Ανοιχτή πόρτα Πόρτα σε ιστορίες/χρονογραφήματα/διηγήματα

Οι μέλισσες, ο στρατός τους και η αστυνομία τους, του Κωστή Α.Μακρή

Spread the love

Κωστής Μακρής

Οι (εργάτριες, όπως τις λένε οι άνθρωποι) μέλισσες φτιάχνουν με επιλεγμένη διατροφή μια μεγάλη μέλισσα (οι άνθρωποι τη λένε βασίλισσα) για να γεννάει, αρσενικές μέλισσες χωρίς κεντρί (οι άνθρωποι τους λένε κηφήνες) για να γονιμοποιούν τη βασίλισσα και οι ίδιες ταξιδεύουν σε μεγάλες αποστάσεις γύρω από το μελίσσι, μαζεύουν υλικά για να φτιάχνουν μέλι, βασιλικό πολτό και κερί, τρώνε, χορεύουν για να αερίζουν την κυψέλη και υπερασπίζονται ―μέχρι θανάτου αν χρειαστεί― το μελίσσι τους από εισβολείς όπως οι σφήκες και άλλα ζώα. Οι μέλισσες δεν έχουν ούτε στρατό ούτε αστυνομία. Είναι ο στρατός και η αστυνομία του σμήνους τους. Οι μέλισσες είναι πέρα από το καλό και το κακό. Οι μέλισσες ―αν δεν τις καταστρέψουμε εμείς οι άνθρωποι― θα συνεχίσουν «να είναι». Να απαντούν δηλαδή εμπράκτως καταφατικά στο Σαιξπηρικό ερώτημα «του μπι ορ νοτ του μπι» με ένα βουερό «το μπι!». Ανορθόγραφα: to bee.

ΥΓ. Οι μέλισσες ως άτομα δεν έχουν ματαιοδοξία και δεν θεωρούν τον εαυτό τους ως κάτι το πιο σημαντικό απ’ το σμήνος ή το μελίσσι ή την κυψέλη. Πού το ξέρω; Δεν το ξέρω… Το υποθέτω. Δεν έχω δει ποτέ μου υπογραφή μέλισσας σε βαζάκι μελιού ή σε μελισσοκέρι ούτε έχω δει προσωπική σελίδα μέλισσας σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ούτε έχω δει επιστολή μέλισσας προς τον ΟΗΕ (ας πούμε…).

ΥΓ. 2 Οι μέλισσες επειδή δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με τους ανθρώπους ―όπως άλλωστε και οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται οικτρά να επικοινωνούν μεταξύ τους― το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι κάτι γλυκό (μέλι) και δυνάμει φωτεινό (κερί). Και επαφίεται στη νοημοσύνη των ανθρώπων να τις προστατέψει από το πιο καταστροφικό είδος του πλανήτη: Τον άνθρωπο με το πολύ μικρό αρχικό άλφα.

20 Δεκεμβρίου 2019

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Θέλω να σου πω ένα παραμύθι… (β’ μέρος), του Μάνου Σ.Στεφανίδη
Παιχνίδι με την αλφάβητο από τον Δημήτρη Μπρούχο
Τους γνώρισα στον «Δίαυλο», του Δημήτρη Κατσούλα

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.