Το σχόλιο της ημέρας

Ουκρανική η σαλάτα μας. Όχι Ρώσικη, του Κωστή Α.Μακρή

Spread the love

Κωστής Α.Μακρής: Είναι ζωγράφος-γραφίστας και συγγραφέας και ασχολείται με το έντυπο, το κείμενο, τη διαφήμιση και την οπτική και λεκτική επικοινωνία.

Κωστής Μακρής

Το Κίεβο, σημερινή πρωτεύουσα της Ουκρανίας, κατά τον 10ο και 11ο αιώνα, ήταν η πρωτεύουσα του κράτους των Ρως (Ρώσων). 

Δηλαδή η Ρωσία κατάγεται από την Ουκρανία. Αυτό είναι ένα αυθαίρετο και επιστημονικά αναπόδεικτο και μη τεκμηριωμένο δικό μου συμπέρασμα και ας μην μπουν στον κόπο οι πιο ειδικοί από εμένα να επιχειρήσουν να το ανασκευάσουν, εντάξει; 

Τίποτα όμως δεν δίνει το δικαίωμα στην Ρωσία να εισβάλλει στην Ουκρανία, να σκοτώνει κόσμο, να την καταστρέφει και να επιχειρεί να προσαρτήσει εδάφη που δεν της ανήκουν στην επικράτειά της αλλά ούτε και στην Ουκρανία να διεκδικεί εδάφη της Ρωσίας.

Εμείς στο σπίτι μας, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022, την σαλάτα που φτιάχνει η γυναίκα μου με λαχανικά (πατάτες, καρότα, μπιζέλια, κάπαρη, πράσινη πιπεριά, κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης και διάφορα άλλα συστατικά εκτός από κρέας) και σπιτική μαγιονέζα την λέγαμε «Ρώσικη Σαλάτα». Όπως τη λένε οι περισσότεροι και όπως τη μάθαμε από τους γονείς μας και την ταβέρνα του Κωστόγιαννη στην οδό Ζαΐμη, κοντά στο Πεδίον του Άρεως, που έφτιαχνε θαυμάσια γαριδοσαλάτα και δεν ξέρω αν υπάρχει ακόμα· η ταβέρνα εννοώ κι όχι η γαριδοσαλάτα.

Μετά τον Φεβρουάριο του 2022, αποφάσισα ότι θα την λέω «Ουκρανική Σαλάτα». Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπορώ να επιβάλλω σε κανέναν μια νέα ονομασία επειδή έτσι μου κατέβασε η γκλάβα* μου.

Έδωσα όμως την νέα αυτή ονομασία με την κρυφή ή φανερή ελπίδα ότι κάποτε ―ίσως στο κοντινό μέλλον― θα την μετονομάσω πάλι. 

Και τότε θα την λέω «Σαλάτα της Ουκρανο-Ρωσικής (ή Ρωσο-Ουκρανικής) ειρήνης και φιλίας».

Χάνω τίποτα με το να ελπίζω και να είμαι αισιόδοξος; 

Εδώ είμαστε φίλοι ή/και σύμμαχοι με Ιταλούς, Γερμανούς, Τούρκους και άλλους, οι Αμερικάνοι γίνανε κολλητάρια με τους Ιάπωνες, οι Γάλλοι με τους Γερμανούς! Ακόμα και οι Μακρυκωσταίοι φιλιώσανε με τους Κοντογιώργηδες και οι Φορτουνάκηδες με τους Βροντάκηδες! Για να μη μιλήσουμε για έναν ακόμα μεγαλύτερο Σασμό, όπως εκείνον των αείμνηστων Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και του Χαρίλαου Φλωράκη!

Έτσι κι αλλιώς, και οι αισιόδοξοι και οι απαισιόδοξοι, την ίδια άγνοια έχουμε για τα μελλούμενα, οπότε ας ελπίσουμε ότι θα έρθει στους εμπόλεμους η Φώτιση (Θεία ή αφ’ εαυτού των) και θα ας αναφωνήσουμε ομοθυμαδόν:  

Слава українському салату! 

(Σλάβα Ουκραγιένσκομου Σαλάτου! = Δόξα στην Ουκρανική Σαλάτα!)

Σημ. ΚΑΜ: Η εικόνα δείχνει την εορταστική «Ουκρανική Σαλάτα» (σε μορφή Χριστουγεννιάτικου δέντρου) που έφτιαξε η γυναίκα μου για την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2023 και η οποία καταβροχθίστηκε ανηλεώς μέχρι της τελευταίας (ελληνικότατης!) κάπαρης. 

_____________________________________________________

*Γκλάβα=κεφάλι, λέξη σλαβικής προέλευσης

Κωστής Α. Μακρής

05 Ιανουαρίου 2023

SHARE
RELATED POSTS
Το σχόλιο της ημέρας!
Η κυρία ΠτΔ διήμερη επίσκεψη: επιβεβλημένη και σημαντική, του Πάνου Μπιτσαξή
Για τους μπάτσους στα Εξάρχεια, του Άρη Μαραγκόπουλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.