Πόρτα στην Πολιτική

Ο  πολύπλοκος, απρόβλεπτος κόσμος και εμείς, του Πάνου Μπιτσαξή

Spread the love

Ο Πάνος Μπιτσαξής είναι ποινικολόγος και συγγραφέας του αυτοβιογραφικού-ιστορικού βιβλίου “΄Οταν το μέλλον έπαιζε κρυφτό..”

• Το πόσο ευάλωτος και ασταθής είναι ο κόσμος της αναφοράς μας, ο δυτικός κόσμος και η Ευρώπη, φαίνεται με την ταχύτατη ροή γεγονότων που περνάνε στις ειδησεογραφικές παρυφές. Η Κίνα ξαναθυμήθηκε την Ταϊβάν, το μακρινό αυτό προπύργιο δημοκρατίας, και θέλει να τη καταπιεί. Αμήχανοι οι Ταϊβανέζοι παρακολουθούν την αμερικανική αναδίπλωση και τις μπουνταλοσύνες των υποβρυχίων. Η Ρωσία κάνει πειράματα αποσταθεροποίησης του πλανήτη με το φυσικό αέριο.Δεν είναι εμπορικό παιχνίδι είναι παιχνίδι δύναμης. Η Ευρώπη δεν μπορεί να βρει κοινό βηματισμό στην ευρωπαϊκή αμυντική στρατηγική. Κοντόθωρες δυνάμεις και βραδύτητα. Η Γαλλία θα’ θελε να είναι η ηγετική δύναμη στη μετά Μερκελ εποχή σε μια ισχυρή Ευρώπη. Αλλά δεν μπορεί. Ανακτά επομένως τις ιδέες μιας παγκόσμιας παρουσίας και το πλασάρισμα ως αυτοτελής ,αυθύπαρκτη υπερδύναμη(τρόπος του λέγειν όμως υπερδύναμη). Η Ευρώπη βάλλεται και εκ των έσω. Μετά το brexit διαχειρίζεται την Πολωνία ,την Ουγγαρία που πλαγιοκοπούν το ευρωπαϊκό κεκτημένο παντοειδώς.

• Η βαρβαρότητα κερδίζει έδαφος. Τόσο η «θεσμική» της Ρωσίας και της Κίνας όσο και η άνετη επιβίωση τυραννικων καθεστώτων σε όλα τα μήκη και τα πλάτη. Δολοφονούν, ασχημονούν, βασανίζουν, υπό τη γενική αδιαφορία του πολιτισμένου κόσμου μας.

• Η φύση απεχθάνεται το κενό. Η Αμερικανική υποχώρηση και η αδυναμία συγκρότησης της Ευρώπης θα δίνουν συνέχεια χώρο ηγεμονίας στη βαρβαρότητα που την υποτιμούμε νομίζοντας οτι δεν μας αφορά. Ο κόσμος μας όμως  είναι ευάλωτος περισσότερο από οτι νομίζουμε ζώντας στη ψευδαίσθηση της σταθερότητας.

• Απέναντι ένα και μόνο ανάχωμα μπορεί να σταθεί. Ο Ευρωατλαντικός άξονας δημοκρατίας αν συνειδητοποιήσει συλλογικά ότι η ρηγμάτωση του είναι μακροπρόθεσμα υπαρξιακό πρόβλημα τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Αμερική.

• Η Ελλάδα ανήκει στη Δύση έλεγε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στη Βουλή του 1974. Ήταν τότε που ο Άντρεας αντέλεξε με το ιστορικό. Όχι κ.Πρόεδρε η Ελλάδα δεν ανήκει στη Δύση. Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες. Άλλες εποχές. 45 χρόνια μετά αντιλαμβανόμαστε οτι για να ανήκει η Ελλάδα στους Έλληνες πρέπει να ανήκει στη Δύση. Οι συμφωνίες με τους Γάλλους και τους Αμερικανούς θωρακίζουν τη χώρα. Η συγκυρία δε το έφερε να είμαστε εμείς η αιτία η η αφορμή να εξομαλυνθεί σχετικά η διαταραχή της σχέσης Γαλλίας ΗΠΑ και να γίνει κατανοητή στη πράξη η σημασία μιας ευρωατλαντικης ασπίδας στη περιοχή μας. Μας στοιχίζει βέβαια ακριβά αλλά οτι πληρώνεις αγοράζεις.
Βέβαια ας κρατήσουμε τις πίσω σκέψεις. Δεν ξέρει κανείς πως ξημερώνει και η πείρα δείχνει οτι οι μεγάλες δυνάμεις είναι ευμετάβολες. Η πίστη είναι αξία την οποία πολλές φορές καταπατούν. Γι’ αυτό η εξωτερική μας πολιτική πρέπει πάντα να δείχνει επιδεξιότητα και ετοιμότητα.

• Προς το παρόν όμως στον πολύπλοκο και απρόβλεπτο κόσμο μας τοποθετηθήκαμε σωστά και επιτυχώς.Κι αυτό είναι σπουδαίο.Αρκεί να το αξιοποιήσουμε με τους Τούρκους έξυπνα χωρίς οίηση και αλαζονεία.

SHARE
RELATED POSTS
Καλό τριήμερο με τις ευχές του κ.Fanon, του Πάνου Μπιτσαξή
Προεκλογική ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη στον Άγιο Πολύκαρπο Βοτανικού, του Δημήτρη Κατσούλα
Η δευτέρα ευκαιρία και η δευτέρα παρουσία της Αριστεράς, τoυ Πάνου Μπιτσαξή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.