Το σχόλιο της ημέρας

Καθολικός εμβολιασμός, υποχρεωτικότητα και κρατική ευθύνη, του Πάνου Μπιτσαξή

Spread the love

• Συζητάμε για διάφορα μέτρα και ημίμετρα όταν όλοι έχουμε πλήρη επίγνωση μιας αυταπόδεικτα χαμηλής αποτελεσματικότητας. Αφενός γιατί δεν μπορεί να υπάρχει αστυφύλακας για κάθε σπίτι και αφετέρου γιατί μπαίνουμε στα λεωφορεία, στο μετρό, στα ταξί, στους μικρούς ή μεγάλους συνωστισμούς στην ουρά στη τράπεζα και παντού. Και όλοι λίγο πολύ σιχτιρίσαμε. Θελουμε να φάμε γαλοπούλα με τους δικους μας , να αλλάξουμε χρόνια σαν άνθρωποι και να ψωνίσουμε κάνα ρούχο και τα δώρα μας. Επομένως αυτή η συζήτηση έχει περιορισμένη σημασία.

• Η βασική ιδέα είναι ο καθολικός εμβολιασμός. Κακώς μιλάμε για υποχρεωτικότητα. Δεν θα κυνηγήσει κανείς κανένα με απόχη για να του χώσει τη βελόνα, όπως η Κίνα του κομμουνιστικού ονείρου ορισμένων. Η ιδέα είναι ο καθολικός εμβολιασμός όχι η υποχρεωτικότητα. Αυτό σημαίνει ότι όποιος δεν θέλει θα πρέπει να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό. Γιατί πρέπει να δυναστεύεται το 80% για να γίνει το κέφι του 20%; Γιατί να μπαίνουμε σε διάλογο με το κάθε προληπτικό, τρελαμένο ή δεισιδαίμονα. Η λύση αυτή είναι απόλυτα νομιμοποιημένη σε αποφάσεις του ΣΤΕ και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και δίκαιο πολιτικά και ηθικά επιβεβλημένη. Με έναν όρο. Το Κράτος να εγγυηθεί τη νοσηλεία, αποκατάσταση και πλήρη αποζημίωση των σπάνιων περιπτώσεων σοβαρών παρενεργειών του εμβολίου όπως έκρινε το ΣΤΕ στην στην ιστορική απόφαση 622/21 που είχα την τιμή να χειριστώ ως υπόθεση . Αφήνω εκτός τα μικρά παιδιά που ακόμα ο γονεϊκός δισταγμός είναι λογικός και αναμενόμενος.

• Δεν καταλαβαίνω γιατί όλος αυτός ο μικροπολιτικός δισταγμός της κυβέρνησης. Δεν τον καταλαβαίνω. Πολλά λόγια και ουσία μηδέν.

• Αν αυτό το κάναμε , πρωτοτυπώντας, θα προσφέραμε και μια παγκόσμια επιδημιολογική υπηρεσία. Θα μπορούσαν οι επιστήμονες να μετρήσουν με ακρίβεια πόσο διεισδύει η όμικρον στον εμβολιασμένο πληθυσμό ανά κατηγορία ηλικιακή και ποιες οι επιπτώσεις.

• Μόνο έτσι μπορούμε να αποφύγουμε το lock down. Γιατί αν δεν το αποφύγουμε και αρχίσουν να κλείνουν οι δουλειές και τα σχολεία στην ατολμία θα οφείλεται. Σε πλήρη κυβερνητική πολιτική ευθύνη. Αντί να πελαγοδρομούν ας αποφασίσουν το βασικό. Όλοι οι επιστήμονες αυτό λένε. Ο καθείς με το τρόπο του γιατί κι αυτοί διστάζουν να μιλήσουν ευθέως. Φοβούνται τους θεματοφύλακες και τον κάθε παρανοϊκό. Το καταλαβαίνω εδώ ζω, δεν είμαι από άλλο όλβιο και ορθολογικό σύμπαν.

SHARE
RELATED POSTS
Το σχόλιο της ημέρας: Τίς πταίει;, του Νίκου Βασιλειάδη
Η ώρα της χειραψίας (και της υποκρισίας…), του Γιώργου Αρκουλή
Η κοινωνία των ονείρων του Δ.Κουφοντίνα και των θαυμαστών του, του Πάνου Μπιτσαξή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.