Το σχόλιο της ημέρας

Κρατικές υποδομές… ιδιωτική ασφάλιση … γεννήτριες, του Πάνου Μπιτσαξή

Spread the love

100εκ. η πρώτη εκτίμηση κόστους για την αποκατάσταση της σιδηροδρομικής γραμμής στη Λάρισα και της περίφημης τηλεδιοίκησης που έχει στοιχειωσει. Ενώ επανέρχονται, ορθώς, σκέψεις για την υποχρεωτική ασφάλιση των σπιτιων, διερωτήθηκα. Γιατί το Κράτος δεν ασφαλιζει τις υποδομές του, έστω τις βασικές. Πιθανόν γιατί κανείς δεν το σκέφτηκε.Πιθανόν λόγω κόστους αν και μια τέτοια σκέψη θα’ταν λαθος.

•Όμως ίσως και γιατί οι ασφαλιστικές δεν είναι ηλιθιες. Ακόμα και σε σχετικά απλές ασφαλίσεις ζημιών οι ασφαλιστικές στέλνουν πραγματογνώμονα να συντάξει έκθεση αν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα , σύμφωνα με τα δικα της πρωτόκολλα ,μέτρα ασφαλείας. Δεν αναλαμβάνουν τον κίνδυνο αν ο οιτουμενος δεν λάβει τα μέτρα που υποδεικνύουν. Έχεις πυροσβεστήρα; έχεις αυτό , έχεις εκείνο; Στις περισσότερες περιπτώσεις δημοσίων υποδομών οι ασφαλιστικές θα είχαν αρνηθεί την ασφάλιση λόγω ανεπαρκών μέτρων ασφαλείας. Θα’ταν κι ένας καλός τρόπος να ξέρει το Κράτος τι οφείλει να κανει. Οι ασφαλιστικές δεν είναι ευαγή ιδρύματα. Δεν πάνε για να χάσουν λεφτά.

•Στο πλημμυρισμένο χωριό υπήρχε αντλιοστάσιο. Υπερηφανως η πινακίδα έγραφε κοστος έργου 7 εκ. ευρώ. Αλλά κόπηκε το ρεύμα και δεν είχε γεννήτρια. Σε άλλη περίπτωση είχε γεννήτρια αλλά δεν λειτουργούσε.Έτσι δεν λειτούργησε την κρίσιμη ώρα. Διερωταται η Εισαγγελέας του Αρειου Πάγου για διάφορα. Συνήθως οι απαντήσεις είναι γνωστές. Δεν το σκέφτηκαν η δέν είχαν ηλεκτρολόγο στο χωριό , δεν μπορούσαν να βρουν άλλο σε άλλο χωριό , γιατί δεν είχαν πίστωση τέτοια πράγματα. Αν επιχειρούσαν να ασφαλιστούν συλλογικά από πλημμύρα το πρώτο πράγμα που θα τους έλεγε ο πραγματογνωμων θα ήταν. Αντλιοστάσιο έχετε; ναι θα έλεγαν. Αν κοπεί το ρεύμα έχετε γεννήτρια; ποιος τη συντηρεί; όχι; κάντε το και ελάτε πάλι. Αν ο πραγματογνωμων το ξεχνούσε και η ασφαλιστική προχωρούσε και ο κίνδυνος επηρχετο το πρώτο πράγμα που θα έκανε θα ήταν να απολύσει τον πραγματογνώμονα και να του κάνει αγωγή αποζημίωσης για λόγους διδακτικούς. Το ξέρουν και αυτό βοηθάει την επίταση της πρόνοιας και της επιμέλειας.

SHARE
RELATED POSTS
ΛακΛΑζ: το κωμικό, του Κωστή Α. Μακρή
Τελευταίο δρομολόγιο… Ζωής , της Αναστασίας Φωκά
Οι αποχρώσεις εκτός του γκρι, του Κωστή Α. Μακρή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.