Υγεία

Νηστεία: Μύθοι και αλήθειες, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Η νηστεία δεν είναι δίαιτα! Αν και έχει πολλά κοινά στοιχεία με τη μεσογειακή διατροφή, όσοι νηστεύουν πρέπει να διατρέφονται ισορροπημένα και με ποικιλία καθώς απέχουν από σημαντικές κατηγορίες τροφίμων που εφοδιάζουν τον οργανισμό  με πρωτεΐνες, σίδηρο και ασβέστιο.

Πάντως, η νηστεία ωφελεί γιατί όχι μόνο αποτοξινώνει τον οργανισμό από τα κορεσμένα λίπη (ζωικά λιπαρά) αλλά και γιατί με βάση επιστημονικές έρευνες, όσοι τηρούν τις περιόδους νηστείας- άρα διέπονται από θρησκευτικό συναίσθημα- έχουν πολύ λιγότερο οξειδωτικό στρες, το οποίο ενοχοποιείται για σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος αλλά και εκφυλιστικά νοσήματα του νευρικού συστήματος (Πάρκινσον, Αλτσχάιμερ κ.α)

Σίγουρα ένας από τους μύθους που ακολουθεί τη νηστεία είναι ότι κατά τη διάρκεια της μπορεί κάποιος να χάσει βάρος. Αυτό εξαρτάται από τις κατηγορίες τροφίμων που επιλέγει κανείς να αντικαταστήσει το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα παράγωγα τους.  Μην ξεχνάμε ότι κατά την περίοδο της νηστείας αυξάνεται η κατανάλωση ψωμιού και ζυμαρικών, γεγονός που μπορεί να επιφέρει τα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα. Κράκερς, παξιμάδια, κριτσίνια και άλλα νηστίσιμα αρτοσκευάσματα είναι επικίνδυνα για τη διατήρηση του επιθυμητού βάρους. Κατά τη διάρκεια της  επιτρέπονται τα όσπρια, τα λαδερά, τα θαλασσινά, τα φρούτα και τα λαχανικά. Είναι λοιπόν στη διακριτική ευχέρεια του ατόμου που νηστεύει να μην καταναλώσει σε υπερβολικό βαθμό κατηγορίες τροφίμων που τον επιβαρύνουν με παραπανίσιες θερμίδες.

Ναι σε όλα με μέτρο

Οφείλουμε να καταναλώνουμε τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων από δημητριακά και όσπρια μέχρι φρούτα και λαχανικά, για να μην προκαλέσουμε προβλήματα στην καλή λειτουργία του οργανισμού. Όσο για το ελαιόλαδο παρά τα προφανή οφέλη του για την υγεία μας, καλό είναι να καταναλώνεται με μέτρο γιατί «χαρίζει» και πολλές θερμίδες,  όπως  και ο χαλβάς, οι ξηροί καρποί αλλά και το ταχίνι.

Στην αγορά κυκλοφορεί υποκατάστατο τυριού από σόγια που αποτελεί- ανάλογα με τη διαδικασία παρασκευής του-  σχετικά καλή πηγή ασβεστίου ενώ δεν περιέχει και χοληστερόλη.  Στο εμπόριο διατίθενται επίσης και μη γαλακτοκομικά προϊόντα που καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της νηστείας όπως ροφήματα σόγιας, αμυγδάλου, επιδόρπια σε μορφή κρέμας κ.α  Πηγή ασβεστίου αποτελούν και λαχανικά  όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο, οι μπάμιες, ο χαλβάς και το σουσάμι.

Φρούτα και λαχανικά αποτοξινώνουν τον οργανισμό από το ζωικό λίπος και μειώνουν δείκτες όπως η χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια. Η αυξημένη  πρόσληψη φυτικών ινών, βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Όσο για το μονοακόρεστο λίπος από πηγές όπως ελαιόλαδο, ταχίνι και ξηρούς καρπούς  είναι πραγματικά πολύτιμο.

Φυτικές τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι τα όσπρια-  φακές, φασόλια μαυρομάτικα- οι ξηροί καρποί, τα εμπλουτισμένα δημητριακά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το  σπανάκι, τα αποξηραμένα φρούτα και τα θαλασσινά. Τα θαλασσινά μάλιστα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σελήνιο και ω-3 λιπαρά, οπότε βελτιώνουν την καρδιακή και νευρομυϊκή λειτουργία ενώ αποτελούν πηγή βιταμίνης Β12 και σιδήρου. Η πρόσληψη εξάλλου βιταμίνης C – από το χυμό λεμονιού  ή των  εσπεριδοειδών-  μεγιστοποιεί την απορρόφηση του σιδήρου  που περιέχεται στα φυτικής προέλευσης τρόφιμα.

Ποιοι δεν πρέπει να νηστεύουν;

Είναι σεβαστό το θρησκευτικό συναίσθημα. Ωστόσο δεν μπορούν όλοι να νηστέψουν το ίδιο αυστηρά, ιδίως αν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας που επιβάλλουν συγκεκριμένο διαιτολόγιο. Ο θεράπων ιατρός θα αποφασίσει αν μπορείτε να τροποποιήσετε το διαιτολόγιο σας, διότι σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η επαρκής λήψη θρεπτικών συστατικών όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος και ορισμένες βιταμίνες. Σε αυτήν την κατηγορία  ανήκουν οι έγκυοι αλλά και οι θηλάζουσες. Αντίστοιχα πρέπει να αποφεύγουν τη νηστεία για μεγάλα χρονικά διαστήματα όσοι πάσχουν από οστεοπόρωση ή εμφανίζουν σιδηροπενική αναιμία.  Περιορισμούς στη νηστεία τίθενται και σε όσους αντιμετωπίζουν ασθένειες όπως η παγκρεατίτιδα ή έχουν εμφανίσει διαβήτη. Και τα παιδιά όμως καλό είναι να μην υποβάλλονται σε μακροχρόνιους περιορισμούς τροφών γιατί βρίσκονται στο κρίσιμο στάδιο της ανάπτυξης.  Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για γερά οστά, ενώ οι πρωτεΐνες είναι υπεύθυνες για την ομαλή ανάπτυξη και την διατήρηση του μυϊκού ιστού.

Καλή Σαρακοστή!

Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

PANE DI CAPO – AT RHODES – ΣΤΗ ΡΟΔΟ – ΤΗΛ: 22410-69007

SHARE
RELATED POSTS
Δράση για το Μελάνωμα και τον Καρκίνο στο Στρατιωτικό Νοσ/μειο Ρόδου από τον Σύλλογο Υπαλλήλων Επιμελητηρίων Ν.Αιγαίου
Πώς αντιμετωπίζουμε τα ανθρώπινα παράσιτα, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Η πρόληψη αφορά και τους άνδρες!, του Δρ Σπυρίδωνος Γκούβαλη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.