Πόρτα σε ιστορίες/χρονογραφήματα/διηγήματα

Ξεχασμένη Τριφυλία, του Γιώργου Αρκουλή

Spread the love

 

Γιώργος Αρκουλής
Γιώργος Αρκουλής

‘Εχω ασχοληθεί συχνά με το ιστορικό εκκλησάκι του κεντρικού κήπου των Φιλιατρών, το αφιερωμένο στην Παναγιά την Βλαχέρνα και που το επισκέπτομαι σχεδόν κάθε χρόνο με το που μπαίνει ο Ιούλιος (στις 2 του μήνα γιορτάζεται η εντυπωσιακή εικόνα). Θυμάμαι τα πρώτα χρόνια, που με είχε εντυπωσιάσει αρνητικά το πείσμα της εφορείας Αρχαιοτήτων να μη δίνει την άδεια προκειμένου να αντικατασταθούν τα φαγωμένα, σχεδόν σάπια δοκάρια της στέγης, ώστε τις βροχερές ημέρες να μη μεταβάλεται ο μικρός χώρος σε λίμνη.

Τελικά το έργο πραγματοποιήθηκε μετά από αρκετά δημοσιεύματα και με κάποιες δωρεές αλλά και με την συμβολή των πιστών της περιοχής, συν τον Πολιτιστικό σύλλογο της πόλης. Από την άλλη, μένοντας ένα 24ωρο στην περιοχή της Τριφυλίας, γενικώς, διαπίστωσα σωρεία προβλημάτων που οφείλονται στην αδιαφορία της Πολιτείας (τόσο της κεντρικής πολιτικής ηγεσίας όσο και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που υπό την ηγεσία του Μεσσήνιου (!) Παναγιώτη Νίκα έχει γυρίσει για τα καλά τις «πλάτες της» στην περιοχή).

Εχουμε και λέμε: Με τελευταίο εκείνο της Τράπεζας Πειραιώς, όλα τα υποκαταστήματα των συστημικών Τραπεζών στην πόλη των Φιλατριών έκλεισαν. Κάτι ΑΤΜ που έχουν παραμείνει, εννιά φορές στις δέκα δεν λειτουργούν. Το κατάστημα του ΙΚΑ κατέβασε ρολά. Ένα υποτυπώδες αγροτικό ιατρείο κρίνεται ανεπαρκές. Το αστυνομικό τμήμα καταργήθηκε. ΔΟΥ δεν υπάρχει. Αν κάποιος συνδρομητής της κινητής τηεφωνίας WIND θελήσει να εξοφλήσει τον μηνιαίο λογαριασμό είναι αδύνατο να το κάνει, διότι το κατάστημα αυτής της φίρμας στην…πρωτεύουσα του Δήμου Τριφυλίας, δηλαδή την Κυπαρισία,  ΕΚΛΕΙΣΕ. Ο δήμαρχος κάπου τριάντα χιλιάδων κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, Λεβεντάκης γνωρίζει καλά ότι ο επαρχιακός δρόμος για την Αγία Κυριακή, τον Μαραθόκαμπο ως τους Γαργαλιάνους – δρόμος στενός και πάντα με κίνηση λόγω των φορτηγών που κινούνται και μεταφέρουν αγροτικά προϊόντα- μετά την δύση του ηλίου μετατρέπεται σε καρμανιόλα λόγω έλλειψης φωτισμού, αλλά ή αδιαφορεί ή δεν έχει πιστώσεις για να προχωρήσει το έργο, μολονότι δεν είναι σπάνια τα τροχαία ατυχήματα τος τελευταίο καιρό.

Οσο για τον πληθυσμό των τριών βασικών πόλεων του Δήμου; Περίπου δέκα χιλιάδες η Κυπαρισία, κάπου εφτά χιλιάδες ψυχές οι Γαργαλιάνοι και πέντε χιλιάδες κάτοικοι αυτοί των Φιλατρών. Που με σχεδόν άλλους τόσους οικονομικούς μετανάστες από την αλλοδαπή αλλά και μαύρους εργάτες γής, μας δίνουν ένα άθροισμα που λογικά θα έπρεπε να στοιχειοθετεί αποκλειστικό και πλήρη Δήμο, αλλά…

Αλλά, για την αδιαφορία της Περιφέρειας όχι μόνο στην ξεχασμένη Τριφυλία σε αλλά σε ολόκληρη την Μεσσηνία, η στήλη σύντομα θα επανάλθει, αφού…το ρεπορτάζ τρέχει και διαθέτει «μουστάκια»!

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

 

SHARE
RELATED POSTS
Για τις μάνες, του Κώστα Ε.Σκανδαλίδη
My angel, της Ελένης Χατζηπέτρου
Άγιε Βασίλη μου, του Πάνου Μπιτσαξή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.