Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Ο Ερντογάν απειλεί την Ευρώπη αλλά πληρώνει η Ελλάδα, του Γιάννη Σιδέρη

Spread the love

Γιάννης Σιδέρης

η εικόνα προφίλ του Giannis Sideris, Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο

«Ανάγκα και Θεοί πείθονται», είχε πει  εκείνος ο αρχαίος, και στα καθ΄ ημάς και «κυβερνήται πείθονται». Η Κυβέρνηση δείχνει να κατάλαβε τον κίνδυνο, έκλεισε αρχικά το τελωνείο στις Καστανιές και προτίθεται να κλείσει όλα τα χερσαία σύνορα. Για τα  θαλάσσια δεν είμαστε και τόσο  αισιόδοξοι.

Πανδαμάτωρ  παράγων οι αριθμοί. Τα τουρκικά κανάλια έδειχναν λεωφορεία που μετέφεραν άνευ εισιτηρίου μετανάστες στα σύνορα.  Δεν έχει σημασία πόσοι ήταν ή θα είναι στο μέλλον αυτοί. Σημασία  έχει ότι η Τουρκία  έδωσε το πράσινο φως. Δεν χρειάζεται άλλωστε να μας έρθουν τα 4,5 εκατομμύρια που υπάρχουν εκεί – και δεν θα μας έρθουν. Προειδοποιητικές βολές  του Ερντογάν είναι αυτές, όμως  λειτουργούν προτρεπτικά και ενθαρρυντικά για να μας έρθουν κάποιες δεκάδες χιλιάδες.  Στην κατάσταση που είμαστε αρκούν για να βουλιάξει η χώρα μας.

Στον Εβρο  από την τουρκική πλευρά ήδη δημιουργείται μια νέα Ειδομένη. Φυσικά θα προταχθούν σε πρώτο πλάνο οι μωρομάνες και τα παιδάκια που θα ζουν στις λάσπες. Και θα  αρχίσουν τα διεθνή κανάλια, οι διεθνείς οργανισμοί να κατηγορούν την Ελλάδα  για έλλειψη ανθρωπισμού που δεν τους επιτρέπει να περάσουν. Εδώ και τα ρεπορτάζ  κάποιων ελληνικών καναλιών χθες,  «έλιωναν» από ανθρωπισμό  και συμπονετικά συναισθήματα για την ολονύκτια   ταλαιπωρία των ανθρώπων  που διέσχισαν τη θάλασσα και κατάφεραν να πατήσουν στις ακτές των ελληνικών  νησιών.

Σεβαστός ο ανθρωπισμός,  η λύπηση για την κατάσταση των μεταναστών (και όχι προσφύγων, κατά την πάγια ορολογία της Ελληνικής δημοσιογραφίας, μπας και κατηγορηθεί ως ρατσιστική), αλλά αφορά τα συναισθήματα των ανθρώπων για τους συνανθρώπους τους. Δεν αφορά τα κράτη. Τα κράτη δεν έχουν συναισθήματα. Εχουν υποχρέωση στο «welfare»  των πολιτών τους.

Ο Ερντογάν υποτίθεται ότι πιέζει τη Δύση. Εκ των πραγμάτων όμως απειλεί την Ελλάδα, στο πλαίσιο  του υβριδικού πολέμου που διεξάγει. Η Δύση έχει ορθώσει αλλεπάλληλες σειρές φραχτών, και την αλληλεγγύη της την έδειξε με τις εντολές  στα λιλιπούτια Σκόπια να μην αφήσουν να περάσουν στην Ειδομένη,  και των οποίων οι δυνάμεις δεν δίστασαν να εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος προκειμένου να αποτρέψουν  τους  μετανάστες.

Σωστά  κάνει ο Πρωθυπουργός  και ενημερώνει  τους ξένους ηγέτες με προεξάρχοντες  τη Μέρκελ και τον Μακρόν, και τους διεθνείς Οργανισμούς. Αλλά ως τώρα  δεν έχουν  προσφέρει κάποια ουσιαστική βοήθεια, πέραν των χρημάτων   για να μας διατηρήσουν  ως   Hot spot της Ευρώπης. Και ώσπου να αποφασίσουν  η Ελλάδα  θα πιέζεται.

Η κυβέρνηση  είναι μόνη και θα κριθεί από τις δικές της  πράξεις.  Βοήθεια από αυτή την αντιπολίτευση δεν μπορεί να περιμένει. Ειδικά  την αξιωματική. Τουλάχιστον το ΚΙΝΑΛ στην ανακοίνωσή του την προέτρεψε «να φυλάξει αποτελεσματικά τα σύνορα».

Παρόμοια προτροπή δεν υπάρχει στην ανακοίνωση του «open borders» ΣΥΡΙΖΑ.  Φυσικά είναι δικαίωμα και υποχρέωσή του  να επιτίθεται στην κυβέρνηση. Όπως σε μια ανακοίνωση 400 λέξεων  μετά από  «πολύωρη σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα με τομεάρχες και συνεργάτες που έχουν διατελέσει σε θέσεις ευθύνης στη διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης», απαιτεί από την κυβέρνηση  «να ζητήσει άμεσα από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την έκτακτη σύγκληση Συνόδου Κορυφής», και της επιρρίπτει ευθύνες «για τη σημερινή δραματική κατάσταση στα νησιά» (μιλάει το κόμμα που γέννησε τη δραματική κατάσταση και δημιούργησε  τη Μόρια). Τη  επικρίνει δε γιατί επέλεξε να διχάσει τους πολίτες, και να καλλιεργήσει συνθήκες εμφυλιοπολεμικής σύρραξης.

Κουβέντα για τη φύλαξη και το απαραβίαστο των συνόρων  από κόμμα που υπήρξε κυβέρνηση. Το ίδιο κουβέντα και από το ΚΚΕ.  Καταγγέλλει ως είθισται ΝΑΤΟ  και Ε.Ε. αλλά τίποτα για τα για σύνορα και το δέον γενέσθαι – και ας ξέρουμε ότι τα σύνορα των κρατών του  υπαρκτού σοσιαλισμού  δεν περνούσε …κουνούπι παράνομο.

Από την άλλη, έχει δίκιο σε κάτι ο ΣΥΡΙΖΑ. Στελέχη του κατηγορούν την κυβέρνηση ότι  χρησιμοποιεί  ως φερετζέ τον κορονοιό για να επιβάλει σφράγισμα των  εξ΄ ανατολών συνόρων. Συμβαίνει αυτό, και δεν είναι καθόλου κατανοητό. Η κυβέρνηση δεν χρειάζεται καμία άλλη νομιμοποιητική βάση,  πέραν αυτής που απορρέει από την προστασία των συνόρων και του ελληνικού λαού.

ΥΓ: Πλάκα θα είχε οι κάτοικοι των νησιών σε λίγο καιρό να ζητούν να κατέβουν τα ΜΑΤ για να τους προστατεύσουν.  Προχθές το βράδυ στην Κω μετανάστες κατέβηκαν προς το  χωριό Πυλί, κρατώντας καδρόνια, και πετώντας  πέτρες προς τους  κατοίκους και τα σπίτια της περιοχής, σύμφωνα με το «Βήμα της Κω» (vimatisko.gr). Παράλληλα στο βίντεο που ανήρτησε το  site ακουγόταν και το «αλαχού ακμπάρ» που έψελναν. Χρειάστηκε  η παρέμβαση της αστυνομίας για να επιστρέψουν στο hot spot!

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Η πτώση, του Νίκου Βασιλειάδη
Οι Νόμοι και τα μιασμένα ρούχα του αυτοκράτορα, του Νίκου Βασιλειάδη
1557482_10151909930297844_2092844726_n.jpg
Πάμε λίγο πιο πίσω; Εκεί στα σκοτεινά…, του Μανώλη Δημελλά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.