Το σχόλιο της ημέρας

Ο διασκεδαστής Στάθης Παναγιωτόπουλος και το βαθύτερο πρόβλημα, της Ωραιοζήλης-Τζίνας Δαβιλά

Spread the love

Η Ωραιοζήλη Τζίνα Δαβιλά είναι Θεολόγος, αρθρογράφος/ραδιοφωνική παραγωγός

Πριν από χρόνια φίλος μου προσπαθώντας να νουθετήσει τον έφηβο γιο του, του συνέστησε να προσέχει τις παρέες του για να μην δίνει λάθος εντυπώσεις. Η απάντηση του έφηβου ήταν δηκτική, δηλητηριώδης: “Βλέπω τα δικά σου κολλητιλίκια με τον τάδε. Περνιέται για σοβαρός άνθρωπος;”. Ο τάδε, εντιμότατος και ευφυέστατος, ήταν δημοφιλέστατο πρόσωπο που έκανε πάντα και μόνο χαβαλέ. Μου είπε, λοιπόν, ο φίλος μου: “Με κόλλησε στον τοίχο κι έχει και δίκιο”.

Η αστειότητα έστω και με τα κρύα ανέκδοτα του Στάθη Παναγιωτόπουλου δεν υποδηλώνουν την έλλειψη σοβαρότητας του ατόμου.  Από την άλλη,  τι  εχέγγυα μπορεί να δώσει κάποιος σε κάποιον που η μοναδική του σταθερά είναι να λέει αστεία; Μόνο αστεία. Ο Παναγιώτοπουλος περιδιέβαινε ως διασκεδαστής τα Κλαμπ και θεατρικές σκηνές της Ελλάδας βάζοντας μουσική και μιλώντας από το μικρόφωνο κάνοντας πλάκα. Σπάζοντας πλάκα. Δεν φιγουράρισε ποτέ στους δέκτες μας, τηλεοπτικούς ή ραδιοφωνικούς,  ως δημοσιολόγος ή ως αξιόπιστος κριτής των γεγονότων. Η συμμετοχή του στο “Ράδιο Αρβύλα” δεν έδωσε ποτέ μια σαφή απάντηση για την ενεργή συμμετοχή του ή όχι στον σχολιασμό των γεγονότων. Αντώνης Κανάκης κερνά, Αντώνης Κανάκης πίνει. Εκείνος αποφασίζει για την δομή και τον σκελετό της όποιας εκπομπής. Επομένως, δεν θα πρέπει να ταυτίζουμε την ισορροπημένη προσωπικότητα ενός επιτυχημένου παρουσιαστή (έστω και ως διασκεδαστή) με τον ισορροπημένο ψυχισμό του, ή ακόμη πιο συχνά, με τον ισορροπημένο χαρακτήρα του. Άλλο Κανάκης και Κιούσης, άλλο Παναγιώτοπουλος.

Αυτό που ενόχλησε και άνοιξε τον ασκό του Αιόλου ήταν η κακοποιητική, χλευαστική, ανήθικη συμπεριφορά του προς τις πρώην συντρόφους του. Συχνά, η δημοφιλία εξαργυρώνεται με κακό τρόπο, είτε από τους πομπούς, είτε από τους δέκτες. Ο Παναγιώτοπουλος πιθανόν περνούσε την κόκκινη γραμμή λόγω κακής ερμηνείας της δημοφιλίας του και οι δέκτες ίσως ανέχονταν την ιδιόρρυθμη συμπεριφορά του διακεκριμένου διασκεδαστή  λόγω της δημοφιλίας του. Πόσα και πόσα κοριτσάκια δεν ένιωσαν κολακευμένα επειδή τους έκανε μια φιλοφρόνηση ένας αστέρας της τηλεόρασης; “Είναι φοβερός, είναι φοβερός!!! Τον αγαπώ”, έχω ακούσει να λένε κοριτσάκια με ενθουσιασμό για τον Στάθη, και για άλλους σαν τον Στάθη και πολύ λιγότερο δημοφιλείς.

Συμπέρασμα: αξιολογούμε τον όποιο δημοφιλή έχουμε απέναντι μας σαν να μην τον ήξερε παρά μόνο η μανούλα του. Μας κάνει; Μας ενθουσιάζει; Μας γοητεύει ως άγνωστος; Και γιατί;

Ναι, ο Στάθης Παναγιώτοπουλος έπραξε το χυδαίο.  Το γεγονός ότι ζήτησε συγγνώμη με τον τρόπο που το έκανε δείχνει το επιπόλαιο του χαρακτήρα του με ό,τι αυτό συνεπάγεται. “Έκανα, έπραξα, ζήτω συγγνώμη…” ακόμη και του δικηγόρου του να είναι τα λόγια, δείχνουν το ύφος του Παναγιωτόπουλου σαν να είναι μικρό, αφελές παιδί και ζητά συγγνώμη για το παστίτσιο στο ταψί που μοίρασε στους σκύλους αφήνοντας την οικογένεια νηστική. Ακόμη και η μεταμέλεια ή η μετάνοιά του έχουν κάτι από την βλακεία ενός απολύτως ανεύθυνου ανθρώπου που ποτέ δεν πήρε στα σοβαρά ούτε τον εαυτό του ούτε και τους άλλους. Ό,τι φάμε και ό,τι πιούμε μου θυμίζει η δημόσια συγγνώμη του που καθόλου δεν με εκπλήσσει καθώς συνάδει τόσο με την δημόσια εικόνα του διασκεδαστή που βρήκε φως και μπήκε στους “Αρβύλα” και όπου αλλού. Σε ραδιόφωνα, σε παρέες, σε επαγγελματικούς χώρους. Η ψυχοπαθογένεια πίσω από το πονηρούτσικο χαμόγελο και βλέμμα του ήταν προφανώς αυτή που ευθύνεται για την άθλια συμπεριφορά του απέναντι στις συντρόφους του. Η συμπεριφορά του Στάθη Παναγιωτόπουλου ήταν πάντα μία συμπεριφορά που δεν ενέπνεε εμπιστοσύνη. Όχι διότι είναι απαραίτητα ένας κακός άνθρωπος, μα επειδή ήταν ανέκαθεν ένας ανεύθυνος άνθρωπος που έκανε κακές πράξεις. Αν και παρουσίαζε συμπεριφορές υπεύθυνες, όπως φιλοζωΐας και Σαρδέλας, του σκύλου που φιλοξενούσε η εκπομπή “Ράδιο Αρβύλα”.  Τον θυμάται ποτέ κάποιος να σχολιάζει δραματικά ή αστεία περισταστικά που σχολιάζονταν στην εκπομπή; Μόνο γελούσε.

Μας εξαπάτησε, επομένως, ο Στάθης Παναγιώτοπουλος ανεβάζοντας τα σεξουαλικού χαρακτήρα βίντεος των συντρόφων του σε πορνογραφικές ιστοσελίδες; Ναι μεν, αλλά όχι. Αιφνιδιαστήκαμε για την αρρωστημένη αντίδραση απόλαυσης ή αντίδρασής του, για την προδοσία που νοιώσαμε από τον διασκεδαστή της διπλανής μας πόρτας, αλλά δεν υπήρξε ο Στάθης Παναγιώτοπουλος ή Σκυλοπαναγιωτόπουλος όπως τον αποκαλούν οι Σαλονικείς, ποτέ υπόδειγμα ηθικής ή κοινωνικής σοβαρότητας. Σοβαρότητας, εννοώ, με την ποιοτική ερμηνεία της λέξης, που διέπεται από την ακεραιότητα πρωτίστως. Την ακεραιότητά του ο Στάθης δεν την είχε δείξει σε κανέναν, τουλάχιστον από όλους εμάς που τον παρακολουθήσαμε από μακρυά ή τον ζήσαμε έστω και από λίγο πιο κοντά. Αυτήν την ακεραιότητα που προϋποθέτει εντιμότητα, ήθος, αυτοσεβασμό, αξιοπρέπεια, υπευθυνότητα. Επομένως, γιατί εκπλησσόμεθα τόσο από τις πράξεις του; Μετά το σοκ που υπέστημεν από τις περιπτώσεις Φιλιππίδη-Λιγνάδη, ο Παναγιώτοπουλος είναι αιφνιδιασμός λόγω δημοφιλίας, όχι λόγω αρίστου χαρακτήρος. Συνεπώς, μήπως περιμέναμε από τον Στάθη περισσότερα από όσα ήταν ο ίδιος; Είχε ως οδηγό ζωής του το χάχανο και την σαχλαμάρα, με τον ίδιο τρόπο αντιμετώπισε και τις σχέσεις του. Δυστυχώς. Για εκείνες και εκείνον.

Τις τελευταίες δύο ημέρες που είναι ο Στάθης Παναγιώτοπουλος αρνητικό πρωτοσέλιδο, στην Πόρτα στην οποία αρθρογραφούσε τακτικά, έχοντας καλή γραφή και μάλιστα είχε μεγάλο αναγνωστικό κοινό που τον λάτρευε, έρχονται πια σχόλια που τον βρίζουν το ίδιο χυδαία όσο και η πράξη που έπραξε ο Στάθης. Τα ακραία σχόλια δεν τα εγκρίνω προς δημοσίευση  επειδή δεν θα εγκρίνω την ακαλαισθησία την οποία όλοι οι αρθρογράφοι της Πόρτας κι εγώ προσωπικά  αποστρεφόμαστε και πολεμάμε. Ό,τι άλλο, ναι θα δημοσιεύεται αρκεί να μην γίνεται ό,τι κατηγορούμε.

Στάθη, το μεγαλύτερο βάρος για σένα δεν είναι που εξέπεσες του βάθρου σου με τόσο αξιολύπητο τρόπο, αλλά που στάθηκες η αιτία να κομματιάσεις τις ψυχές και τις προσωπικότητες γυναικών και κοριτσιών που σε εμπιστεύτηκαν. Είναι μέγα το βάρος αυτής της καταστροφής που προκάλεσες. Αν έστω και αργά συναισθάνεσαι την σοβαρότητα και τα αποτελέσματα της πράξης σου. Μια λατρεμένη μου φράση της ηθοποιού Μαίρης Χρονοπούλου είναι η ακόλουθη: “Φρόντισε το όνομά σου τα πρώτα πενήντα χρόνια και τα υπόλοιπα πενήντα θα φροντίσει αυτό για σένα”.  Η ζήση δεν γυρνάει replay σαν τους δίσκους βινυλίου που αγαπάς και γνωρίζεις καλύτερα από πολλούς.

15.12.2021

SHARE
RELATED POSTS
Πέφτουν τα φάσκελα …βροχή!, του Δημήτρη Κατσούλα
Οι απαράδεκτοι, του Αλέξανδρου Κανταρτζή (Μπέμπης)
Kostis A. Makris
Μην παραιτηθείτε! Θα παραιτηθώ εγώ, του Κωστή Α. Μακρή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.