Το σχόλιο της ημέρας

Μαυραγορίτες, νέος κόσμος, Ερντογάν ο μεγαλοπρεπής και Κριστιανία, του Πάνου Μπιτσαξή

Spread the love

Ο Πάνος Μπιτσαξής είναι ποινικολόγος και συγγραφέας του αυτοβιογραφικού-ιστορικού βιβλίου “΄Οταν το μέλλον έπαιζε κρυφτό..”

Επισκεφθείτε τη νέα ιστοσελίδα μας

visit our new web site

Μαυραγορίτες

• Σε κάθε ζόρι, σε κάθε δυσκολία της χώρας μας ακολουθούν. Από τις διηγήσεις της κατοχής και σε κάθε μικρή και μεγάλη κρίση. Οι μαυραγορίτες, οι άρπαγες, αυτοί οι αιμοσταγείς κόνδορες που δεν έχουν ιερό και όσιο. Κρύβουν το εμπόρευμα για να το πουλήσουν όταν ανέβουν οι διεθνείς τιμές, νοθεύουν αδίστακτα , κάνουν ότι πιθανό και απίθανο για να ροκανίσουν το εισόδημα του απροστάτευτου πολίτη.

• Νομικά το λέμε αισχροκέρδεια. Οι ποινές ασήμαντες. Τα πρόστιμα δεν φοβίζουν. Γιατί όποια και αν είναι είναι μικρά εν σχεσει με την αδηφάγο προσδοκία του κέρδους. Όσο μεγαλύτερη η κρίση τόσο μεγαλύτερο το θράσος.

• Ο νομοθέτης διαχρονικά στερείται δημιουργικής φαντασίας. Δεν χρειάζονται πρόστιμα. Ούτε ένα ευρώ. Ούτε μια μέρα φυλάκισης. Να δημοσιοποιούνται τα ονόματα και οι διευθύνσεις. Το κράτος να καλεί τους πολίτες να μην τους εμπιστεύονται. Να μπαίνει μία ταμπέλα στο μαγαζί τους και να μένει ένα εξάμηνο. ΜΑΥΡΑΓΟΡΙΤΗΣ. Να δούμε αν θα το ξανακάνουν η αν θα ψάχνουν για δουλειά.

•  Και το κυριότερο. Να τιμούμε με τη προτίμησή μας τους χιλιάδες επαγγελματίες που σέβονται το όνομα τους και τη νομιμότητα.


Ο θαυμαστός καινούργιος κόσμος

• Από τα ερείπια του πολέμου και τους κρουνούς αίματος αχνοφαίνεται η νέα όψη του κόσμου. Η νέα Γιάλτα. Άγραφη όπως τότε. Ασαφής. Αυθαίρετη. Αλλά και ξεκάθαρη στις γενικές γραμμές της.

Ο κόσμος του ανατολικού δεσποτισμού με τη Κίνα και την αποδυναμωμένη Ρωσία που θα διαχειριστούν την «αιώνια φιλία» τους με νέους όρους ισχύος.

Ο δυτικός κόσμος του Ευρωατλαντικού άξονα. Ο κόσμος, σε γενικές γραμμές, της δημοκρατίας και των ατομικών δικαιωμάτων.Ένας κόσμος που καλείται να διαχειριστεί την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αν υπάρξει, και την Αμερικανική ηγεμονία η οποία έχει θετικά αλλά και στοιχεία αμοραλισμού που δεν θα ξεπεραστούν εύκολα.

• Ένας κόσμος με σιδερένια σύνορα.Ένας περίκλειστος θαυμαστός καινούργιος κόσμος. Κάποτε στο μέλλον θα τον σαρώσει η τεχνολογία και οι νέες αντιθέσεις που θα γεννήσει.

• Ο Μπάιντεν «ανυπομονεί» δήλωσε ο εκπρόσωπος να συναντήσει στο Ριαντ την αυτού Υψηλότητα ,τον πρίγκηπα διάδοχο της Σαουδικης Αραβιας. Τα λόγια είναι περιττά.Αυτός είναι ο αμερικανικός αμοραλισμός. Όχι βέβαια πως δεν τον έχουμε και στην Ευρώπη.Οι κόσμοι έχουν πολλές φορές θολά σύνορα. Δεν είμαι αιθεροβάμων.Αν πήγαινε ο Υπουργός Εμπορίου η κάτι σχετικό δεν θα έλεγα κάτι.Αλλά πάει ο Μπάιντεν. Πού; στη Σαουδικη Αραβια. Το μεγάλο διακύβευμα στο δικό μας κόσμο θα είναι πάντα η δημοκρατία. Δεν είναι αυτονόητη.

•  Ο θαυμαστός καινούργιος κόσμος (brave new world) γράφτηκε από τον Αldous Haxley το 1933. Ήταν η καταστροφική προφητεία της εποχής. Ευτυχώς η προφητεία 90 χρόνια μετά έχει αναβληθεί επ’ αόριστο.


Ερντογάν ο μεγαλοπρεπής

• Η Ελληνική διπλωματία, με την ευθύνη κυρίως του Πρωθυπουργου , αποδεικνύεται πολύ πιο επιδέξια του αναμενόμενου. Η έστω φραστική μεταστροφή της Γερμανίας αλλά και του State Department ,σε μηδενικό χρόνο ,από το «να τα βρείτε» στην υιοθέτηση των ελληνικών θέσεων, είναι επίτευγμα.Κεφαλαιοποιείται η έντονη και παραγωγική τριετής μυρμηγκοδουλεια του ελληνικού ΥΠΕΞ. Το γεγονός πως οι δηλώσεις αυτές βγήκαν με το τσιγκέλι και είναι εύθραυστες το γνωρίζουμε. Όμως η Ελλάδα εδραιώνει σταδιακά τη θέση της δυναμικά όχι μόνο στην ρητορική του δικαίου αλλά σε δυο ισχυρές αμυντικές συμφωνίες. Με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ. Είναι μια ασπίδα που προκαλεί τεράστιο εκνευρισμό και αμηχανία στη τουρκική πλευρά.Όσο περνά ο καιρός με δύσκολο και πολύπλοκο τρόπο η Ελλάδα μπορεί να δείξει ότι η σημασία της είναι πολύ μεγαλύτερη από τη σημασία της Τουρκίας.Ιδιαίτερα αν η Τουρκία εξ ακολουθήσει να συμπεριφέρεται απρόβλεπτα και αλλοπρόσαλλα.Αρκεί η πολιτική αυτή να έχει συνέχεια ανεξάρτητα από τις οποίες πολιτικές εξελίξεις. Χτες έλεγα τι πρέπει να πούμε καθαρά στους εταίρους μας. Φαίνεται πως το είπαμε πειστικά. Πριν αλέκτωρ λαλήσει δις. Και όπως σημείωνα πρέπει να το λέμε συχνά. Η επανάληψη είναι μήτηρ της μαθησεως.

• Ο Μητσοτάκης είπε πως δεν θα κάνει «ψυχανάλυση» του Ερντογαν. Μέγα λαθος. Αν δεν έχει τις γνώσεις έχουμε άριστους ψυχιάτρους να βοηθήσουν. Εγώ ως ερασιτέχνης , με εμπειριες δικηγορικές, αλλά άφθονες, εκτιμώ πως η ορθολογική ανάλυση των επιλογών του  Ερντογάν είναι ανεπαρκής. Υποφέρει από τρία τουλάχιστον σύνδρομα. Τη μεγαλομανία στο έπακρο. Είναι απεσταλμένος του Θεού. Το ναρκισσισμό. Αυτοθαύμαζεται όπως ο Νάρκισσος που καθρεφτίζεται στη λίμνη. Τη μανία καταδίωξης που ίσως έχει και κάποια πραγματική βάση.

• Ειδικά για τη μεγαλομανία που με ανησυχεί.Όταν ο μεγαλομανής είναι πράγματι μεγάλος δεν έχει σημασία. Όταν ο μεγαλομανής είναι μικρός είναι κωμική περίπτωση. Όταν όμως ο μεγαλομανής είναι μικρομέγαλος , όπως εν προκειμενω , είναι άκρως επικίνδυνος. Λειτουργεί με άγνοια κινδύνου. Αλλά αυτά τα λέω εγώ και δεν είναι έγκυρα. Ας γνωμοδοτήσει καθηγητής της Ψυχιατρικης να ξέρουμε που βαδίζουμε. Χωρίς ψυχανάλυση εν προκειμενω δεν γίνεται Κυριάκο.


Ο πορθητής Μωάμεθ

• Ο Πρωθυπουργος, ο ΥΠΕΞ και ο ΥΕΘΑ, καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες να ενημερώσουν τα κέντρα των αποφάσεων για την τουρκική επιθετικότητα. Στο προσκήνιο, στο παρασκήνιο δεν ξέρω, εισπράττουμε ένα προσβλητικό, δυστυχώς, «βρείτε τα». Τι να βρούμε όμως; Ο Μωαμεθ ο πορθητής, μας ενημέρωσε ο Ερντογαν ,δεν κατέκτησε μόνο τη Πόλη. Κατέκτησε και την Αθήνα, την Πελοπόννησο και τα νησιά για να έχουν οι Οθωμανοί λόγο, όπως είπε. Ενδιαφερον πεδίο διαλόγου. Για τη Κρήτη δεν είπε τίποτα άρα υπάρχει έδαφος συζητήσεων.

• Δεν γνωρίζω το ranking του κ.Σαλιβαν στις ΗΠΑ. Κάποιος όμως πρέπει να του εξηγήσει αρκετά και να αλλάξει το τροπάριο.Κάλεσε την Ελλάδα και την Τουρκία να λύσουν «τις όποιες διάφορες τους». Τι μας λες ρε φίλε; Δεν είναι όμως μόνο αυτός. Είναι σημαντική μερίδα του βαθεος Αμερικανικού κρατους. Το ίδιο και ο καγκελάριος Σολτς που ως πρόσωπο πρέπει κάτι να έχεις για να σου φανεί ενδιαφέρον. Αν σου φαίνεται ενδιαφέρων πρέπει να το κοιτάξεις με ειδικό. Μπλινκεν και Στολτεμπεργκ δεν πάνε πίσω.

• Η Αθήνα επιδεικνύει ψυχραιμία. Ορθώς όσο ακόμα κινούμαστε στην επιθετική ρητορική. Αν όμως το πράγμα προχωρήσει, και ελπίζω να το διαισθάνομαι λάθος ,το παίγνιο αλλάζει.

Η Ελλάδα πρέπει να πει με σαφή τρόπο τα εξής. ΕΕ δεν υπάρχει χωρίς την Ελλάδα. ΝΑΤΟ δεν υπάρχει χωρίς την Ελλάδα. Βάσεις δεν υπάρχουν αν δεν εξυπηρετούν και τη δίκη μας άμυνα. Θα μου πείτε ότι το ξέρουν. Δεν πειράζει. Η επανάληψη είναι η μήτηρ της μαθήσεως..

• Στο πόκερ αυτό ονομάζεται κόντρα ρελανς. Η ψυχραιμία ονομάζεται παιχνίδι «καραμπίνας». Είναι χρήσιμη η καραμπίνα αρκεί να ξέρεις τη στιγμή της κόντρα ρελανς. Αν δεν το ξέρεις χάνεις.

• Mr Tsounis είναι ωραία η Χαλκιδική. Κατα Αθήνα μεριά, θα μας έρθετε; Με το καλό.

 


Τα όρια εμπλοκής και το εθνικό συμφέρον -φρουροί της επανάστασης.

• Περάσαμε τα 40 κύματα. Και τι δεν περάσαμε. Κι από τι δεν κινδυνεύσαμε. Η χώρα άντεξε. Με λάθη, με αβελτηρίες αλλά και πολλές εύστοχες επιλογές που έφεραν το καράβι σε πορεία πρόσω.. Οι πολίτες έδειξαν στην πλειονότητα τους αξιοσημείωτη ωριμότητα και ψυχραιμία. Σήμερα είμαστε σε μια φάση που, παρά τα μεγάλα προβλήματα, η χώρα δείχνει ότι μπορεί να σταθεί στα πόδια της.Στην αέναη μάχη οπισθοδρόμησης και προόδου να μπορεί να προοδεύσει.Να χαμογελάσει.Να αισιοδοξήσει.

• Το μεγαλύτερο προσόν μιας διακυβέρνησης είναι να αντιλαμβάνεται ποια είναι τα όρια εμπλοκής. Αν ξεπερνά τα όρια εμπλοκής η ανάσχεση της πορείας και η οπισθοδρόμηση καιροφυλακτούν. Έχουμε πια πολύ μεγάλη πείρα. Τα όρια εμπλοκής τίθενται όταν καλείται η χώρα να λειτουργήσει σε έκτακτες συνθήκες τις οποίες δεν προκάλεσε. Κάθε τέτοια κατάσταση υπαγορεύει και τα όρια εμπλοκής που επαφίενται στην ικανότητα και την ευελιξία των κυβερνώντων.

• Ο κ.Πλακιωτάκης είναι Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας. Δεν είναι και το πιο δύσκολο πόστο. Η ναυτιλία λειτουργεί και μεγαλουργεί κατα το μάλλον ή ήττον και χωρίς Υπουργό. Επομένως ο Υπουργός έχει μεγάλο περιθώριο να κάνει καλά πράγματα. Τα κατάφερε όμως να τα κάνει μαντάρα. Να φέρει την Ελλάδα σε αντιπαράθεση με τους φρουρούς της επανάστασης. Με τον εμπορικό στόλο της χώρας στα στενά του Ορμουζ έσταξε του γαϊδάρου η ουρά με ένα ιρανικό, πρώην ρωσικό, βαπόρι να του πάρουμε το πετρέλαιο και να το δώσουμε στους Αμερικανούς. Η ικανότητα στάθμισης των παρενεργειών στα όρια της επικίνδυνης απλοϊκότητας. Λειτουργική ευφυΐα μηδέν εις το πηλίκον. Τώρα οι Ιρανοί απειλούν 17 πλοία ελληνικών συμφερόντων. Με το Ιράν δε, είχαμε ένα άτυπο κώδικα συνεννόησης, στοιχειώδη αλλά χρήσιμο, παρά την διεθνή απομόνωση του, για προφανείς λόγους εθνικού συμφέροντος. Οι Αμερικανοί επι της ουσίας του θέματος κάνουν τώρα το παπί.

• Δύσκολο πράγμα η διακυβέρνηση, κύριε Πλακιωτάκη. Υπάρχουν τόσες άλλες δουλειές να κάνει κανείς. Γιατί όπως σας βλέπω καλός άνθρωπος μου φαίνεστε. Για να κατάσχεις πλοίο και φορτίο, σε μια χώρα που έχει παγκόσμιας εμβέλειας ναυτιλία ,που οφείλει να την προστατεύει ως κόρη οφθαλμού, πρέπει να έχεις στέρεη πανίσχυρη νομική βαση. Είναι θέμα κυβέρνησης όχι του Μονομελούς Ιστιαίας. Τι να τις κάνω τις διαλέξεις για την πειρατεία. Μου θυμίζουν τον Τζονυ Ντεπ στους πειρατές της Καραϊβικής. Αντί για διαλέξεις βρες δυο τρεις καπάτσους και μπαρουτοκαπνισμένους εφοπλιστές να πάνε στο Μπανταρ Αμπας να επιλύσουν το θέμα. Μην τους ρωτήσεις πως.Ξέρουν.Κι άσε το πλοίο να πάει στο καλό. Έχει ιρανική σημαία. Και προς Θεού μη χειριστείς το θέμα μόνος σου. Ασχολήσου με την άγονη γραμμή. Έρχεται καλοκαίρι.


Το όνειρο των μπαχαλάκηδων και η Χριστιανία

• Δεν λέω να το κάνουμε γιατί δεν γίνεται.Λέω να το σκεφτούμε ως λογική.Οι Δανοί αν και φαίνονται βόρειοι και ψυχρόαιμοι είναι πρωτότυποι στις επιλογές. Γι’ αυτό και διακρίνονται στις καινοτομίες επι παντός επιστητού.

• Οι πρόδρομοι των μπαχαλάκηδων οι χίπις, τα παιδιά των λουλουδιών, της αναρχίας, της ειρήνης, του ατελείωτου σεξ, του διαλογισμού, του χόρτου, της αυτοδιαχείρισης, και των συναφών συγκρούσεων ενοχλούσαν τους αστούς της Κοπεγχάγης, με τα καμώματα τους. Δεκαετία του 70. Ο άνεμος της σοσιαλδημοκρατίας στο ζενίθ.Τι έκαναν λοιπόν;

• Τους παραχώρησαν ένα στρατόπεδο 72 στρεμμάτων και τους είπαν να κάνουν εκεί. άλλα μόνο εκεί ,ότι γουστάρουν. Κι αυτοί ίδρυσαν εκεί την αναρχία των ονείρων τους.Την Χριστιανία. Χόρτο , μεθύσι, σεξ και αναζήτησή του υπερβατικού όντος. Την ανακηρύξαν ανεξάρτητο κράτος. Με σημαία, διοικητικές δομές κλπ. Η Αστυνομία κάνει τα στραβά μάτια. Την ονόμασαν «κοινωνικό πείραμα». Ακόμα υπάρχει εκεί και προσελκύει τους τουρίστες.

• Ανάμεσα στους περίεργους και εγώ. Την διέσχισα όλη. Ένα θλιβερό μέρος γεμάτο περιθωριακούς γεροφρυκούς που βρωμοκοπούσε χόρτο με άθλιους χώρους ενδιαιτησης. βρόμικο, ελεεινό. Πάει η μαγεία της αναρχίας. Πέρασα το σύνορο της εισόδου με την πινακιδα του ανεξάρτητου Κράτους Χριστιανία. Πέρασα το σύνορο της εξόδου. Επειδή είναι ανεξάρτητοι θεωρούν ότι είναι εκτός ΕΕ.Έτσι στην έξοδο προς τη πόλη ανήρτησαν πινακίδα. «Προσοχή εισέρχεστε στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Διασκέδασα πολύ με την επίσκεψη. Καλή η «γοργόνα» της Κοπεγχάγης αλλά η Χριστιανία είχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

• Οι αστοί της Κοπεγχάγης ηρέμησαν. Οι Δανοί καινοτομήσαν. Οι μπαχαλάκηδες έχουν την επικράτεια των ονείρων τους.

 

SHARE
RELATED POSTS
Από τον Μεγάλο Περίπατο στον Μεγάλο Καρνάβαλο, του Μάνου Στεφανίδη
Ταρτούφοι …Φαρισαίοι στα Λεγραινά, του Πάνου Μπιτσαξή
«Επιστρέφω στην Πατρίδα Ελλάδα μόνο για ν’ αποθάνω…», του Δημήτρη Κατσούλα

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.