Το σχόλιο της ημέρας

Μαρακές… 2000 νεκροί και άλλοι τόσοι τραυματίες, του Πάνου Μπιτσαξή

Spread the love

•Ούτε να το διανοηθώ δεν μπορώ. Μιλάμε για μέγα Δράμα. Όποιος έχει ταξιδέψει εκεί στην οροσειρά του Άτλαντα και στο Μαρακές καταλαβαίνει. Βασικό δομικό υλικό ο πλίνθος και το χώμα. Τι να αντεξει. Κόκκινη πόλη λένε το Μαρακές. Σαχαρα και βουνά. Το ματι του σεισμού χτυπησε τους Βερβερους και τα δυσπρόσιτα χωριά τους. Αυτά που θα δείτε σε φωτο, σπίτια απλά πορτοκαλοχρωμα και άφθονη ώχρα. Μια πανάρχαια φυλή που απλώνεται στα κράτη του Μαγκρεμπ και τη Σαχαρα. Τώρα δίνουν τη μάχη του πόσιμου νερού. Αυτή είναι η μείζων μάχη των επιζώντων. Παρά τις πληγές μας πρέπει να προσφερθούμε σε κάποια έστω και συμβολική βοήθεια. Ας πούμε να νοσηλευθούν τραυματισμένα Βερβερακια σε νοσοκομεία μας. Ή να φιλοξενήσουμε κάποια σε κατασκηνώσεις. Ή να χτίσουμε ένα σχολείο. Κάτι πρέπει κι εμείς να κάνουμε.

•Άγγλος καθηγητής δήλωσε. Συνεβη διότι εκεί οι σεισμοί είναι εξαιρετικά σπάνιοι και δεν χτίζουν ανθεκτικά κτιρια. Την «σπανι» του φαινομένου τη μάθαμε κι εμείς. Μας την εξήγησε ο σεβαστός καθηγητής Ζερεφός. Δεν τη λάβαμε υπόψη μας. Βρηκαμε και πιπιλίζουμε μια λέξη. Πρωτόγνωρο. Οι Βερβεροι είχαν περισσότερες δυσκολίες.

•Έχει προσφερθεί βοήθεια από πολλές χώρες αλλά ο πολυχρονεμενος βασιλιάς Μωχαμεντ, άξιος διάδοχος του Χάσαν Β, δεν την ζητά. Απίστευτο. Το γιατί μπορει να έχει πολλές ρίζες αλλά δεν είναι του παρόντος τα εσωτερα του Μαρόκου και της Σαχάρας. Άλλωστε ο άνθρωπος έχει μπλεξίματα με τη σύζυγο. Λαλά το μικρό της όνομα. Για τα εκεί μέτρα είναι πολύ φιλελεύθερη. Σουρλουλου όπως έλεγε η γιαγιά μου. Τριγυριστρα. Έρχεται κι από δω. Στη Κυλληνη και σε έπαυλη στη Τζιά.

•Πραγματικά στενοχωρήθηκα. Μου έχει μείνει μια γλυκιά γεύση από κει και τη θυμάμαι πάντα. Ποιος θα τα φαει όλα αυτά ήταν η απορία μου στο παζάρι. Πώς έρχονται τα πάνω κάτω. Μεγάλο δίδαγμα.

SHARE
RELATED POSTS
Μικρό κι ακατανόητο κείμενο ανοχής, του Κωστή Α. Μακρή
Ο βούρκος και το Crown, του Πάνου Μπιτσαξή
Ο διασκεδαστής Στάθης Παναγιωτόπουλος και το βαθύτερο πρόβλημα, της Ωραιοζήλης-Τζίνας Δαβιλά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.