πόσο γελοία ήταν η αιτία. Δεν είχε λέει ζητηθεί από την Πολιτικη Προστασία. Και έτσι έφτασαν τελικά τη Πέμπτη όταν όλα είχαν γίνει δύσκολα. Αστεία πράγματα για όλους αιτούντες και αιτούμενους. Έσταξε η ουρά της διοικητικής ορθότητος σε αυτό. Αν ειναι δυνατόν. Οι ένοπλες δυνάμεις είναι το σημείο αναφορας στις φυσικές καταστροφές αγαπητοί του αποδιοργανωμενου επιτελικού κράτους. Δεν χρειάζεται πολύ φαιά ουσία. Από τη πρώτη στιγμή μιας ασφαλούς πρόβλεψης.

•Όταν μπει κάποιος στα ενδότερα των δυσλειτουργιών του Κράτους που μεταφέρονται ως προίκα από τη μια κυβέρνηση στην άλλη παθαίνει. Για παράδειγμα διάβασα πως από τα 22 ελικόπτερα διάσωσης του στρατού και μερικά ακόμα του ΠΝ πετούν μόνο 5. Γιατί; καθυστερεί η σύμβαση τεχνικης υποστηριξης πάνω από 5 χρόνια. Είναι «ενήμερος» ο Υπουργός; όσο ήταν και ο Παναγιώτοπουλος και ακόμα πιο πριν. Στην ΕΜΥ πανακριβα συστήματα τα έχουμε αλλά είναι σε αχρησία, γράφουν. Δεν έχουμε πάρει κάποια αλλά που δίνουν πρόβλεψη real time για διαδικαστικούς λόγους. Πού να αρχίσει και πού να τελειώσει όλο αυτό. Το κυριωτερο όμως πως ο Καποδιστριας και ο Καλλικράτης, με ιδέες στον αρχικό σχεδιασμο σωστές, εξελίχθηκαν σε ένα θηριωδες αναποτελεσματικό αυτοδιοικητικό τέρας. Ο αριστερός φετιχισμός εμποδίζει μια άκρως αναγκαία ραγδαία επαναπροσέγγιση. Ανικανοι δήμοι και ανίκανες περιφέρειες γινονται το άλλοθι του κεντρικού κράτους. Όλοι επικαλούνται τις αρμοδιοτητες των άλλων. Εγώ ας πουμε είμαι για τα ύδατα δεν μπορώ να κουβαλάω μπουκαλάκια και σάντουιτς.Τελικά τα κουβαλούσαν πρώτοι οι φαντάροι και οι εθελοντές.

•Ο Μητσοτάκης είχε επαγγελθεί «επιτελικο κράτος». Η πιο σωστή ιδέα που ακούστηκε στη δημόσια ζωή. Την πρώτη υβριδιακη μορφή του την δημιουργησε. Άρχισε μια ανοητη πολεμική όχι στις αδυναμίες του αλλά στην ίδια τη λογική του από την αριστερά και το ΠΑΣΟΚ. Αντί να υπερθεματιζουν και μα προτείνουν. Φτάνουμε τώρα να διαλύει ο Μητσοτάκης αυτό που ο ίδιος προσπαθησε. Φαινεται στο Μαξιμου, με τη δομική του αποδιάρθρωση, φαίνεται σε μετακινήσεις υπουργων, φαίνεται σε επιμερους επιλογες προσώπων. Το ταξίδι του στη Θεσσαλία δεν ήταν μόνο ένδειξη θάρρους ήταν αναγκαίο και χρήσιμο ελπίζω και διδακτικό. Γιατί τελικά είτε αρέσει είτε όχι θα κυβερνά τη χώρα μέχρι τουλάχιστον το 2027. Η βελτίωση μιας κυβέρνησης που παραπατά είναι συμφερον των πολιτών.

•Το Χονγκ Κογκ πνίγηκε. Νεκροί. Χάος. Η Βραζιλία επίσης. Η Σλοβενία και η Νορβηγια επίσης. Στο Μαροκο πολυνεκρος καταστροφικός σεισμός. Μπήκαμε στο φθινοπωρο και η Ευρώπη έχει πρωτοφανείς θερμοκρασίες. Ποτε δεν θα δεχτώ τιποτα από ολα αυτά ως άλλοθι. Ειμαστε καλυτεροι από όλους. Έχουμε όλες τις δυνατότητες να είμαστε παράδειγμα και πρωταγωνιστές. Με τη φύση δεν μπορούμε να τα βάλουμε. Με τον εαυτό μας μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Αυτο είναι το νόημα και της αντιπολίτευσης. Θέλει γνώση, τόλμη και υπερβάσεις. Κυρίως επιλογή ικανών προσώπων. Είναι τεράστια η σημασία των προσώπων. Δεν θέλω να γίνω πιο συγκεκριμένος μην παρεξηγηθώ ότι έχω εμμονές με φίλους και γνωστούς. Δεν έχω. Αλλά καταλαβαίνετε καλά τι εννοώ.

•Και για να είμαι πρακτικός. Κρατείστε ένα ουσιαστικά μεγαλύτερο τακτικό αποθεματικό έκτακτων αναγκών. Δεν ξέρουμε τι ερχεται. Μη διστάσετε να δυσαρεστησετε ως προς αυτό. Εχούμε και το Λεφάκη και το Χαϊκάλη να κάνουν μακροπρόθεσμες προβλέψεις.

SHARE
RELATED POSTS
“Περασμένα….ξεχασμένα”!, του Γιώργου Σαράφογλου
“Το ΟΧΙ”!, του Γιώργου Σαράφογλου
Ούτε το εργόσημο!, του Γιώργου Αρκουλή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.