Υγεία

Κρεοφαγία: υπέρ και κατά, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Στη νηστεία της Σαρακοστής, πάντα κάνουμε σκέψεις για τη σχέση μας με το κρέας. Αποτελεί πηγή σιδήρου και πρωτεΐνης ή ενοχοποιείται για νεοπλασίες και καρδιακές παθήσεις; Μπορούμε να το εξορίσουμε οριστικά από το πιάτο μας;

Το κλειδί είναι η  ισορροπημένη διατροφή. Κανένα τρόφιμο  δεν βλάπτει, αν καταναλώνεται με μέτρο. Οι διατροφολόγοι συστήνουν στους ενήλικες να καταναλώνουν έως 120gr  κρέας την εβδομάδα. Προσοχή όμως στις αυξητικές ορμόνες που χρησιμοποιούνται στα ζώα.  Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε την προέλευση του κρέατος που  καταναλώνουμε αλλά και να πληρούνται οι συνθήκες υγιεινής στον τόπο σφαγής του.

Όσο  για τα επεξεργασμένα κρέατα, είναι…διατροφική βόμβα!  Περιέχουν περισσότερα πρόσθετα και λίπος απ’ ό, τι ένα απλό κομμάτι κρέας μοσχαριού, χοιρινού ή αρνιού. Όχι λοιπόν σε σαλάμι, μπέικον, ζαμπόν ή άλλα αλλαντικά. Καλό είναι να μένουν μακριά και από τα παιδιά.

Μοσχάρι ή χοιρινό;

Το χοιρινό περιέχει λιγότερες θερμίδες, λιγότερο λίπος και λιγότερο κορεσμένο λίπος σε σχέση με το μοσχάρι. Ωστόσο, το μοσχάρι περιέχει σχεδόν διπλάσια ποσότητα σιδήρου σε σύγκριση με το χοιρινό, γι’ αυτό και θεωρείται κατάλληλο για την αντιμετώπιση της αναιμίας. Το χοιρινό υπερτερεί σε φαινυλαλανίνη, μεθειονίνη, θρεονίνη και τρυπτοφάνη, ενώ το μοσχαρίσιο σε ισολευκίνη, λευκίνη, βαλίνη και λυσίνη. Το άπαχο βοδινό κρέας, παρέχει τις απαραίτητες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά ενώ δεν έχει πολύ λίπος.  Ο κιμάς, καλό είναι να μην προέρχεται από λιπαρά κομμάτια.

Στα οφέλη του κόκκινου κρέατος- κυρίως για παιδιά και νέους – συγκαταλέγεται ο ψευδάργυρος: ωφελεί το δέρμα, ενισχύει το ανοσοποιητικό kai μας προφυλάσσει από κρυολογήματα και άλλες λοιμώξεις: αναζητείστε τον και σε στρείδια, γάλα και φακές.

Το κόκκινο κρέας είναι βασικό συστατικό σε πολλές δίαιτες επειδή  καλή πηγή βιταμινών και ανόργανων συστατικών (φωσφόρος, κάλιο, μαγνήσιο, σελήνιο). Η πρωτεΐνη του είναι «πλήρης», δηλ. περιέχει όλα τα αμινοξέα που το σώμα δεν μπορεί να δημιουργήσει μόνο του.

…Και οι κίνδυνοι

Πανευρωπαϊκή μελέτη για τη διατροφή και τον καρκίνο, διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν περισσότερες από δύο μερίδες κόκκινου κρέατος την εβδομάδα είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του εντέρου, συγκριτικά με όσους έτρωγαν λιγότερο από μια μερίδα. Και η παρασκευή των επεξεργασμένων κρεάτων κρύβει κινδύνους: μπορεί να δημιουργηθούν ετεροκυκλικές αμίνες, που είναι καρκινογόνες ενώσεις.  Επιπρόσθετα, το κόκκινο κρέας έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη και «κακή» χοληστερόλη, που μπορεί να προκαλέσει απόφραξη των αρτηριών και καρδιακές παθήσεις.

Με επίγνωση του ότι ζούμε στην Ελλάδα που το κρέας πρωταγωνιστεί στη διατροφή μας, τουλάχιστον ας το καταναλώνουμε στις επιτρεπόμενες ποσότητες.  Δώστε γεύση στη διατροφή σας με ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς και αρωματικά φυτά…

Ποιες τροφές αντικαθιστούν το κρέας;

Αν αφαιρέσετε το κρέας από τη διατροφή σας, βεβαιωθείτε ότι καταναλώνετε τρόφιμα που περιέχουν θρεπτικά συστατικά του.

Σόγια. Με πρωτεϊνική αξία, περιεκτικότητά σε βιταμίνη Ε και πολυκαόρεστα λιπαρά οξέα. Το γνωστότερο προϊόν της,  το tofu, μοιάζει με τυρί αλλά έχει ουδέτερη γεύση: απορροφά γεύσεις και αρώματα από σάλτσες και μαρινάδες. Το «μαλακό» tofu μπορεί να αντικαταστήσει το γιαούρτι σ’ ένα smoothie, ή να αποτελέσει τη βάση για μία κρεμώδη σούπα.

Κινόα.  Υπερτροφή με πρωτεΐνη και σημαντικές ποσότητες σιδήρου, βιταμίνης Ε, φυλλικού οξέος, μαγνησίου και φυτικών ινών.

Όσπρια.  Μας τροφοδοτούν με βιταμίνες, μέταλλα και πρωτεΐνη. Πλούσια σε σίδηρο, ο οποίος απορροφάται καλύτερα εάν προσθέσουμε στο φαγητό λεμόνι. Ναι στο φακόρυζο!

Ξηροί καρποί.  Πλούσιοι σε ω3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε, μαγνήσιο, και χαλκό.

Φρούτα. Σταφίδες, σύκα, βερίκοκα, φράουλες και βατόμουρα.

Ηλιόσποροι και  σπόροι κολοκύθας. Με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Ε & Β, χαλκό και σελήνιο.

 

SHARE
RELATED POSTS
Γιατί μας χτυπά την πόρτα ο καρκίνος;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
ΑνθίΖΩ με την ΑΚΟΣ «Επιτυχία και ευτυχία: οι δύο άκρες του ίδιου νήματος», της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Τι ξέρω για τον HPV, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.