Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Κανονικότητα ή πραγματικότητα;, του Ηλία Καραβόλια 

Spread the love

Ο Ηλίας Καραβόλιας είναι Οικονομολόγος  μεειδίκευση Γενικής Θεωρίας και Οικονομικής Πολιτικής. Κατέχει Master of Arts από το European Institute of Philosophical  Anthropology

Να πίνεις fredo καθισμένος στο τραπέζι, να τρως ξανά στην ταβέρνα και να κάθεσαι άφοβα δίπλα σε άλλους, είναι «κανονικότητα». Να εμβολιαστείς ώστε να ανασαίνεις χωρίς μάσκα σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους, και να ακουμπάς τον άλλο με χειραψία και αγκαλιά, είναι κανονικότητα.

Να ψωνίζεις χωρίς το αστείο click away και το click inside, είναι κανονικότητα. Να μην φοβάσαι να περνάει δίπλα σου ο Άλλος, είναι κανονικότητα.

Και δεκάδες αλλά πράγματα όπως το ψηφιακό δημόσιο με τις πλατφόρμες για τον πολίτη, τα ομαδικά αθλήματα, η επίσκεψη στο χωριό, η βράδυνη διασκέδαση, οι συγκεντρώσεις σε πλατείες με τις παρέες: αυτά είναι κανονικότητα και φυσιολογική ζωή.

Τι δεν  είναι κανονικότητα ; Απώλειες συνανθρώπων μας από τον ιό εν μέσω εμβολιασμών και λειτουργίας της οικονομίας, απολύσεις, λουκέτα, χαμηλοί μισθοί, χαμηλές δαπάνες από τους all inclusive τουρίστες, αναιμικοί τζίροι, μονιμοποίηση ενός ισχυρού βιοπολιτικού ελέγχου των πολιτών, ασφυκτική επιτήρηση και αποικιοποίηση του ανθρώπινου χρόνου.

Κανονικότητα δεν είναι να συνεχίσουν τα ΜΜΕ την προπαγάνδα με τις εναλλαγές τρόμου και ενθουσιασμού για κάθε συμβάν, για κάθε «μέλλον» που μας σερβίρουν.

Κανονικότητα δεν είναι να μετατραπούν οι μαθητές και οι φοιτητές σε υποκείμενα- χρήστες λογισμικών και να απωλέσουν βαθμούς κριτικής ικανότητας.

Κανονικότητα δεν είναι να μοιραστούν τα δις από τις Βρυξέλλες σε 10-20 ομίλους και όχι σε χιλιάδες μικρομεσαίους.

Κανονικότητα δεν είναι να δουλεύουμε για πολλά χρόνια, με νέα λιτότητα και χαμηλότερο εισοδήμα, για να ξεχρεώσουμε αυτά που μας έδωσε το κράτος, ως ελάχιστο εισόδημα.

Κανονικότητα δεν είναι να πέσουν απροστάτευτες οι κοινωνίες της άνισης τεχνολογικής εξειδίκευσης, σαν μια ξέφρενη κούρσα βίαιης ψηφιακής επιτάχυνσης που ίσως αποκλείσει παρά πολλούς ανθρώπους από τις ευκαιρίες του μέλλοντος.

Ας ελπίσουμε ότι το εμβόλιο της νέας κανονικότητας να είναι το ίδιο αποτελεσματικό με αυτό που μας θωρακίζει από τον ιό…

SHARE
RELATED POSTS
Κωστής Α. Μακρής: Της κοντής Δημοκρατίας μου, το «μου» της φταίει
Να’ σαι καλά, κοπέλα μου, της Τζίνας Δαβιλά
Μαζί τα πλαστογραφήσαμε, του Γιώργου Πίτσου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.