Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Λακούβες στη Ανατολική Μεσόγειο, του Ηλία Καραβόλια

Spread the love

Στην εθνική οδο Ρόδου-Λίνδου, αποκαλύφθηκε οτι τα φρεάτια είχαν μέσα ξεχασμένα ξύλινα καλούπια οπότε και το νερό της βροχής στις πλημμύρες δεν μπορούσε να απορροφηθεί! Τόσο απλά! Η κακοτεχνία του εργολάβου και η αμέλεια των υπευθύνων, άφησαν κλειστά τα φρεάτια! Ελλάς το μεγαλείο σου…

 

Αλλά σε με διεθνή υδάτινη λεωφόρο, αυτή της Μεσογείου, φαίνεται ότι θα κυκλοφορεί για πολύ καιρό το τουρκικό Barbaros, αποφεύγοντας μάλλον τις ….λακούβες της περιοχής.Τα δεδομένα και οι εξελίξεις πυροδοτούν σκηνικό με λεπτές ισορροπίες,ειδικά μετα την τριμερή συμφωνία Αθήνας-Λευκωσίας-Καιρου.

 

Δεν θα αναφερθώ σε θέματα γεωπολιτικών συσχετισμών και γεωοικονομικής ισχύος. Οι πάντες γνωρίζουν οτι ένα θέατρο ενεργειακών επιχειρήσεων στήνεται απο πολυεθνικά συμφέροντα και φυσικά απο τις μεγάλες δυνάμεις και τις εμπλεκόμενες χώρες της περιοχής.

 

Η θέση της χώρας μας περνάει μέσα από συμφωνίες δυο αντι-τουρκικών τριγώνων( Αθηνα-Κυπρος-Ισραήλ και Αθήνα-Κύπρος-Αίγυπτος). Ίσως και να μοιάζουν με συγκυριακές συμμαχίες ή κινήσεις περιοδικής ισορροπίας. Ας μην βιαστούμε να τις χαρακτηρίσουμε ως στρατηγικές κινήσεις με μακροπρόθεσμες προσδοκίες.

ΑΟΖ, οριοθετήσεις, υφαλοκρηπίδα , θαλάσσια οικοπέδα και λοιπές έννοιες σχετικές με το δίκαιο της συγκεκριμένης θαλάσσας (Μεσόγειος) θα μας απασχολήσουν για καιρό. Καλό είναι να είμαστε οι πάντες προσεκτικοί στην χρήση τέτοιων εννοιών διότι οι συσχετισμοί δυνάμεων στην περιοχή μας ουσιαστικά στηρίζονται σε ερμηνευτικά “καλούπια” κάθε ενδιαφερόμενης πλευράς.

 

Ξέρουμε οτι ανέκαθεν οι Τούρκοι παραβιάζαν συνθήκες δικαίου και παίζουν συνεχώς το χαρτί της έντασης. Ξέρουμε επίσης οτι Κύπρος, Ισραήλ και Αίγυπτος είναι πλέον δυναμικοί παίχτες στην περιοχή, δεδομένων των γειτονικών θαλάσσιων “οικοπέδων” τους και των υδρογοναθράκων που αυτά κρύβουν.

 

Η Ανατολική Μεσόγειος είναι η νέα πυριτιδαποθήκη κοντά μας.Εμπλεκόμαστε άμεσα. Οφείλουμε να δείξουμε ορθολογισμό, ρεαλισμό και κυρίως στρατηγική εναλλακτικών κινήσεων. Διότι σε αντίθεση με τα αμυντικά εθνικά δόγματα παλιότερων εποχών, τόσο εμείς όσο και η Κύπρος, πρέπει σήμερα να προσαρμόζομαστε τάχιστα στα νέα δεδομένα της ασταθούς γεωοικονομικής περιόδου που διανύουμε. Οι φθηνοί πατριωτισμοί είναι το ίδιο επικίνδυνοι με την συνεχή υποχωρητικότητα και την συνεχή αντιπαλότητα με τους μόνιμους ταραξίες στην γειτονιά μας( Τουρκία). Οι καιροί απαιτούν να μην πέσουμε στις πολλές λακούβες που επί χρόνια υπάρχουν στην Ανατολική Μεσόγειο…

Ηλίας Καραβόλιας

SHARE
RELATED POSTS
Ένας καλύτερος κόσμος ξημερώνει, του Δρ Παναγιώτη Ιακωβή
Ηλίας Καραβόλιας
H Μνήμη του Χρήματος, του Ηλία Καραβόλια
Η Σεμίνα δίδαξε μαγκιά!, του Γιώργου Αρκουλή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.