Πόρτα σε ιστορίες/χρονογραφήματα/διηγήματα

Οι κερδοσκόποι σε φουλ τροχιά, του Γιώργου Αρκουλή

Spread the love

Γιώργος Αρκουλής

Γιώργος Αρκουλής

 

Θα πρέπει να είναι κάποιος σήμερα 80 χρόνων και πλέον, για να θυμάται εικόνες της ναζιστικής Κατοχής στη χώρα. Ωστόσο, από ιστορίες που μας έχουν διηγηθεί, από ντοκιμαντέρ και ταινίες και από διαβάσματα έντιμων γραφιάδων, γνωρίζουμε ότι η πείνα θέριζε τους πολίτες, αλλά υπήρχαν  στιγμές που κάποιοι πονηροί και κολασμένοι συσσώρευαν πλούτη σε βάρος των πολλών. Ήταν η εποχή που για ένα δοχείο λάδι, πλήρωνε ο γονιός μας (ή ο παππούς μας)  στον προμηθευτή, ό,τι πιο πολύτιμο διέθετες, που ισοδυναμούσε κατά τεκμήριο  σε αξία πολύ περισσότερο από το είδος που ζητούσες. Ήταν οι ελεεινοί καιροσκόποι, που έχοντας φροντίσει έγκαιρα να αποθηκεύσουν προμήθειες πρώτης ανάγκης, εκμεταλλεύονταν τις αδυναμίες του κόσμου και του ρουφούσαν το αίμα.

 Βέβαια, σήμερα Κατοχή δεν υφίσταται, μια σκληρή πανδημία ζούμε και οι ειδικοί μας καθησυχάζουν ότι θα βγούμε νικητές, αρκεί να κάνουμε για κάποιο διάστημα  υπομονή και να υπακούμε στις υποδείξεις. Μάλιστα, οι Αρχές θέσπισαν αυστηρούς ελέγχους για όσους δεν τηρούν τις διαδικασίες, με πρόστιμα, ακόμη και με απειλές φυλάκισης, και καλά έκαναν.

Ξέρετε που σηκώνουν (οι Αρχές) τα χέρια ψηλά και ζητούν να πάρουν πρωτοβουλίες οι πολίτες; Στις περιπτώσεις που διαπιστώνουν φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά ειδών και (κυρίως) τροφίμων. Έχουμε λοιπόν το εξής φαινόμενο. Αντί να επεμβαίνει το κράτος άμεσα ελέγχοντας και τιμωρώντας τους παραβάτες, περιμένει να καταγγελθούν περιστατικά ώστε να τσιμπήσει τους λωποδύτες. Διάβαζα για τις 40.000 κλήσεις πολιτών ως τώρα, για φαινόμενα αισχροκέρδειας που διαπίστωσαν και θεωρώ πως ο αριθμός δεν λέει την αλήθεια – θα έπρεπε να ήταν πολύ μεγαλύτερος. Μόνο για τις περιπτώσεις στις τιμές μασκών, που πωλούνται στο εικοσαπλάσιο της αξίας τους, ο αριθμός δεν θα μου έκανε εντύπωση αν ήταν έξι ψηφίων…

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Άρχισε να καλωσορίζεις ξανά εσένα, της Δέσποινας Γρηγοριάδη
Με τους μπόμπιρες στο τραπέζι, του Γιάννη Στουραΐτη
Μια παιδική προσευχή, με πολλές προσδοκίες, του Δημήτρη Κατσούλα

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.