Το σχόλιο της ημέρας

Ο Θεός, του Πάνου Μπιτσαξή

Spread the love

Ο Πάνος Μπιτσαξής είναι ποινικολόγος και συγγραφέας του αυτοβιογραφικού-ιστορικού βιβλίου “΄Οταν το μέλλον έπαιζε κρυφτό..”

Herat, Afghanistan – August 10, 2013: Burqa clad woman crossing the street in Herat with her son. Photo is showing a rarely seen daily life in second largest city in Afghanistan.

• Το άγνωστο σε μένα Isis Chorasan που μακέλεψε το αεροδρόμιο της Καμπούλ πιστεύει ότι «πρέπει να κυβερνά ο Θεός».Όχι ειδικά στο Αφγανιστάν αλλά παντού. Διαφέρει , διαβάζω από τους Ταλιμπάν, επι του θέματος τι ακριβώς θέλει και ποιους έχει εξουσιοδοτήσει ο Θεός. Ο Θεός νομοθέτης, διοικητής, κυβερνήτης, πολεμιστής, εκδικητής. Με την μεγάλη υπόσχεση, στους μαχητές του ,της αιώνιας ζωής σε αφθονία και ευτυχία.

Ο Θεός είναι το πιο απλό και το πιο μακροχρόνιο, ιστορικά, ενοποιητικό ιδεολόγημα. Αμάχητο με επιχειρήματα αφού είναι θέμα πίστης και όχι λογικής.

Απέναντι στην εγχώρια διαφθορά, τους ξένους στρατούς, τη φτώχεια και την εξαθλίωση, την αμάθεια, τον πολυφυλετισμό τι άλλο μένει;  Ο Θεός. Η μεγάλη ενοποιητική και νομιμοποιητική δύναμη του «δικαίου». Αυτό είναι το ασύμμετρο και διαρκώς αναγεννημένο εκρηκτικό όπλο της τρομοκρατίας.Απέναντι του εκτός από την άπιστη Δύση οι αδύναμοι άνθρωποι που κατορθώνουν ατομικά στις συνθήκες αυτές να αποκτήσουν παιδεία και επάγγελμα ευημερίας. Είναι όμως λίγοι και ευάλωτοι. Με τη βαλίτσα της προσφυγιάς στα χέρια.

• Μας κάνει εντύπωση αλλά αυτός ο Θεός , ο ίδιος Θεος , είναι δυτικής προέλευσης. Από τα σπλάχνα των σλάχνων του πολιτισμού μας. Ελέω Θεού ήταν η μοναρχική διακυβέρνηση. Καισαροπαπισμός. Ο Θεός οδήγησε τους σταυροφόρους στους Αγίους Τόπους.Ο Θεός μακέλεψε τους εγχώριους πληθυσμούς στις μεγάλες «ανακαλύψεις». God bless America στις αμερικανικές επεμβάσεις, άλλοτε εύλογες και άλλοτε καιροσκοπικές. Ο Θεός άλλωστε είναι λευκός και ανήρ ουδεμία επι αυτού αμφιβολία. Με του Χριστού τη πίστη την Αγία επαναστατήσαμε απέναντι στον άλλο Θεό. Κι ακόμα έχουμε αρχηγό την Αγία Ομοούσια και Αδιαίρετη Τριάδα.

Ο Θεός είναι και η δίκη μας μεγάλη ηθική και νομιμοποιητική δύναμη. Ο Θεός μεθ’ ημών ουδείς και ημών.

• Το πιο περιφρονημένο πολύτιμο αξίωμα του Ιησού στη μεγάλη του οδύνη είναι το «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ».

Έτσι απέναντι στη τρομοκρατία θα μάχονται μαζί και οι Θεοί μας. Και το πρόβλημα αυτό θα μείνει άλυτο. Θα είναι πρόβλημα ισχύος και συγκυρίας. Γιατί ένα πράγμα που συγκρατώ από τις ξεθυμασμένες μαρξιστικές μου παραδόσεις είναι πως η Θρησκεία είναι το όπιο του λαού. Ξεχωρίζω το σεβαστό απόλυτα ατομικό, θρησκευτικό και μεταφυσικό συναίσθημα.

SHARE
RELATED POSTS
Κηδεύω σημαίνει φροντίζω, του Κωστή Μακρή
Χρήματα καμπάνιας-covid σε site ανύπαρκτης επισκεψιμότητας στην Ελλάδα, της Τζίνας Δαβιλά
Αυτοί ΔΕΝ είναι αθώοι. Και οι 500.000 ψηφοφόροι τους;, της Ωραιοζήλης-Τζίνας Δαβιλά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.