Ανοιχτή πόρτα

Νομοθετική και Δικαστική Εξουσία, του Δρ Βασίλη Μαστρογιάννη

Spread the love

Ο κ. Βασίλειος Μαστρογιάννης είναι Διδάκτωρ Δημοσίου- Διοικητικού Δικαίου.

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ

         Ακούστηκαν διάφορα τελευταία με αφορμή μια δικαστική απόφαση, που εξεδόθη στα πλαίσια του νόμου, και μάλιστα από μερικούς που αν δεν συνέβαλλαν θετικά στην ισχύ του, είχαν τη νομοθετική δυνατότητα να αλλάξουν τη συγκεκριμένη διάταξη και δεν το έπραξαν.

Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι

        Το Σύνταγμα προσδιορίζει τα όρια της ανεξαρτησίας και της συνεργασίας μεταξύ των τριών εξουσιών του Πολιτεύματος, χωρίς να αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες.

Η Νομοθετική εξουσία, νομοθετεί και θέτει τα όρια για κάθε περίπτωση εντός των οποίων, η δικαιοσύνη οφείλει να εκδίδει τις αποφάσεις της.

Αν η Πολιτεία και ειδικότερα η νομοθετική εξουσία θέλει να προσδιορίσει άλλα όρια ποινών ή περιοριστικών όρων για ένα ή περισσότερα αδίκημα, μπορεί να το κάνει συμφώνως προς τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

         Η δικαιοσύνη από τη μεριά της, θα πρέπει με τις αποφάσεις της να δίνει στην κοινωνία το μήνυμα ότι το κράτος Δικαίου υπάρχει, λειτουργεί και το ΄΄Δικαστικό σύστημα΄΄ εκδίδει δίκαιες αποφάσεις και απονέμει δικαιοσύνη, αλλά κυρίως ότι η Πολιτεία στο σύνολό της, προστατεύει τους πολίτες από την εγκληματική δράση των κρινόμενων προσώπων.

         Δυστυχώς το Ποινικοδικονομικό μας σύστημα και η Σωφρονιστική μας Πολιτική, λειτουργούν σε κάποιες περιπτώσεις, όπως περίπου και το πολιτικό μας σύστημα.

        Χωρίς σχέδιο, πρόγραμμα, σταθερότητα, διαχρονικότητα και προσφορότητα.

        Σήμερα η κοινωνία και κάθε πολίτης ξεχωριστά έχουν ανάγκη προτάσεων και λύσεων κι όχι απλώς καταγγελτικών λόγων, χωρίς ουσία και αποτέλεσμα.

       Θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον όσοι πολιτικοί διαμαρτύρονται για τις αποφάσεις της δικαιοσύνης να υποβάλλουν το επόμενο διάστημα τις προτάσεις τους στο αρμόδιο Πολιτειακό/Νομοθετικό όργανο, για να αποκλείονται στο μέλλον οι λόγοι που δημιούργησαν σήμερα αυτές τις αντιδράσεις.

Ωψόμεθα!!!

SHARE
RELATED POSTS
Πάμε να δούμε τα χιόνια, κουμπάρε, της Ματίνας Ράπτη-Μιληλή
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ-ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ!!!, του Γιώργου Σαράφογλου-George Sarafoglou
Χριστός Ανέστη κ. Περιφερειάρχα…, του Γιώργου Σαράφογλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.