Ανοιχτή πόρτα Πόρτα στην Πολιτική

Ο κορωνοϊός, το ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού, του Νίκου Σταθόπουλου

Spread the love

Νίκος Σταθόπουλος

 

Χρειάζεται να δηλώσω εξαρχής, ότι δεν είμαι έξω από το χορό, αφού ο γιος μου επέλεξε και έχει παραμείνει στο Μιλάνο, παρά τις άλλες επιλογές που του δόθηκαν. Κλείσαμε το γραφείο, οργανώσαμε την εργασία από το σπίτι και ενδυναμώνουμε την υπηρεσία we4you, για να προσφέρουμε βραχεία ψυχοθεραπεία από το ίντερνετ σε όσους έχουν ανάγκη. Στο θέμα μας τώρα:

Μπροστά στα έκπληκτα μάτια μας, για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία, γίνεται αυτές τις μέρες πραγματικότητα η ομοιόμορφη, πάνδημη ακινητοποίηση του πληθυσμού σε ολόκληρο σχεδόν τον πλανήτη. Ο σπινθήρας που ξεκίνησε αυτή την πρωτοφανή α-κινητοποίηση δεν προήλθε από κανέναν επαναστάτη, κανένα κίνημα, κανένα υψηλό όραμα, κάθε άλλο. Για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία, οι ίδιες οι κυβερνήσεις, χρησιμοποιώντας τα εκλεπτυσμένα σύγχρονα μέσα επιρροής και πειθαναγκασμού, επιβάλλουν σε όλους τους πολίτες τους μια ενιαία συμπεριφορά τρομαγμένου σαλιγκαριού. Μια συμπεριφορά κοινωνιοφοβική και αντιπαραγωγική, με άγνωστη κατάληξη στον ψυχισμό των ανθρώπων και τη δομή των σχέσεων. Μια συμπεριφορά που παραλύει την οικονομία, τον παραγωγικό ιστό, τις κοινωνικές δραστηριότητες, ακόμα και την ίδια την φυσική έκφραση. Ο κόσμος υπακούει αδιαμαρτύρητα, με μια πρωτοφανή παθητικότητα στις κυβερνητικές αποφάσεις, συναινώντας άβουλα, με μια ζαλισμένη κατάφαση, που υπαγορεύεται από τον ωμό Φόβο. Όχι τον φόβο απέναντι στα όργανα του εκάστοτε κράτους, αλλά τον Φόβο της άγνωστης, ανεξέλεγκτης, τρομακτικής απειλής. Οι κυβερνήσεις παίρνουν αυτοδικαίως έκτακτες εξουσίες, τις οποίες εφαρμόζουν χωρίς να υπάρχει και να ακούγεται κάποια αντιπολίτευση. Το BBC π.χ. μεταδίδει, ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ αποφάσισε να παρακολουθεί μέσω της μυστικής του υπηρεσίας τα τηλέφωνα όλων των πολιτών που θεωρεί ότι είναι ύποπτοι φορείς του CoVid-19.

Ώρα να εξηγηθεί ο ειρωνικός τίτλος του άρθρου: Νόμιζαν, ο Βλαντιμίρ Λένιν και ο Λέον Τρότσκι, στη 2η βιομηχανική επανάσταση, εκατό χρόνια πριν, ότι τα είχαν δει όλα. Εκατό χρόνια πριν! Χωρίς αεροπλάνα, χωρίς δορυφόρους, χωρίς πυρηνικά, χωρίς τηλεόραση, χωρίς ίντερνετ, χωρίς ενοποιημένο χρηματοπιστωτικό σύστημα, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και τηλέφωνο καλά-καλά, πίστευαν ότι ο κόσμος είναι μονοδιάστατος και ομοιόμορφος και ότι οι λαοί είναι έτοιμοι επαναστατήσουν και να αποτινάξουν τον ζυγό της τυραννίας. Νόμιζαν με το μυαλό τους, ότι το σύστημα που ζούσαν στις μέρες τους, ήταν το ύστατο στάδιο του καθεστώτος της εκμετάλλευσης, της καμαρίλας και της σαπίλας, των πολέμων και της υποδούλωσης των αδύναμων λαών για το κέρδος. Ο Λένιν έγραψε ένα περιβόητο βιβλίο, που για δεκαετίες ήταν εγκόλπιο των ανά τον κόσμο επαναστατών: «Ο ιμπεριαλισμός, το ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού». Επειδή πίστευαν ότι ήταν έτσι τα πράγματα, ήθελαν τότε να κηρύξουν την παγκόσμια επανάσταση, επικεφαλής των ενωμένων προλετάριων από όλες τις χώρες. Εμπρός της γης οι κολασμένοι… άρχιζε ο ύμνος της τρίτης κομμουνιστικής διεθνούς, της τελευταίας πριν διασπαστεί το επαναστατικό κίνημα. Στη σύγκρουση που ακολούθησε, ο Ιωσήφ Στάλιν, που σαν χωριάτης ήθελε τα πέντε και στο χέρι, δηλαδή να σταθεροποιήσει την νεοπαγή σοβιετική εξουσία σε μία μόνο χώρα, κατάφερε να υπερφαλαγγίσει και να εξοντώσει τον Τρότσκι, που επέμενε να ξεκινήσει την παγκόσμια επανάσταση. Ούτε ο ένας δικαιώθηκε από την ιστορία, βέβαια, ούτε ο άλλος. Τα καθεστώτα που δημιουργήθηκαν με αυτή την αντίληψη κατέρρευσαν το 1989, με εξαίρεση την Κίνα, που μεταλλάχθηκε και υιοθέτησε την οικονομία της αγοράς, δηλαδή τον καπιταλισμό.

Και έρχονται οι σημερινοί ηγέτες, τώρα που ο καπιταλισμός έχει επικρατήσει σε όλη την υφήλιο, να ανατρέψουν την καθεστηκυία τάξη της οικονομίας και των εργασιακών σχέσεων, χρησιμοποιώντας ως όχημα τον πανικό που οι ίδιοι καλλιέργησαν στους πολίτες με αφορμή τον ιό. Είναι σύμπτωση, ότι αυτό συμβαίνει ενώ εξελίσσεται η 4η βιομηχανική επανάσταση; Τώρα που ξεπηδούν νέες τεχνολογίες, που σηματοδοτούν την αλλαγή των μέσων παραγωγής, μεταφοράς και διαχείρισης; Τώρα που ως μέγιστο πρόβλημα αναγνωρίζεται η ρύπανση του περιβάλλοντος και η κλιματική αλλαγή; Μήπως όλη αυτή η γιγάντια κίνηση αποσκοπεί στην αλλαγή του παραγωγικού και αναδιανεμητικού μοντέλου, χωρίς πόλεμο, για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία; Διότι είναι ηλίου φαεινότερον, ότι όταν τελειώσει όλο αυτό, ο κόσμος μας θα είναι εντελώς διαφορετικός και δεν θα υπάρχει επιστροφή. Ακόμα και οι οργανωμένες θρησκείες, οι πιο άκαμπτοι συντηρητικοί θεσμοί της κοινωνίας, έχουν λυγίσει.

Για να σκεφθούμε λίγο ψύχραιμα:

Οι αριθμοί δείχνουν ότι η ίωση από τον νέο κορονοϊό, όσο ακόμα δεν χρησιμοποιείται σίγουρο φάρμακο για την καταπολέμησή του, στατιστικά σκοτώνει μάλλον μικρότερο ποσοστό ανθρώπων, από όσους η κοινή γρίπη. Στην Ελλάδα για παράδειγμα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, την εβδομάδα 2-8 Μαρτίου στη χώρα μας καταγράφηκαν έξι νέοι θάνατοι από την κοινή γρίπη, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την εποχική γρίπη [τύποι A(H1N1)pdm09 και A(H3N2)] στους 90. Σε παγκόσμια κλίμακα οι θάνατοι φέτος από την εποχιακή γρίπη από την αρχή του χρόνου μέχρι τώρα είναι γύρω στις 65.000 ενώ οι αντίστοιχοι θάνατοι από τον κορονοϊό είναι 8.250. Ενώ γράφονται αυτές οι γραμμές, η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε δια του Διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Ανάπτυξης Βιοτεχνολογίας του Υπουργείου Επιστημών της, ότι η ουσία favipiravir που αναπτύχθηκε από την Ιαπωνική Fujifilm Toyama Chemical και πωλείται με την εμπορική ονομασία Avigan «είναι ιδιαίτερα ασφαλές και εμφανώς αποτελεσματικό» φάρμακο στην καταπολέμηση του CoVid-19. Εφόσον επαληθευτεί αυτή η πληροφορία, ο CoVid-19 δεν θα είναι παρά ένας ακόμα από τους δεκάδες κορονοϊούς που έχουν μελετηθεί και καταπολεμηθεί τα τελευταία 40 χρόνια, όπως μας πληροφορούν οι ειδικοί.

Προς τι λοιπόν λαμβάνονται συνεχώς έκτακτα μέτρα και αναμένονται περισσότερα; Οι Βρετανοί που, μόνοι αποσυνάγωγοι, δεν πράττουν σχεδόν τίποτα, είναι πράγματι απάνθρωποι ή βλάκες; Η Ε.Ε. γιατί δεν υποστηρίζει κάπως τους Ιταλούς και αφήνει να τους στέλνουν υγειονομική βοήθεια η Κούβα και η Βενεζουέλα που χρόνια ακούμε ότι καταρρέουν; Είναι σύμπτωση, ότι στην Γαλλία που τα κίτρινα γιλέκα δεν ησυχάζουν, ο Πρόεδρος Μακρόν που αποφάσισε κατ’ οίκον περιορισμό για όλους τους πολίτες, βρίσκεται στο ναδίρ της δημοφιλίας; Ήταν τυχαίο το συνέδριο του διάσημου John Hopkins με το στιβαρό Bill & Melinda Gates Foundation στις 18.10.2019, δυο μήνες πριν εμφανιστεί ο ιός, με θέμα μια δυνητικά επικείμενη πανδημία, που θα μόλυνε 65 εκατομμύρια ανθρώπους και θα έριχνε τις αγορές κατά 40%; Μήπως τελικά έχει δίκιο ο Δρ. Shiva Ayyadurai του ΜΙΤ, ειδικός στο ανοσοποιητικό σύστημα με 4 διδακτορικά διπλώματα, που λέει ότι ο πανικός και η υστερία είναι κατασκεύασμα του βαθέως συστήματος και των μίντια;

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

 

SHARE
RELATED POSTS
«Τύμπανα πόλεμου» και σκηνικό σύγκρουσης κυβέρνησης – δανειστών
Αυτοσχέδιο Ποίημα για την Ομορφιά, του Μάνου Στεφανίδη
Ρόδος: Στο Plaza η προεκλογική ομιλία του υπ.Βουλευτή Σαράντου Μπακρισιώρη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.