ΕΥ ΖΗΝ

Ο Καββαδίας και η κρυφή βραχοσχισμάδα, του Πάνου Μπιτσαξή

Spread the love

Ο Πάνος Μπιτσαξής είναι ποινικολόγος και συγγραφέας του αυτοβιογραφικού-ιστορικού βιβλίου “΄Οταν το μέλλον έπαιζε κρυφτό..”

Δεν είναι στη Χαβάη ούτε στη Γουαδελουπη.  40 λεπτά από το γραφείο μου στην οδό Ιθακης στην Κυψέλη. Για την ακρίβεια στα 40 λεπτά παρκάρεις. Πέφτεις στη θάλασσα εκεί που βλεπετε τα κτίσματα. 400 απλωτές. Κοστα κοσταστα βράχια. Εκεί δεξιά στη φωτο θα δείτε τους αφρούς. Είναι μια βραχοσχισμαδα. Με λίγο αεράκι το ρεύμα κάνει μια μικρή θαλασσοδινη.Ποιο ζακουτζι; καλύτερο δεν μπορεί να βρεθεί.

•Σε αυτό το τόπο κάθε Έλληνας μπορεί να δείξει το δικό του μοναδικό σημείο. Είναι απέραντη η Ελληνική ομορφιά. Να πάρει και να σηκώσει όσους ασελγούν, ασχημονούν πάνω της. Οι κωλοέλληνες του Νιονιου. Οι πιο ισχυροί μας αντίπαλοι.

•Τώρα που δεν μπορώ να κάνω μακρινά ταξίδια θυμήθηκα ένα στίχο του Καββαδια . Όταν τον πρωτοδιάβασα, πριν πολλές δεκαετίες, νόμιζα πως είναι μόνο συμβολικός γιατί ο κόσμος είναι άπειρος και πολυποίκιλος και τα ταξίδια ήταν η δεύτερη φύση μου και το μεγάλο θρανίο γνώσης. Τώρα καταλαβαίνω ότι είναι κυριολεκτικός στίχος. Γιατί η απεραντοσύνη του κόσμου υπάρχει και στη μικρή κλίμακα.

«Άλλοτε είχες τα πλοία κρυφό σκοπό/κι ο κόσμος έγινε σαν ανοιχτή φυλλάδα/κι είναι το ίδιο πια να μένεις στην Ελλάδα/απ το να ταξιδεύεις στο Φερναντο Ρό»

•Και προσοχή. Πριν το κάνετε να μετράτε και τις δυνάμεις σας και καλό να είστε δυο. Δεν είναι πάντα τόσο εύκολο όση φαίνεται για μας τους «μεγάλους» αλλά και για οκνηρους λαπάδες νέους της μυκονιάτικης ξαπλώστρας. Μπορεί να κουραστούν μη μου πουν μετά τίποτα. Αυτό λέγεται ρήτρα απαλλαγής ευθύνης. Αγγλιστί disclaimer.

SHARE
RELATED POSTS
Νέα Σελήνη στον Ζυγό, ευκαιρίες για να δοξαστεί το Ανώτερο Εγώ, της Σμάρως Σωτηράκη
Σκιές και Ελπίδα, του Γιώργου Χατζηδιάκου
Σκίτσα εξ Αμερικής 8ο, του Γιώργου Σαράφογλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.