Ανοιχτή πόρτα Πόρτα στον Κόσμο

Οι Γκρίζοι Λύκοι στην Ευρώπη και η σχέση τους με τον σουλτάνο Ερτογάν, του Νίκου Βασιλειάδη

Spread the love

Νίκος Βασιλειάδης

llll.png

 

Για να καταλάβουμε την ιστορία των «γκρίζων λύκων» θα πρέπει να κάνουμε ένα ταξίδι στον χρόνο πίσω στις μέρες του Ψυχρού Πολέμου, όπου η Τουρκία διαδραμάτιζε κεφαλαιώδη γεωστρατηγικό ρόλο για τις δημοκρατίες της Δύσης που την ήθελαν σαν το ανατολικότερο ανάχωμα στην εξάπλωση του σοβιετικού κομμουνισμού. Στις προσπάθειές τους να αποδυναμώσουν τη σοβιετική επιρροή στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, οι Αμερικανοί και η CIA του χρησιμοποιούσαν τους ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς της Τουρκίας για να φουντώνουν τα αντισοβιετικά μίση στις μουσουλμανικές μειονότητες της ΕΣΣΔ.

Έτσι το 1952 λειτουργούσε στην Τουρκία μια καταδρομική ομάδα ανορθόδοξου πολέμου, στο πλαίσιο του μυστικού αντι-κομμουνιστικού νατοϊκού σχεδίου «Stay Behind», κομμάτι της αντισοβιετικής ασπίδας που έφτιαξε η Βορειοατλαντική Συμμαχία και η CIA στην περιοχή και περιλάμβανε την ελληνική Κόκκινη Πρόβια, την ιταλική Γκλάντιο, τη γερμανική Επιχείρηση Ξίφος και πολλές ακόμα στα ευρωπαϊκά κράτη που βρισκόντουσαν κάτω από την επιρροή του ΝΑΤΟ. Την εποχή εκείνη πολλοί έμπιστοι τούρκοι στρατιωτικοί, εθνικιστές και σίγουρα αντικομμουνιστές στάλθηκαν για εκπαίδευση στις ΗΠΑ, για να μάθουν καλά τα κόλπα του ανορθόδοξου πολέμου αλλά και τις δολοφονίες, τις απαγωγές, τα βομβιστικά χτυπήματα, τους βασανισμούς και κάθε άλλη δράση που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει το κλίμα…

Ένας από αυτούς τους ακροδεξιούς στρατιωτικούς ήταν ο Αλπαρσλάν Τουρκές, που θα γινόταν το 1969 ο ιδρυτής του κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (Milliyetçi Hareket Partisi – MHP) και ο εμπνευστής της παρακρατικής νεολαίας των Γκρίζων Λύκων (Bozkurtlar). Ο συνταγματάρχης Τουρκές ήταν ο πρώτος αυτός που καλούσε με τα κηρύγματά του τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς της ΕΣΣΔ σε τουρκική πανστρατιά, ώστε να αναβιώσουν τη λαμπρή αυτοκρατορία του παρελθόντος υποστηριζόμενος από τη CIA και φτάνοντας να έχει στην κατοχή του το 1968 πάνω από 100 στρατόπεδα εκπαίδευσης των αντι-σοβιετικών μαχητών στην τουρκική επικράτεια. Ο παραστρατιωτικός αυτός βραχίονας έπαιρνε μέρος σε τρομοκρατικές ενέργειες κατά αριστερών στόχων και Κούρδων στη δεκαετία του 1970, αριθμώντας μερικές χιλιάδες μέλη, νεαρούς φοιτητές και εργάτες πρωτίστως, τους οποίους δεν μπορούσαν -ή δεν ήθελαν, κατά άλλη εκδοχή- να ελέγξουν οι τουρκικές αρχές.

Οι Γκρίζοι Λύκοι μεταξύ του 1976-1980, εξόντωσαν αναρίθμητους αριστερούς εκείνα τα χρόνια, από διανοούμενους, δημοσιογράφους και συνδικαλιστές μέχρι αξιωματούχους τους κράτους και κούρδους πολίτες δρώντας σαν κανονικά τάγματα θανάτου και εκτελώντας 694 πολιτικές δολοφονίες και τρομοκρατικά χτυπήματα, καταλήγοντας στον θάνατο 5.000-6.000 ανθρώπων. Στις θηριωδίες που διέπραξαν συγκαταλέγεται και η σφαγή 100 Αλεβίτων τον Δεκέμβριο του 1978, αλλά και τα αιματηρά γεγονότα στην Πλατεία Ταξίμ την Πρωτομαγιά του 1977. Χρόνο με τον χρόνο η εγκληματική αυτή οργάνωση άρχισε να λειτουργεί ως βαθύ κράτος κάτω από τις ευλογίες της επίσημης εξουσίας παραμένοντας στο απυρόβλητο της εξουσίας και απολαμβάνοντας ένα ιδιαίτερο καθεστώς ασυλίας από το βαθύ κράτος της Τουρκίας και τον πάντοτε πανίσχυρο πολιτικά στρατό της. Οι Γκρίζοι Λύκοι με τα 1.700 παρακλάδια και τις 200.000 εγγεγραμμένα μέλη μπήκαν επίσημα στο παλμαρέ της τρομοκρατίας το 1981 όταν ενορχήστρωσαν την απόπειρα δολοφονίας του Πάπα, όταν το περιβόητο μέλος τους Μεχμέτ Αλί Αγκτσά αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’ στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου. Πήραν ενεργό μέρος το 1992 στη σύρραξη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν (Πόλεμος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ), στο πλευρό των Αζέρων, αλλά και στους δύο πολέμους των τσετσένων αυτονομιστών το 1994 και το 1999, αντίστοιχα συντάσσοντας τις δυνάμεις τους με τους τσετσένους αντάρτες.

Αλλά και το 1995 μεθόδευαν ενεργά πραξικόπημα στο Αζερμπαϊτζάν για την κατάληψη της εξουσίας, φτάνοντας μέχρι την Κίνα εκεί όπου ζουν οι τουρκογενείς Ουιγούροι, οργανώνοντας τρομοκρατικά χτυπήματα αυτονομιστών στην περιοχή. Όσον αφορά την ανθελληνική τους δράση τα παραδείγματα είναι πολλά με τελευταία την σχεδόν μόνιμη παρουσία τους έξω από το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης στο Φανάρι, καίγοντας συχνά ομοιώματα του ορθόδοξου πατριάρχη ή μαζεύοντας υπογραφές για την εκδίωξη του πατριαρχείου από την Κωνσταντινούπολη και συμμετέχοντας σε απαλλοτριώσεις ελληνικών περιουσιών.

Η κατεξοχήν δράση τους όμως επικεντρώνεται και στην Κύπρο όπου διαδραμάτισαν τον δικό τους ρόλο στη ριζοσπαστικοποίηση της έντασης μεταξύ Κύπρου και ψευδοκράτους, πρωτοστατώντας στη βία και την προπαγάνδα του μίσους με πιο τρανταχτό επεισόδιο την εν ψυχρώ δολοφονία του Τάσου Ισαάκ, ο οποίος έπεσε θύμα ξυλοδαρμού μέχρι θανάτου από αστυνομικούς του ψευδοκράτους και μέλη των Γκρίζων Λύκων, οι οποίοι επιτέθηκαν στην ειρηνική μοτοπορεία στα Κατεχόμενα με αφορμή την 22η επέτειο από την τουρκική εισβολή. Η δράση τους όμως δεν περιορίσζεται εκεί. Εδώ και πολλά χρόνια έχουν εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη με κυριότερους θύλακες στη Γερμανία, την Αυστρία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ελβετία.

Η Ομοσπονδιακή Κεντρική Υπηρεσία Πολιτικής Επιμόρφωσης bpb της Γερμανίας αναφέρει ότι το κίνημα στην Γερμανία είναι παρόν με πολυάριθμες ενώσεις, συλλόγους και συνδέσμους. Πρωτοεμφανίστηκε τις δεκαετίες 60 και 70, με τη μετανάστευση Τούρκων στη χώρα για να βρουν δουλειά. Ήδη από τον Οκτώβριο του 2004 η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος επεσήμανε ότι οι Γκρίζοι Λύκοι “συμβάλλουν στη δημιουργία μίας παράλληλης κοινωνίας στην Ευρώπη και αποτελούν εμπόδιο για την ενσωμάτωση (στη Γερμανία) πληθυσμού τουρκικής καταγωγής”. Η παρουσία τους γενικότερα στην Γερμανία είναι πολύ ισχυρή, καθώς για χρόνια έχουν κατορθώσει να εισχωρήσουν ακόμη και στα πολιτικά κόμματα, γεγονός που έχει επισημάνει η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος BfV, σημειώνοντας επίσης πως το Κεντρικό Συμβούλιο Μουσουλμάνων της Γερμανίας ελέγχεται από τους «Γκρίζους Λύκους». Όπως αναφέρει η BfV, το Κίνημα των «Γκρίζων Λύκων» προωθεί ένα κίνημα ισχυρά προσανατολισμένο στο Ισλάμ. Στη Γαλλία πριν από το ξέσπασμα του πολέμου του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στις 27 Σεπτεμβρίου 2020, οι ακτιβιστές των Γκρίζων Λύκων προκάλεσαν πανικό φέτος το καλοκαίρι στη Λυών στο περιθώριο μιας φιλο-αρμενικής διαδήλωσης. Ένας 23χρονος Γαλλό – τουρκος, ο Αχμέτ Τσετίν, δικάστηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου στο Bourg-en-Bresse για «υποκίνηση μίσους».

Είχε εμφανιστεί σε ένα βίντεο στο οποίο είπε: « Μπορεί η (τουρκική) κυβέρνηση να μου δώσει ένα όπλο και 2000 ευρώ και θα κάνω ό, τι πρέπει να κάνω οπουδήποτε στη Γαλλία», προσθέτοντας «λυπάμαι που στη Μασσαλία υπάρχουν πάρα πολλοί Αρμένιοι». Σε συνέχεια των εντάσεων μεταξύ της Αρμενικής κοινότητας και των Τούρκων της Γαλλίας, την περασμένη Τετάρτη το βράδυ, οι δυνάμεις της τάξης επενέβησαν στο Ντεσίν-Σαρπιέ για να εμποδίσουν 250 μέλη της τουρκικής κοινότητας να «τα βάλουν» με τους Αρμένιους κατοίκους. Μερικές ώρες νωρίτερα, μια συμπλοκή μεταξύ των δύο κοινοτήτων είχε προκαλέσει τον τραυματισμό τεσσάρων ανθρώπων, εκ των οποίων ένας σοβαρά. Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν επίσης ότι το μνημείο για τη γενοκτονία των Αρμενίων, της σφαγής των Αρμενίων από τους Οθωμανούς το 1915, και το Εθνικό κέντρο αρμενικής μνήμης κοντά στη Λιόν βεβηλώθηκαν τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή και γράφτηκε σε αυτά το όνομα της οργάνωσης «Γκρίζοι Λύκοι».

Μετά το Μπαράζ των αιματηρών επιθέσεων με στόχο τη Γαλλία η συγκεκριμένη υπερεθνικιστική ομάδα μπήκε έτσι στο «στόχαστρο» της Γαλλικής κυβέρνησης καθώς είναι γνωστό ότι υποστηρίζει το ισλαμιστικό καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μάλιστα πρόσφατα διερωτήθηκε για την «ψυχική υγεία» του Εμανουέλ Μακρόν. Οι Γκρίζοι Λύκοι της Γαλλίας δίχως άλλο αποτελούν το «μακρύ χέρι» του Ερτογάν στην Ευρώπη βοηθώντας τον στο όραμα των “συνόρων της καρδιάς του” οικοδομώντας σταδιακά τη πραγματικότητα μιας “νέας Τουρκίας” ως αντικαταστάτη της Τουρκικής Δημοκρατίας και τον Ερτογάν ως Οθωμανό αυτοκράτορα που κατέχει το μανδύα του “χαλίφη”, ηγέτη του μουσουλμανικού κόσμου, απόλυτου εκπρόσωπου του ζωντανού Ισλάμ, έναν τίτλο που διεκδίκησαν οι μουσουλμάνοι ηγέτες από τη γέννηση του Ισλάμ τον 7ο αιώνα.

Κάτω από το πρίσμα των αποφάσεων που πρέπει να λάβει για την ασφάλεια της χώρας του ο Εμανουέλ Μακρόν, έρχεται τώρα να ανακοινώσει την απαγόρευση του τουρκικού ακροδεξιού κινήματος των Γκρίζων Λύκων στο γαλλικό έδαφός και να ζητήσει τη διάλυσή του όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν. Πρόκειται για «μια ομάδα πράγματι ιδιαίτερα επιθετική για να μην πω περισσότερα», δήλωσε ο Ζεράλ Νταρμανέν σε ανακοίνωση που εκδίδεται σε μια συγκυρία ισχυρών διπλωματικών εντάσεων μεταξύ της Γαλλίας και της Τουρκίας όσον αφορά τη μεταχείριση των μουσουλμάνων στη Γαλλία. Η Ευρώπη τώρα βλέπει τα αποτελέσματα αυτής της ανίερης συμμαχίας του ακροδεξιού εθνικισμού του Μπαχτσελί που στηρίζεται απόλυτα από τον νεποτικό, δεσποτικό ισλαμισμό του Ερντογάν να εξαπλώνεται σαν μια νέα άλλη επίσης τρομακτική επιδημία στο έδαφός της και αν δεν πάρει γρήγορα δραστικά μέτρα η καταιγίδα της τρομοκρατίας θα σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά της.

Catering-Συνέδρια-Γάμοι-Βαπτίσεις-Εκδηλώσεις

Απ.Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στ.Διαγόρας)-Ρόδου-Λίνδου (ΙΚΑ)-Λεωφ.Κρεμαστής-Πηγές Καλλιθέας (Μάϊος-Οκτώβριος)

Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Σε κινητοποίηση λόγω χιονόπτωσης ο Δήμος Πεντέλης
Κάθε φορά που βλέπω την ταράτσα της Νομικής, θυμάμαι τον Νικήτα, του Νίκου Βασιλειάδη
Για τον Σταύρο Ξαρχάκο, την τέχνη και την πολιτική, του Μάνου Στεφανίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.