Το σχόλιο της ημέρας

Ο Ουκρανικός ρεαλισμός…we will never surrender, του Πάνου Μπιτσαξή

Spread the love

•Ένας «πιτσιρικάς» ,που φαίνεται και λίγο νερόβραστος, υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, στάθηκε απέναντι στο ιερό τέρας της Ρωσικής διπλωματίας, το πιστό αντίγραφο, του πάλαι ποτέ Γκρομυκο. Μετά από δυο ώρες , εκπλήσσοντας την ανθρωπότητα ,δήλωσε. «Η συζήτηση ήταν εύκολη.Μας ζήτησαν να παραδοθούμε. Εμείς όμως δεν θα παραδοθούμε». Το ιερόν τέρας έχασε την αίσθηση του μέτρου παρά την πείρα του. Εκτός αν είναι μύστης κάποιου, αγνώστου στη Δύση ,ρωσικού μαύρου χιούμορ. «Μα εμείς ποτέ δεν επιτεθήκαμε στην Ουκρανία» είπε. Είναι το είδος δήλωσης που σε αφήνει άναυδο και δεν μπορείς να απαντήσεις.Έχει όμως μια υπόκωφη πονηριά η παλιά αλεπού που δεν την «πιάνει» ο Πούτιν. Αν «δεν έχουμε επιτεθεί» σημαίνει ότι δεν έχουμε ηττηθεί αν χρειαστεί να κάνουμε πίσω.

•Τι θα πει «δεν θα παραδοθούμε»όταν οι Ρώσοι είναι 15 χιλιόμετρα από το Κίεβο διερωτώνται όλοι.Είναι ο Ουκρανικός ρεαλισμός.Ένα μεγάλο μάθημα της σύγχρονης ιστορίας. Θέλετε την Ουκρανία; Πάρτε τη.Πάνω από τα σώματα μας. Χωρίς την υπογραφή μας. Να δούμε τι θα την κάνετε. Πώς θα ταΐσετε τον εχθρικό πληθυσμό. Πώς θα βρείτε πρόθυμους για μια κατοχική αστυνομία. Πώς και με τι λεφτά θα ξαναχτίσετε αυτό που εσείς γκρεμίσατε. Πώς θα στεγάσετε τους ξεριζωμένους. Πώς θα δώσετε εργασία στο κόσμο. Ποιος δωσίλογος θα δεχθεί να διοικήσει. Πώς θα τα κάνετε αυτά και πώς θα τα πληρώνετε όταν οι Ρώσοι θα λένε το ψωμί ψωμάκι από τις κυρώσεις. Θα σας πάρει το ποτάμι. Θα σας πάρει η οργή του Δνείπερου. Θα έχετε την μήνιν του Ρωσικού λαού. Θα σας πνίξει το λουτρό αίματος της κατάκτησης. Εμείς; το πολύ να πεθάνουμε. Είμαστε αποφασισμένοι. Εσείς;

Θα φύγετε τρέχοντας και παρακαλώντας. Τότε θα αρχίσει ο πόλεμος. Μα οι Ουκρανοί μιλούν την ίδια γλώσσα είναι έθνος αδελφό. Και οι Ιρλανδοί μιλούσαν αγγλικά. Ελάχιστοι μιλούσαν κέλτικα.

•Αν βάλουμε την υπογραφή μας, λένε οι Ουκρανοί, σε οτιδήποτε, θα πρέπει να δεχτούμε μια Ρωσική Πρεσβεία και ένα Ρώσο ανθύπατο ως την πραγματική εξουσία στη χώρα μας. Οποια και αν είναι η «λύση».Να υπαγορεύει και να διατάσσει. Εμείς δε να περιθάλψουμε το πληθυσμό με απαξιωμένα Ρούβλια. Ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε. Αυτό είναι ο Ουκρανικός ρεαλισμός. Γι’ αυτό φύγετε όσο προλαβαίνετε και μετά τα συζητάμε. Αυτό τους είπε ο πιτσιρικάς ΥΠΕΞ.

•Ο Πούτιν πιάστηκε σε ένα απρόσμενο δόκανο. Τώρα προσπαθεί να το διαχειριστεί. Διεξάγει έναν παράλληλο πόλεμο άγνωστης εκβάσεως. Πόλεμο οικονομικό. Το ποιος θα αντέξει περισσότερο δεν μπορεί ούτε το μαντείο να το απαντήσει.Ανησυχούν ακόμα και οι ανέκφραστοι Κινέζοι.

SHARE
RELATED POSTS
Esprit de Corps, επίδομα, ομερτά κ.λπ., του Πάνου Μπιτσαξή
Χωρίς μπότοξ στα 47 η Julia Roberts, η εξαίρεση του Hollywood
Όχι …ήταν όχι οποία κι αν ήταν η διατύπωση, « alors c est la guerre», του Πάνου Μπιτσαξή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.