Το σχόλιο της ημέρας

Οι απόδημοι ως πολλαπλασιαστής της εξωτερικής πολιτικής, του Αντώνη Η.Διαματάρη

Spread the love

Ο κ. Αντώνης Διαματάρης είναι Ομογενής Έλληνας της Αμερικής, Αρθρογράφος, Επιχειρηματίας, πρώην Εκδότης, Πρόεδρος και Διευθυντής της Εφημερίδας “Εθνικός Κήρυξ” που κυκλοφορεί καθημερινά στην Αμερική, νυν Σύμβουλος του “Ε.Κ” και πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών. 

Φωτογραφία: Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με το κύπελο του MVP στα χέρια του, 20 Ιουλίου, 2021.(AP Photo/Paul Sancya)

Είναι φορές που η ελληνική εξωτερική πολιτική μοιάζει με τη μάχη που δίνει η ανθρωπότητα κατά της πανδημίας του Covid-19, με ένα σημαντικό ποσοστό να συνεχίζει να αρνείται να εμβολιαστεί, παρά τις φανερές, σωτήριες, επιπτώσεις στους εμβολιασμένους.

Ενώ δηλαδή η Ελλάδα διαθέτει μία ακμάζουσα Ομογένεια με σημαντική επιρροή στην πολιτική και οικονομική τάξη στις ΗΠΑ, στον Καναδά, την Αυστραλία, την Μεγάλη Βρετανία και αλλού, συνεχίζει να αρνείται να τις αξιοποιήσει στην διαμόρφωση και εκτέλεση της εξωτερικής της πολιτικής.

Η ιδέα δεν είναι… επαναστατική. Δεν ανακάλυψα την πυρίτιδα. Χρησιμοποιείται από αρκετές χώρες -κυρίως από το Ισραήλ- με σημαντικά θετικά αποτελέσματα.

Η Ομογένεια μπορεί να ενεργεί ως ένας πολλαπλασιαστής στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας.

Ναι, είναι αλήθεια ότι δεν διαθέτουμε τις δυνατότητες της εβραιο-αμερικανικής κοινότητας. Διαθέτουμε όμως ισχυρές μονάδες που θα μπορούσαν να παίξουν ουσιαστικό ρόλο.

Αυτό πάντως είναι κάτι που μπορεί να εφαρμοστεί μόνο ως γενική πολιτική του υπουργείου Εξωτερικών, και να απευθύνεται στις διπλωματικές Αρχές της χώρας στο εξωτερικό.

Ιδού ένα πρόσφατο παράδειγμα της σημασίας που αποδίδεται στην Κοινότητά μας από τον υπουργό των Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, κατά την συνάντησή του με τον Ελληνα υπουργό των Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

«Εκατομμύρια Αμερικανών είναι ευλογημένοι με την ελληνική καταγωγή… Υπάρχει ένας παίκτης στο μπάσκετ που παίζει με την Milwaukee Bucks που είναι ένας από τους πιο φημισμένους αθλητές, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο, που είναι ο γνωστός απλά ως Γιάννης – είναι ένα περήφανο μέλος της ελληνικής κοινότητας».

Και συνέχισε:

«Και επίτρεψέ μου να πω, για λογαριασμό του προέδρου Μπάιντεν, που όπως γνωρίζετε -και αυτό δεν θα αποτελούσε μία υπερβολή- είναι ένα περήφανο επίτιμο μέλος της ελληνικής κοινότητός σας. Ευχαριστώ για την παρουσία σας».

Αυτά δεν είναι μόνο λόγια του αέρα, πολιτικές κολακείες.

Εμπεριέχουν και μία σημαντική αλήθεια: Αποδεικνύουν ότι η Ομογένεια στην Αμερική είναι ζωτικός παράγοντας της αμερικανικής πολιτικής και οικονομικής ζωής και ως εκ τούτου διαθέτει επιρροή στα ανώτατα κλιμάκια διαμόρφωσης της πολιτικής των ΗΠΑ.

Ωστόσο, για να αποδώσει η κοινότητα απαιτείται ενημέρωση, συνεργασία, αναγνώριση από την Ελλάδα.

Αυτά σε μία διαρκή, διακομματική πολιτική βάση.

Κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί. Γιατί πέρα από τις αδυναμίες του, το ΥΠΕΞ  διαθέτει αρκετά ικανά στελέχη που μπορούν άνετα να διαμορφώσουν τις συνθήκες που απαιτούνται για την αξιοποίηση όλων των δυνάμεων του Εθνους, για το Εθνος.

 

SHARE
RELATED POSTS
Η χαρμολύπη και η μαγαζότσαρκα (shopping για τους σικ αστούς), του Πάνου Μπιτσαξή
Μιά Μαύρη Νύχτα στα Τέμπη… – A Dark Night in the Tembi Mountains…, του Γιώργου Σαράφογλου-George Sarafoglou
Ανεπιθύμητα πρόσωπα, αρχές και αξίες, του Κωστή Α.Μακρή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.