Ανοιχτή πόρτα Πόρτα σε ιστορίες/χρονογραφήματα/διηγήματα

Ο δημόσιος εγκέφαλος των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, του Κωστή Α.Μακρή

Spread the love

  GREEK RESTAURANT – NEW YORK 253-17 NORTHERN BLVD

Κωστής Μακρής

Άργησα να αποδεχτώ την πραγματικότητα των μ.κ.δ. (μέσα κοινωνικής δικτύωσης).

Ομολογώ ότι στην αρχή ήμουν εξαιρετικά αρνητικός.

Ήταν αρκετά πρόσφατο το ριάλιτι σόου του «Μεγάλου Αδερφού» (Big Brother, 1999) που με ενοχλούσε και ως ιδέα και ως θέαμα, και τα μ.κ.δ. (μέσα κοινωνικής δικτύωσης) μου είχαν φανεί ως πολλαπλές αλληλεπιδραστικές κλειδαρότρυπες δημόσιας θέασης του ιδιωτικού, δηλαδή ένας BigBrother σε πλανητική κλίμακα.

Απόκτησα την πρώτη μου σελίδα στο facebook το 2010 για λόγους συγγραφικής ύπαρξης.

Είχα μόλις ειδοποιηθεί ότι πρόκειται να εκδοθεί το πρώτο μου μυθιστόρημα (Ο Πιοζ Νάμε και οι πέντε γάτες, Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ) και ως άγνωστος, αδικτύωτος και σχεδόν «υπερήλικας» συγγραφέας δεν είχα πολλές πιθανότητες «προβολής» και «ανάγνωσης».

Κάτι που δεν άλλαξε με την είσοδό μου στα μ.κ.δ.

Αυτό που άλλαξε με τα χρόνια, είναι ότι τα μ.κ.δ. άρχισαν να ισοφαρίζουν το αρχικά αρνητικό (για μένα) φορτίο τους με θετικά ανάλογα.

Όπως η συνάντηση, γνωριμία (έστω ηλεκτρονική) και επικοινωνία (ηλεκτρονική αλλά και δια ζώσης μερικές φορές) με «αξιοσημείωτους» ανθρώπους, παλιούς φίλους,  συγγενείς μακρισμένους και ομάδες με παρόμοια (με τα δικά μου) ενδιαφέροντα. Συναντήθηκα και με ανθρώπους με τους οποίους μπορώ να διαφωνώ αλλά να διαλέγομαι γόνιμα.

Άρχισαν δηλαδή τα μ.κ.δ. να λειτουργούν ―κατ’ εμέ― ως «πλήθουσα αγορά» με την αρχαιοΑθηναϊκή έννοια.

Τόπος, χώρος, χρόνος συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων, θέσεων και ιδεών.

Εννοείται ότι έμαθα με τον καιρό να ξεπετάω στα γρήγορα τις ―κατ’ εμέ― μπούρδες και φληναφήματα και να περνάω από την κρισάρα της αστραπιαίας επιλογής τον καταιγισμό των δημοσιεύσεων, προσπαθώντας να εστιάσω στο ―κατ’ εμέ― καλό.

Κάνοντας δηλαδή την, κατά τον Σωκράτη, «τριπλή διύλιση» για να επιλέξω το αληθές, το καλό και το χρήσιμο. Κάτι που δεν είναι πάντοτε εύκολο, αλλά με την άσκηση, τον αναστοχασμό και με τον χρόνο κάτι γίνεται.

Σήμερα, δέκα χρόνια μετά, εκτιμώ ότι τα μ.κ.δ. αποτελούν μια προβολή ή προσομοίωση αυτού που ―πλέον― ονομάζω «Δημόσιο Εγκέφαλο».

Ένα παγκόσμιο όργανο αντίληψης, στοχασμού (καλού-κακού, δεν παίζει και τόσο ρόλο) και ανταλλαγής οπτικών γωνιών της πραγματικότητας.

Τα δισεκατομμύρια συνδεδεμένες συσκευές και χρήστες, που ολοένα πολλαπλασιάζονται, είναι τα νευρικά κύτταρα, οι νευρώνες, οι δενδρίτες· ανταλλάσσουν ασταμάτητα ηλεκτρικά σήματα, αλληλεπιδρούν, αλληλοεπηρεάζονται, κινούνται από μια ιδέα (αληθινή ή ακόμα και ολοφάνερα ψεύτικη όπως τα ποικίλα fake news) προς την αντίθετή της με την ίδια ταχύτητα και ευκολία που ένας σμήνος ψαρονιών δημιουργεί νέφη σχηματισμών που αλλάζουν διαρκώς σχήματα και πορεία αλλά χωρίς να εγκαταλείπουν τον στόχο/προορισμό τής μετανάστευσής τους.

Επιστρέφω στη θέαση του παγκόσμιου δικτύου των μ.κ.δ., στα οποία έχουν πλέον άρρηκτα συνδεθεί και οι ποικίλοι πολιτικοί, επιστημονικοί, εμπορικοί, αθλητικοί, καλλιτεχνικοί, σεξουαλικοί, εγκληματικοί και άλλοι ιστότοποι (sites)

ως μιας παγκόσμιας «Αγοράς» (πάλι με την αρχαιοελληνική έννοια που δεν αφορούσε μόνο την ανταλλαγή προϊόντων αλλά και ιδεών και σκέψεων και στοχασμών και προτάσεων) που, ακριβώς λόγω της κολοσσιαίας πολυπλοκότητάς της, αποτελεί ένα αυτοδίκαια φιλελεύθερο και δημοκρατικό σύνολο/σύστημα.

Κι αυτό το λέω επειδή νομίζω ότι η κάθε προσπάθεια ελέγχου του διαδικτύου και των μ.κ.δ. από οποιονδήποτε (άνθρωπο, ομάδα, κόμμα, κυβέρνηση ή κράτος) καθίσταται εξίσου δύσκολη ―έως αδύνατη― με την προσπάθεια ελέγχου ενός γιγάντιου και σχεδόν χαοτικού φυσικού φαινομένου όπως ο καιρός, ένα ηφαίστειο, οι σεισμοί, η πολικότητα της Γης και άλλα.

Δια ταύτα:

Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

PANE DI CAPO – AT RHODES – ΣΤΗ ΡΟΔΟ – ΤΗΛ: 22410-69007

Ο χορός του «καλού» και του «κακού» στον Δημόσιο (Παγκόσμιο) Εγκέφαλο που είναι ― πάντα κατ’ εμέ― τα μ.κ.δ. και το σύμπαν ηλεκτρονικό διαδίκτυο, είναι διαρκής.

Και πλέον αδυνατώ να πω αν αυτό είναι μόνο καλό ή μόνο κακό.

Όπως όλα τα πράγματα στον κόσμο μας, στο σύμπαν μας και πιθανόν και σε άλλα σύμπαντα, δεν είναι ούτε μόνο καλό ούτε μόνο κακό.

Απλώς, είναι.

Και ―γνώμη μου― μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό Φιλελεύθερο και Δημοκρατικό Εργαλείο (επ’ αγαθώ) τού Ανθρώπινου είδους αλλά και του Πλανήτη.

18 Φεβρουαρίου 2020

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
11329939_10153953502413266_5757672677181009923_n.jpg
Το μήνυμα της ημέρας! 19-12-15
Κλάφτα Χαράλαμπε, της Ματίνας Ράπτη-Μιληλή
Με το σι και με το νύγμα, του Αλέξανδρου Μπέμπη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.