Ανοιχτή πόρτα

Οι υποσχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και η «καρπαζιά» των Βρυξελλών, του Δημήτρη Κατσούλα

Spread the love

Δημήτρης Κατσούλας

Δημήτρης Κατσούλας

φωτογραφία: INTIME NEWS 

Για ν’ αποκωδικοποιηθούν τα λεχθέντα εκ του στόματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικώς με τις παροχές όπου αφειδώς αλλά και σε κάθε του προεκλογική ομιλία υπερτονίζει – προκειμένου αυτές να καταστούν κτήμα και του τελευταίου πολίτη αυτής της χώρας – ανάγκη να γίνει διαχωρισμός στα προ των εκλογών της 21 Μαίου 2023 λεχθέντα με αυτά τα μετά των αποτελεσμάτων της κάλπης υποσχεθέντα. Έχουμε, λοιπόν, και λέμε:

-Αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 780 ευρώ (μεικτά) που ισχύουν από 1ης Απριλίου 2023, στα 950 ευρώ (μεικτά) από 1/1/2024.

-Αύξηση του μέσου μισθού – και εντός τετραετίας 2023 έως 2027 – κατά 25% με την πρόβλεψη αυτός εις το τέλος του 2027 ν’ ανέλθει στα 1500 ευρώ (μεικτά).

-Αύξηση των μισθών στον δημόσιο τομέα με αναμόρφωση ταυτοχρόνως του μισθολογίου από 1/1/2024 (άγνωστο το ποσοστό επί τοις %)

-Προϋπόθεση επιτεύξεως όλων των ανωτέρω η μείωση της ανεργίας στο 8%.

Ο χάρτης των παροχών μετά τις πρώτες εκλογές της 21/5/2023 και πριν από αυτές της 25/6/2023, αλλάζει. Και αλλάζει αφού κατέφθασαν τα ‘μαντάτα’ από τις Βρυξέλλες αμέσως μετά την πρώτη εκλογική αναμέτρηση, θέτοντας τελεσίδικους φραγμούς: ‘Τέρμα οι παροχές, όχι σε αυξήσεις και τριετίες, περιορισμός στις δαπάνες και στα κατά καιρούς μέτρα στήριξης’. Τούτο κατέστη πασιδήλως εμφανές εις την συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA ο κύριος Μητσοτάκης ο οποίος ομίλησε με γενικότητες και αοριστίες για ‘Καλύτερους μισθούς από το πλεόνασμα το οποίο θα επέλθει με την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που αναμένεται, καθώς και για την βελτίωση του διαθεσίμου εισοδήματος’ όπως είπε. Πέρα όμως από την συνέντευξη του πρωθυπουργού και ολίγες ημέρες πριν τις πρώτες εκλογές της 21/5/2023 αλλά και κατά την ημέρα των εκλογών, μίλησε το μεγάλο αφεντικό, ο τραπεζίτης Στουρνάρας ο οποίος ήταν ξεκάθαρος: ‘Προεκλογική περίοδο διανύουμε και πολλοί ομιλούν για πράγματα τα οποία δεν πρόκειται να εφαρμοστούν. Και τούτο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί εάν προβούμε σε ορθή κοστολόγηση όλων αυτών που διακινούνται. Εάν αυτά εφαρμοσθούν, τότε ξεπερνούμε κατά πολύ τον όποιο δημοσιονομικό χώρο που τυχόν ήθελε υπάρξει’.

Ο κύριος Μητσοτάκης, πέρα από την συγκρατημένη του παροχολογία στην πρωινή ζώνη του MEGA – μουδιασμένος ως ενεφανίσθη – αρκέστηκε σε γενικότητες του τύπου: ‘Θέσαμε τάξη στην ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος, άνοιξαν οι δουλειές εκεί και αυτό δικαιολογεί και το ποσοστό το οποίο λάβαμε από την συγκεκριμένη περιοχή. Λάβαμε ένα 38% και τούτο σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι αμείβονται καλύτερα, οι συνθήκες εργασίας τους βελτιώθηκαν’. 

Ναι, τόλμησε και ξεστόμισε αυτά ο κύριος Μητσοτάκης ενώ λίγες ώρες αργότερα ένας εργάτης τραυματιζόταν θανάσιμα και άλλοι δυο οδηγούντο στο νοσοκομείο. Αυτή είναι η τάξη που βάλατε στην ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη κύριε Μητσοτάκη; Αυτά είναι τα μέτρα που ελήφθησαν για την ασφάλεια των εργαζομένων κύριε Μητσοτάκη; Πάντως, εάν προτίθεσθε να κάνετε και νέα σας εμφάνιση στο Πέραμα προεκλογικώς, θα πρέπει μάλλον να διαθέτετε πολύ θάρρος κύριε πρωθυπουργέ. ‘Ο λαός αποφαίνεται’, θα μου πείτε. Σύμφωνοι, αλλά με το να ονομάζεται από μερικούς υποψηφίους σας στην περιοχή και το Πέραμα ως ο ‘επερχόμενος παράδεισος’, θα πρέπει νομίζω να συμφωνήσετε μαζί μου ότι κάποιες εστίες των εγκεφάλων τους ή είναι πειραγμένες ή δεν οξυγονώνονται επαρκώς, στον βαθμό που η επιστήμη έχει θέσει τα διεθνή της standars. 

SHARE
RELATED POSTS
Ένα ταξίδι που δεν θα κάνω, του Μάνου Στεφανίδη
Γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελά, πατέρα;, της Ματίνας Ράπτη-Μιληλή
Γιατί αγαπώ το φθινόπωρο, της Ματίνας Ράπτη-Μιληλή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.