Ανοιχτή πόρτα

Οπενχάιμερ, Στρατός και λογική και άλλες ιστορίες, του Πάνου Μπιτσαξή

Spread the love

•Το είδα χτες νωρίς στις 4 χωρίς πολυκοσμία στην Όπερα. Και έκπτωση παρακαλώ για τους άνω των 65. Εισιτηριο 6 ευρώ.

•Με το μυαλό στη θεωρία του σοκ της Ναομι Κλάιν, την φρικτή αμφισημία της Γαζας και την παγίδα της ασυμμετρίας δηλαδή την απύθμενη ανηθικότητα αλλά και την ιδιόμορφη μονομερή ηθική της καταστροφικής ισχύος.

•Κινηματογραφικά έχουν ειπωθει τα πάντα δεν έχω να προσθέσω. Κιλιαν Μερφυ τίποτε άλλο. Η ηθική όμως διερώτηση στη σεναριακή προσέγγιση μου φάνηκε ρηχή, επιδερμική, απλοϊκή. Η Χιροσίμα και το Ναγκασάκι ήταν μόνο τοπωνύμια και αριθμοί νεκρών.Νομιμοποιημένοι νεκροί ,από την παράδοση της Ιαπωνίας ,την αποφυγή απωλειών στον Ειρηνικό και τον κίνδυνο να αποκτήσουν οι Ρώσοι το προβάδισμα του τρόμου. Οι Καγκεμουσα δεν εμφανίστηκαν στο έργο. Δεν είχαν πρόσωπο γιατί θα χάλαγαν το ύφος.Ήταν η «αναπόφευκτη ;» θυσία. Ας πρόσεχαν οι Γιαπωνέζοι στο Περλ Χάρμπορ. Η εκδίκηση ήταν συλλογικό καθήκον πίστευε η ηγεσία των ΗΠΑ.Όταν ισχνά και αδύναμα ο Οπενχάιμερ έθετε ηθικά αλλα και ρεαλιστικά προοπτικά ερωτήματα ο Τρουμαν τον αποκάλεσε «κλαψιάρη». Η ασυμμετρία ήταν γι αυτόν ένας θρίαμβος και όχι μια παγίδα ,όπως έλεγε Ισραηλινός καθηγητής για τον Νετανιάχου. Κανείς δεν ενδιαφέρεται ποιος κατασκεύασε τη βομβα του είπε ο Τρουμαν. Σημασία έχει ποιος την έριξε. Κι αυτός που την έριξε ήμουν εγώ. Έσωσα αμερικανικές ζωες.

•Από αυτήν την τραγική νίκη της πολιτισμένης ανθρωπότητας γεννήθηκε ουσιαστικά η παγκόσμια ιδέα της ηθικής του πολέμου και των ορίων του. Άντε κουτσά στραβά ας το πούμε δίκαιο των εκάστοτε νικητών. Περισσότερο από το ένστικτο αυτοσυντήρησης και λιγότερο από πεποίθηση. Ποτέ όμως ένας πόλεμος όσο δίκαιος και αν είναι δεν σχετίζεται με την ηθική. Σχετίζεται αποκλειστικά με την επικράτηση. Ο σκοπός πάντα αγιάζει τα μέσα. Η ασυμμετρία είναι εγγενές στοιχείο του πολέμου. Πάντα ήταν έτσι και δεν έχει αλλάξει. Είναι αυταπάτη να πιστεύουμε στην αντίθετη φενάκη. Όλο το θέμα του πολέμου είναι η αποφυγή του και όταν αρχίσει το πως τελειώνει. Τα ηθικά ερωτήματα εξαχνώνονται στη σκόνη του χρόνου όσο ισχυρά και αν είναι. Εγκληματίας είναι ο ηττημένος ποτέ ο νικητής. Ο νικητής έχει την ηθική και το δίκαιο με το μέρος του. Αυτό θα αλλάξει μόνο όταν η ανθρωπότητα περάσει από την προϊστορία στην οποία ζει ακόμα στην ιστορία. Πότε; κάποτε ίσως.


Στρατός και λογική

Οκ καλή θητεία Στέφανε, λίγη και καλή. Δεν υπάρχει άντρας που να μη θυμάται από τη θητεία του ιστορίες που προκαλούν εκ των υστέρων το γέλιο. Ιστοριουλες που μένουν στην ατομική μνήμη. Εν καιρώ ειρήνης βέβαια, μέγα προνόμιο και τυχη σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές. Αλλά πολύς ο άχρηστος καιρός.

•Και με φωνάζει στο γραφείο του ο Αρχηγός. Μάρτης 1986.Ο μέγας ναύαρχος Παππάς του Βέλους και της αντιδικτατορικής δράσης.Να μου γράψεις τον πανηγυρικό της 25ης Μαρτίου μου λεει. Εσύ γράφεις καλά.Μάλιστα κ.Αρχηγέ του λέω. Γνωριζομασταν από την πολιτική αλλά εκεί ήμουν ένας στρατεύσιμος κελευστής.Σούζα ,προσοχή ,χαιρετισμός.Γραμμή στο γραφείο του Αρχιπλοιαρχου του επικεφαλής του γραφείου του.Χτυπάω τη πόρτα. Τι θες; κ.Αρχιπλοίαρχε να πάρω χαρτιά κι ένα στυλο Τι τα θες; Να γράψω για τον κ.Αρχηγο. Τι να γράψεις; για την 25 Μαρτίου, ένα σχέδιο.Α και τι θα γράψεις; Ε ξέρετε για τη διπλή γιορτή..την επανάσταση ..την Παναγία. Τα ξερεις αυτά; Κάτι ξέρω κ.Αρχιπλοίαρχε. Α Κοιτα μη γράψεις καμιά μ….α Ε; Θα προσέξω κ.Αντιπλοιαρχε. Καλά λοιπόν παρε χαρτι.

•Έλα που είχε κάποιο δίκιο. Για την επανάσταση βέβαια ήξερα στα θρησκευτικά όμως ήμουν σκράπας. Κλάσικ άθρησκος. Άκρως συγκεχυμένη εικόνα για το δρώμενο του Ευαγγελισμού. Με πατερα και γιο Βαγγέληδες. Πανικός. Ποιος Άγγελος τι είπε άμωμη σύλληψη πότε είχε γίνει τι λέμε τι δεν λέμε τι διαφέρει από τα εισόδια κλπ. Χάλια η θρησκευτική μου παιδεία.Ίντερνετ δεν υπήρχε. Ούτε κινητό. Επειγόντως τηλ από το σταθερό του γραφείου Αγεν, ενα φίλο μου με καλή σχέση με την εκκλησία. Φιλάρα …πες μου για τον Ευαγγελισμό αλλά με ακριβολογία όχι γενικώς. Τι έπαθες μου λέει είσαι καλά; Άσε τι έπαθα μη χάνουμε χρόνο και λέγε.Έτσι συνέταξα το πόνημα. Η Εθνεγερσία και η Έλευση του Σωτήρος. Εντάξει κ.Αρχιπλοίαρχε; Καλό μου φαίνεται. Το στυλό στη θέση του έτσι; Μάλιστα αμέσως .Ουφ ανακούφιση.


Μπακατέλες..Ο Στέφανος και η Άννα Μισελ

•Στη δικηγορική πράξη χρησιμοποιω τη λέξη συχνά.Τι έχεις σήμερα Πάνο;μια υποθεση μπακατέλα;Δηλαδή;Να..μια είπε τη γειτόνισσα «τρελή για δέσιμο».Είχε θυμώσει γιατί άπλωνε ρούχα στο μπαλκόνι.Της έκανε μηνυση.Και τι θα πεις;πολλά.Έχω τρεις μάρτυρες που δεν το άκουσαν.Δεν ήταν «εις επηκοον τρίτων».Αλλωστε το «τρελή» δεν είναι ύβρις είναι θεμιτη στις συναναστροφές αξιολογική κρίση.Το «για δεσιμο» μου προκαλεί κάποια δυσκολία αλλά κατι θα βρω να πω.Δεν εννοούσε αυτό αλλα κάτι άλλο.Δεν υπήρχε δόλια προαίρεση.

•Οι μπακατέλες ενδημούν στην πολιτική αντιπαράθεση.Τώρα έχουμε δυο.Τα αστακοκαραβα και τα e mails.Στέφανος και Άννα Μισελ.Υπό τη γενική αδιαφορία αν όχι θυμηδία οι διαφοροι άσπιλοι παρθένοι και παρθένες της πιλιτικης ,ξεθηκαρωνουν και φρικιουν για το έγκλημα.Σιγά τα λάχανα.Σιγά τη φρίκη.Ήρεμα παιδιά.Υπομονη.Η έρευνα θα διαρκέσει τουλαχιστον δυο χρόνια.Θα τοχουμε ξεχάσει.Ο ισχυρισμός θα είναι η συγγνωστή νομική πλάνη.Βάσιμος ισχυρισμός.Η πλήρης αδυναμία αντίληψης του άδικου που αίρει τον καταλογισμό.Τυπικές περιπτώσεις αμφότερες.Που να ξέρει ο Στέφανος πως τα αστακοκαραβα τα έχει απαγορεύσει ο Τσίπρας.Που να ξέρει γενικως η Άννα Μισελ πως το email είναι προσωπικό δεδομένο.Πρόκειται για «συγγωστη πνευματική αδυναμία αντίληψης του άδικου».Γενικής φύσεως.Ντάνες φτάνει το προεκλογικό υλικό στο σπίτι μου και στο email μου στις εκαστοτε εκλογές από τους πάντες.Ε δεν θα κάνω και μήνυση.Απεναντίας το διασκεδάζω.Μάλιστα έχω και το βίτσιο να τα διαβάζω.Για δες που σπουδασε ο τάδε;αυτή δεν ξαδερφη της τάδε;κλπ.Και επίσης όπως σιγουρα θα προκύψει ποτέ δεν προέρχονται από τη βάση δεδομένων του Υπες.Προερχονται από μια εκτροπή του Space ship του Ελον Μασκ και φάνηκαν μέσω της τεχνητής νοημοσύνης.Τώρα τους έπιασε ο πονος με την Άννα Μισελ.Αχ Michelle ma belle these are words that go together well.Εγώ σε συμπαθώ δεν με νοιάζουν τα emails.Μ αρέσουν οι σαματατζουδες κύριες της πολιτικής κι ας διαφωνώ τις περισσότερες φορές μαζί τους.Συγγνωστή νομική πλάνη.Τέλος.


Κασσελάκης

•Πολλοί, οι περισσότεροι,τον έχουν υποτιμήσει.Προσπάθησαν να τον εμφανίσουν ως φαιδρό.Όταν εξέφραζα τη διαφωνία μου και επισήμαινα το αναλυτικό λαθος οι συνομιλητές μου χασκογελουσαν.Έλα τώρα δεν μπορεί να μιλάς σοβαρά.Αλλά η ζωή κυλάει δίχως να ρωτάει.

•Το μόνο που δεν έχω ξεκαθαρίσει είναι αν το Μαξίμου προσπαθεί πράγματι να τον αποδομήσει η αν του επιτίθεται επιλέγοντας τον ως πιο εύκολο αντίπαλο.Αν του επιτίθεται για να τον ενδυναμώσει σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ.Εκεί ενδημούν killers με πολύ αναπτυγμένες παρασκηνιακές δεξιότητες.Έχουν φάει πολλά χτυπήματα κάτω από τη ζώνη από τον ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα και έμαθαν να χτυπούν κάτω από τη ζωνη.Έχουν πάθει βέβαια ένα σύνδρομο παντοδυναμίας.Δεν υπολογίζουν την παροιμία «λαγός την φτέρη εσειεν κακό της κεφαλής του».

•Μια και μιλάμε για την υποτίμηση θυμήθηκα την εσωκομματική επικράτηση του Μητσοτάκη.Το απόλυτο αουτσάιντερ.Έλα τώρα σιγά θα γίνει το «παιδί» αρχηγός;δεν γίνονται αυτά.Είναι και ξινός,απόμακρος,αντιπαθής.Έτσι έλεγαν τότε οι ίδιοι συνομιλητές μου.Άγει τώρα το πέμπτο χρόνο πρωθυπουργίας,ηγεμων,αδιαμφισβήτητος.Επρεπε βέβαια τότε να χαλάσουν τα computers και «έφταιγε» ο Μειμαράκης που έχασε απροσδόκητα την εκλογή.Αλλά η τυχη βοηθάει τους τολμηρούς.

•Μη βιαζεστε με τον Κασσελακη.Δεν ξέρω αν θα του βγει αλλά το παλεύει καλά.35 χρονων είναι.Εκλογές το 2027 και μετά το 2031.Γιατί να αγχεται.Μια χαρά περνάει.Διασκεδάζει.

SHARE
RELATED POSTS
Τώρα και από τα φαρμακεία η “φούντα”, ιδίοις εξόδοις καλυπτόμενη, του Δημήτρη Κατσούλα
Τα ΣΚΟΠΙΑ στο ΝΑΤΟ, του Αντγου (εα) Θεόκλητου Ρουσάκη
Δίκη Τοπαλούδη-Εισαγγελέας:”Ήχθη ως πρόβατο επί σφαγή. Υπήρξε προσπάθεια κουκουλώματος. Ευτυχώς κάποιοι κρατούν ακόμη όρθια τη χώρα”

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.