Editorial

Ο νεο-“τσάρος”, ο νεο-“σουλτάνος” και η θάλασσα, της Ωραιοζήλης-Τζίνας Δαβιλά

Spread the love

Η Ωραιοζήλη Τζίνα Δαβιλά είναι Θεολόγος (Msc “Η Θεολογία στον Σύγχρονο Κόσμο”), αρθρογράφος/ραδιοφωνική παραγωγός/εκδότρια του iPorta.gr

Οι πόλεμοι είναι οικονομικοί και ιμπεριαλιστικοί ως επί τω πλείστον. Συνεπώς, και ο Πούτιν εισέβαλλε στην Ουκρανία για να την απομονώσει από συμμαχία-συνεργασία με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Καταλαμβάνοντας την Κριμαία, έχει “αποδεκατίσει” την ιδέα της δημιουργίας λιμανιών στον Εύξεινο Πόντο όπου η μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Μ.Βρετανία και τις ΗΠΑ θα ανεξαρτητοποιούσε τους Ουκρανούς από την Ρωσία. Εν τω μεταξύ οι συμφωνίες που έχει κάνει με την Κίνα για την πώληση του φυσικού αερίου είναι για κάμποσες δεκατίες μπροστά και με εξασφαλισμένα χρήματα για την ρωσική οικονομία. Ο Πούτιν έχει φροντίσει ώστε η χώρα του να μην πτωχεύσει, να παραμείνει αυτάρκης. Κίνηση μπίνγκο για τον Ρώσο ο οποίος “την είδε” τσάρος! Γιατί;

Διότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι στα σκαριά από το 2014 τουλάχιστον, μα εντάθηκαν οι διεκδικήσεις του Ρώσου, όταν το 2019 το Οικουμενικό Πατριαρχείο έδωσε την Αυτοκεφαλία στην Ουκρανική Εκκλησία. Αυτό ανεξαρτητοποίησε την Ουκρανική Εκκλησία από το Πατριαρχείο Μόσχας το οποίο είχε στην ευθύνη και “ιδιοκτησία” του την Ουκρανική Εκκλησία. Η Αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας έβαλε τέλος στην αυτονομία της που τύποις υπήρχε καθώς στην πραγματικότητα έδινε λογαριασμό για ό,τι συνέβαινε στο Πατριαρχείο Μόσχας. Με το Αυτοκέφαλο της Ουκρανίας, ο Πατριάρχης Μόσχας – άρα και ο Πούτιν – έχασαν τα δικαιώματα τους. Και πώς να το δεχτεί ο “νεο-τσάρος”; Απόδειξη: προ διμήνου το Πατριαρχείο Μόσχας “έκλεψε” 102 Επισκόπους από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, εκδικητικά και τιμωρητικά, επειδή το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και ο Προκαθήμενος του κκ Θεόδωρος Β’, αναγνώρισαν την Αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας. Το αυτό έπραξαν οι Εκκλησίες της Ελλάδας και Κύπρου. Μόνο. τα λοιπά Πατριαρχεία δεν έχουν πάρει επίσημα και δημόσια θέση. Ο Ρώσος “την είδε …τσάρος”!

Ποιος έχει δικαίωμα να σκοτώνει αμάχους, να εκβιάζει, να τρομοκρατεί, να απειλεί με πυρηνική καταστροφή; Κανείς. Το “δικαίωμα” το παίρνουν αυθαίρετα και βίαια οι παρανοϊκοί του κόσμου που τρομάζουν από τον “άλλο” και δρουν με απληστία. Φτάσαμε τα αστέρια, αλλά δεν μάθαμε τίποτα για τον διπλανό μας και την αλληλεγγύη. H ίδια πολεμική σε μικρογραφία παρατηρείται και στις σχέσεις, τις ανθρώπινες σχέσεις. Ο “πόλεμος” είναι στο ποιος θα κάτσει στον σβέρκο του άλλου. Γι’αυτό και οι σχέσεις είναι είτε επεισοδιακές, είτε λήγουν με θόρυβο. Δεν μάθαμε ούτε να αγαπάμε, ούτε να γινόμαστε ευτυχισμένοι. Δεν φτιάξαμε σχολεία ευτυχίας. Μόνο χάπια αντικατάθλιψης και χάχανου δημιούργησαν οι φαρμακοβιομηχανίες.

Από ψηλά ο “τσάρος” και δίπλα μας ο “σουλτάνος”. Σαν ανέκδοτο. Είναι πιθανή μια εισβολή στην Ελλάδα; Να θυμηθούμε ότι η Συνθήκη της Λωζάννης λήγει στις 24.7.2023, εκατό χρόνια μετά. Ποιος θα φροντίσει να οχυρωθεί η Ελλάδα ώστε να μην ανοίξει και πρακτικά η όρεξη του σουλτάνου; Δεν εννοώ ότι η Ελλάδα είναι  Ουκρανία, ούτε ότι ο Τούρκος είναι Ρώσος, αλλά να… το Καστελόρριζο είναι μια πιθαμή από δαύτους. 100 άνθρωποι οι μόνιμοι κάτοικοι του νησακιού,  300 άνθρωποι ο Στρατός. Μήπως, οι αλλαγές των γεωγραφικών συνόρων είναι υπό περίσκεψιν και η διαχρονική απληστία μας μιλά μόνο για τον τουρισμό; Παραθέτω το κείμενο της Συνθήκης όπως αυτό δημοσιεύεται από το Υπουργείο Εξωτερικών. 

1923_lausanne_treaty

Ξεκινά η περίοδος της Σαρακοστής. Σε 49 ημέρες από σήμερα θα γιορτάζουμε το Πάσχα, την σημαντικότερη και σπουδαιότερη γιορτή της Ορθοδοξίας. Στην περίοδο του εσωτερικού αυτοπροσδιορισμού – όσες και όσοι τον πράξουν – οφείλουν/οφείλουμε να ελέγξουμε αν και πόσο έχουμε αγκαλιάσει ή αγκαλιαστεί/εγκλωβιστεί από το κακό. Την εγωπάθεια, την απληστία, την αλαζονεία, την ξιπασιά, την μοχθηρία, την ασέβεια. Αυτούς που απαξιώνουν την Οικογένεια, την Εκκλησία της Ορθοδοξίας. Είναι η αρχή για να μην τελειώσουμε εμείς ως άνθρωποι, ως πλανήτης.

Καλή Καθαρά Δευτέρα, εκλεκτές και εκλεκτοί.

Καλή Σαρακοστή!

Ωραιοζήλη-Τζίνα Δαβιλά

6 Μαρτίου 2023

SHARE
RELATED POSTS
Τόνια Μοροπούλου:”Έλληνες εποίησαν την Αναστήλωση του Πανάγιου Τάφου που θα παραδοθεί στους αιώνες”, της Τζίνας Δαβιλά
Οι ταπεινές στιγμές μου,της Τζίνας Δαβιλά
Τα social “πρεζάκια”, οι fake très chic και η αγένεια, της Ωραιοζήλης-Τζίνας Δαβιλά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.