Υγεία

Οι μυστικές δυνάμεις του παντζαριού!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Ακτινοθεραπευτής Ογκoλόγος (www.akoslife.com)

Από την αρχαιότητα, το παντζάρι θεωρείται πολύτιμο θρεπτικό λαχανικό. Μαγείρευαν τα φύλλα του με μέλι και κρασί και χρησιμοποιούσαν τη χρωστική του ως βαφή μαλλιών.

Η ουσία που καθιστά το παντζάρι θαυματουργό  είναι η βητακυανίνη,  μια ισχυρή φυτική χρωστική και αντιοξειδωτική ουσία, η οποία του δίνει το βαθύ κόκκινο χρώμα του. Σύμφωνα με έρευνες, η βητακυανίνη περιορίζει τις βλάβες που προκαλούν στον οργανισμό οι ελεύθερες ρίζες και συμβάλλει στην αναστολή δημιουργίας καρκινικών κυττάρων σε στομάχι, έντερο, πνεύμονες και νευρικό σύστημα.  Επίσης, περιέχει διοξείδιο του πυριτίου ζωτικής σημασίας για υγιές δέρμα, νύχια,  συνδέσμους,  τένοντες και  οστά.

Το παντζάρι αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμινών και ιχνοστοιχείων ενώ συνδυάζει εκλεπτυσμένη γεύση με χαμηλές θερμίδες (44 θερμίδες/100 γρ.) H υψηλή περιεκτικότητά του σε νιτρικά ιόντα μειώνει τις απαιτήσεις του οργανισμού για οξυγόνο και βοηθά να γυμναζόμαστε ευκολότερα!   Κι ακόμη Αποτρέπει την οστεοπόρωση. Το μαγνήσιό του βοηθά στη σωστή απορρόφηση του ασβεστίου και στη συντήρηση των οστών. Ωστόσο, τα πράσινα παντζάρια περιέχουν οξαλικό οξύ, το οποίο δυσχεραίνει την απορρόφηση του ασβεστίου.

Κι ακόμη:

Μειώνει τη χοληστερίνη. Έρευνα έδειξε ότι το φολικό οξύ των φυτικών ινών του παντζαριού,  μπορεί να μειώσει τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια.

Πολυβιταμινούχο. Το παντζάρι βελτιώνει τη φυσική άμυνα του οργανισμού συμβάλλοντας στην αναγέννηση κυττάρων του ανοσοποιητικού. Παράλληλα περιέχει μεγάλη ποσότητα σε κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο, θείο, ιώδιο, σίδηρο, χαλκό, αλλά και ίχνη από σπάνια μέταλλα, όπως ρουμπίνιο και κάσιο. Παρέχει επίσης βιταμίνες Β1 και Β2, υδατάνθρακες, ίνες, αλλά και πρωτεΐνες.

“Ασπίδα” στην αναιμία. Περιέχει πολύ σίδηρο, ο οποίος βοηθά στη διάταξη της αιμοσυγκολλητίνης, που  αποτελεί μέρος του αίματος και βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου και άλλων ουσιών σε διάφορα μέρη του σώματος.

Μειώνει την αρτηριακή πίεση. Έρευνα του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου διαπίστωσε ότι τα νιτρικά των παντζαριών διαστέλλουν τις αρτηρίες και μειώνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Αντικαταθλιπτικό. Οι βεταλαϊνες του παντζαριού, χρησιμοποιούνται κατά της κατάθλιψης. Κι επειδή  περιέχει τρυπτοφάνη (ένα από τα 22 πρωτεϊνικά αμινοξέα και ένα από τα οκτώ απαραίτητα για τη διατροφή) χαλαρώνει το μυαλό και δημιουργεί ευχάριστη διάθεση, αντίστοιχη αυτής που δημιουργεί  η κατανάλωση σοκολάτας.

Ο χυμός παντζαριού κρατά τον εγκέφαλο νέο! Σύμφωνα με έρευνες, βοηθά να αυξηθεί η κυκλοφορία του αίματος και άρα να τονωθεί η εγκεφαλική λειτουργία ακόμα και σε περιπτώσεις άνοιας. Τα παντζάρια συμβάλλουν στην καλύτερη οξυγόνωση του εγκεφάλου, ενισχύοντας την πνευματική απόδοση.

Μόνο στη Ρόδο

Αποστόλου Παύλου 50, Βενετοκλέων (έναντι Σταδίου ΔΙΑΓΟΡΑΣ), «Πηγές Καλλιθέας»

Λεωφόρος Ρόδου-Λίνδου στο ύψος του ΙΚΑ & Λεωφόρος Κρεμαστής

SHARE
RELATED POSTS
Μήνας Ιανουάριος, αφιερωμένος στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Καρκίνος παγκρέατος: ο “σιωπηλός” δολοφόνος, του Δρ Νικόλαου Φρόνα   
Η ΑΚΟΣ γιόρτασε τον Movember και λέει ΝΑΙ στην πρόληψη των ανδρών – Φωτογραφίες

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.