Ανοιχτή πόρτα

Οι ράβδοι χρυσού και ο φίλος μας ο Ρόμπερτ, του Πάνου Μπιτσαξή

Spread the love

•Τελικά ο Μητσοτάκης αξιζει μια σταλαγματιά συμπάθειας ακομα και από τους πιο φανατικούς αντιπάλους του. Δεν υπάρχει ειδος ατυχίας να μην του «κάτσει». Η μια μετά την άλλη. Τόσο πολύ που δείχνει να το έχει συνηθίσει. Να εμφανίζει αντοχή «μιθριδατικου τύπου». Αποδεικνύει μια αρχή. «Στη πολιτική και τη δικηγορία ευθύνεται κανείς όχι μόνο για το τι κάνει αλλά και για το τυχηρον». Τώρα ο φίλος μας Μενεντεζ..

•Ο άνθρωπος αυτός μας έχει βοηθήσει τα μέγιστα. Έχει βάλει πλάτη σε πολλά.Ηταν ακρογωνιαίος λίθος στην επαφή μας με τις ΗΠΑ.Απολύτως κρίσιμος κρίκος.Του οφείλουμε και τον έχουμε τιμήσει.Τώρα;τώρα κρινεται αν το καλό το παληκαρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι.

•Ράβδοι χρυσού , σακκούλες με μετρητά και μια Mercedes. Με φερόμενη προέλευση από επιχειρηματιες του N.Jersey. Διώξεις «προσωρινη» παραίτηση από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθεσεων της Γερουσίας. Εκεί που μας πονάει δυστυχώς.

•Πολύ μου άρεσαν υπερασπιστικά οι δημόσιες εξηγήσεις του. Οι Εισαγγελείς είναι υπερβολικοί είπε. Παρεξήγησαν την «κανονική λειτουργία» ενός γραφείου γερουσιαστή των ΗΠΑ. Παρεξήγησαν και τις «μακροχρονιες φιλίες» της συζύγου μου. Σωστά. Έγινε παρεξήγηση κι εξήγηση δεν δόθηκε.

•Οι Αμερικανοί Εισαγγελείς είναι διαφορετικο πράγμα από τους δικούς μας. Μην το συγχέουμε. Εδώ κάνουν το έργο τους σύμφωνα με το νόμο , χωρίς να ανησυχούν για την έκβαση μιας δίωξης. Η έκβαση της είναι θέμα του Δικαστηρίου όχι του Εισαγγελέα.Συστημικά πλεονεκτούμε και μάλιστα πολύ από τη σκοπιά του κράτους Δικαίου. Εκεί οι Εισαγγελεις εμφορουνται συχνότατα από διαφορά κίνητρα πολιτικά και άλλα. Από πολυποίκιλα συμφέροντα.  Σχεδόν δεν τα κρύβουν. Άλλοτε δείχνουν υπέρμετρο ζήλο και άλλοτε αδρανούν προκλητικά. Σας παραπέμπω σε διαφορα ντοκυμαντέρ στο Netflix τα οποία τα βλεπω με μεγάλο επαγγελματικό ενδιαφέρον. Epstein, Weinstein κλπ. Όμως επειδή παίζεται η καριέρα τους όταν φέρνουν μια υπόθεση στην επιφάνεια και την πάνε σε δίκη, ιδιως κατα επωνυμων και ισχυρών, την έχουν «δέσει» με πολύ ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία. Μπορεί να μην πείσουν τελικά τους ενόρκους αλλά δεν διακινδυνεύουν την αξιοπιστια τους με κατηγορίες γενικως και αορίστως. Γι αυτό κσι η δουλειά των συνηγόρων ειναι δύσκολη και πανάκριβη αντίθετα με μας που πάμε για ελαχιστα σε σχέση με αυτούς. Φτωχοί συγγενείς είμαστε. Οι αμοιβές εκεί είναι αμύθητες. Γι αυτό κσι συχνά οι κατηγορούμενοι ομολογούν για να γλυτώσουν τα χειρότερα.Ναι το έκανα αλλά οχι όπως νομίζετε. Πιο light. Plea bargain λέγεται το σύστημα. Ποινική διαπραγμάτευση. Κάνουμε και εμείς τα πρώτα βήματα σε αυτό μπας και αποσυμφορηθούν λίγο τα δικαστηρια.

•Όμως με ράβδους χρυσού και επιχείρημα «την κανονική λειτουργία» του βουλευτικού γραφείου και τις «μακροχρονιες φιλίες της συζύγου» δύσκολα θα πειθαμε εδώ. Μάλλον χαμόγελα θα προκαλούσαμε. Αλλά εδώ είναι Ελλάδα. Δεν είναι Αμερικη. Εκεί όλα γινονται αν είσαι γιος του Μπάιντεν η ισχυρός της μέρας. Θα δούμε λοιπόν. Ας μην βιαζόμαστε.

SHARE
RELATED POSTS
Η αυτοκρατορία και το πένθος, της Τζίνας Δαβιλά
Τα δάχτυλα των ανθρώπων, της Ματίνας Ράπτη-Μιληλή
Η Βιολέτα είναι έχει πολύ ταλέντο!, του Γιώργου Αρκουλή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.