Υγεία

Ξεκουραστείτε… τρώγοντας, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων.

Συχνά παραπονούμαστε ότι αισθανόμαστε κουρασμένοι και νυστάζουμε. Ότι δεν έχουμε ενέργεια να βγάλουμε τη μέρα μας και καταφεύγουμε σ’ ένα φλυτζάνι καφέ για να τονωθούμε ή σ’ ένα σνακ με ζάχαρη για να αισθανθούμε καλύτερα. Είναι όμως αυτή η σωστή λύση; Μήπως δε διατρεφόμαστε σωστά και γι’ αυτό ο οργανισμός δεν έχει «καύσιμα» για ν’ ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του;

                                  ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ 5085133, ΡΟΔΟΣ 2241069007
                                  ΛΕΩΦ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 24, 85104, ΡΟΔΟΣ 2241005085
                                  3Ο ΧΛΜ ΡΟΔΟΥ-ΛΙΝΔΟΥ, 85132, ΡΟΔΟΣ 2241005080
                                  ΒΕΝΕΤΟΚΛΕΩΝ 37, 85132, ΡΟΔΟΣ 2241037957
                                  ΠΗΓΕΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ, 85150, ΡΟΔΟΣ 2241037090

PANE DI CAPO ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Η λευκή ζάχαρη και διάφορες τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, είναι η χειρότερη επιλογή για να τονωθούμε. Το αποτέλεσμά τους είναι πρόσκαιρο και μας επιβαρύνουν με ουσίες που όχι μόνο δεν είναι θρεπτικές αλλά βλάπτουν τον οργανισμό. Για παράδειγμα, τα ενεργειακά ποτά είναι γεμάτα με χημικά και επιβαρύνουν επινεφρίδια και λεμφικό σύστημα.

Οι τροφές στις οποίες πρέπει να αναζητήσουμε ενέργεια, δεν πρέπει να είναι επεξεργασμένες, με συντηρητικά και πρόσθετες ουσίες. Ο καφές βοηθά αλλά όχι σε μεγάλες ποσότητες: έως τρία φλυτζάνια την ημέρα είναι υπεραρκετά. Η ισορροπημένη διατροφή, ρυθμίζει τον μεταβολισμό, σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μας γεμίζει ενέργεια.

Πείτε ΝΑΙ σε τροφές όπως:

Ξηροί καρποί. Ωμοί και χωρίς αλάτι.  Μας παρέχουν πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και βιταμίνες. Τα αμύγδαλα, σταθεροποιούν το σάκχαρο στο αίμα ενώ τα ω3 λιπαρά της καρυδόψιχας βελτιώνουν τη διάθεσή  και τονώνουν το μυαλό.

Σολομός. Εξαιρετική πηγή Ω-3 λιπαρών οξέων, ελέγχει τη χοληστερόλη και παρέχει πρωτεΐνες και βιταμίνες Β6, Β3 και Β2, που βοηθούν τον οργανισμό να μετατρέπει ευκολότερα τις τροφές σε ενέργεια.

Αυγά. Εξαιρετική πηγή πλήρους πρωτεΐνης, συμβάλλουν και στην αποκατάσταση των μυών.

Μανιτάρια. Μία κούπα περιέχει τη μισή ποσότητα σιδήρου που χρειαζόμαστε ημερησίως. Ο σίδηρος συμβάλει στη μεταφορά του οξυγόνου σε ολόκληρο το σώμα: διαφορετικά, νιώθουμε υπνηλία και κόπωση.

Σπανάκι. Πλούσιο σε σίδηρο, μαγνήσιο – που συμβάλει στην παραγωγή ενέργειας- και κάλιο, που βελτιώνει πέψη, μυϊκή και νευρική λειτουργία.

Φασόλια και φακές. Πλούσιες σε σίδηρο και βιταμίνη C, που βοηθά το σώμα να τον απορροφήσει. Δυο σε ένα!

Βρώμη. Δημητριακό ολικής άλεσης με βήτα γλυκάνη, διαλυτή φυτική ίνα η οποία συμβάλει στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στην απορρόφηση γλυκόζης στο αίμα.

Γλυκοπατάτα. Πηγή «καλών» υδατανθράκων, με σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο, βιταμίνες C και D, που αυξάνουν τα επίπεδα ενέργειας.

Γιαούρτι.  Η λακτόζη και η γαλακτόζη του, όταν διασπώνται δίνουν ενέργεια. Πλούσιο και σε πρωτεΐνες που επιβραδύνουν την πέψη των υδατανθράκων, με αποτέλεσμα να μειώνεται η εισροή γλυκόζης στο αίμα.

Φρούτα και λαχανικά εποχής. Παρέχουν  στον οργανισμό τη μέγιστη ποσότητα θρεπτικών συστατικών.

Φυτικές ίνες. Βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου, ρυθμίζουν τα λιπίδια και συμβάλουν στη διατήρηση της ενέργειας και της καλής διάθεσης, ρυθμίζοντας τα επίπεδα του σακχάρου. Ναι σε φασόλια, φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης.

Πασατέμπος.  Μια χούφτα ψημένου κολοκυθόσπορου παρέχει περίπου τη μισή ποσότητα μαγνησίου, που χρειαζόμαστε καθημερινά.

Κεράσια, βατόμουρα. Φυσικά αντιοξειδωτικά, περιέχουν βιταμίνες και αμινοξέα, που δίνουν  ενέργεια.

Μήλα. Kαίνε άμεσα τους υδατάνθρακες.

Γκρέιπφρουτ. Πλούσιο σε βιταμίνη C και νερό, ενυδατώνει αλλά και μειώνει τα επίπεδα ινσουλίνης, ενισχύοντας τον μεταβολισμό.

Τροφές με ωμέγα 3 λιπαρά οξέα. Τόνος, γαύρος και στρείδια, τροφοδοτούν με ενέργεια τον εγκέφαλο.

Μέλι. Ενισχύει το ανοσοποιητικό και αποκαθιστά τα επίπεδα ενέργειας.

Μπανάνες. Πλούσιες σε κάλιο, συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου.

Νερό. Το άλφα και το ωμέγα για να μη  νιώθετε κουρασμένοι. Ακόμη και ήπια αφυδάτωση επιβραδύνει το μεταβολισμό και μειώνει την ενέργεια μας. Εκτός από το νερό, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, περιέχουν πολύ νερό.

Πράσινο τσάι. Αντιοξειδωτικό, αντιφλεγμονώδες, με  καφεΐνη που αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας. Το πράσινο τσάι περιέχει πολύτιμη L-Θεανίνη.

Μαύρη σοκολάτα. Ενισχύσει την ενέργεια λόγω δύο διεγερτικώνη της:  της καφεΐνης και της θεοβρωμίνης.

 

SHARE
RELATED POSTS
Τι προβλήματα προκαλεί το αλάτι;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Σαλάτες: η υγιεινή απόλαυση του καλοκαιριού, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Τί αγαπούν οι φλεγμονές;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.