Ανοιχτή πόρτα

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, του Πάνου Μπιτσαξή

Spread the love

•Είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψευτοδιλήμματα που έχω δει. Γιατί ήδη υπάρχουν. Είναι στη ζωή μας. Πολυ καιρό .Εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά πάνε στο εξωτερικό.Συχνότατα σε χώρες με άκρως αμφίβολης ποιότητας πτυχία.Που τελείωσες;Στη Ρουμανία, στο Μαυροβούνιο ,στη Βοσνία.Μαγαζιά και μαγαζάκια προσφέρουν πανεπιστημιακά πτυχία.Η Αθήνα έχει γεμίσει.Αναρίθμητες οι επαγγελματικές σχολές επι παντός επιστητού. Μάγειρες, κομμωτές, νυχούδες ό,τι έχει ζήτηση. Τώρα έσταξε η ουρά του ποντικού;  Άλλωστε για πολλές οικογένειες θα είναι πιο οικονομικό. Από το να στείλεις το παιδί στην Αγγλία δίνεις εδώ 5000-10000 δίδακτρα και λήγει το θέμα.

Και στη Πάτρα να το στείλεις πάλι πιο ακριβά έρχεται .Κάντε το λογαριασμό.

•Άλλο είναι το πραγματικό δίλημμα. Η ποιότητα της δημόσιας παιδείας .Κι αυτό δεν είναι θέμα μόνο οικονομικό. Είναι πολυσύνθετο και δύσκολο. Ναι μαθαίνουμε γράμματα δεν λέω αλλά η κατάσταση δεν είναι καλή.  Το ξερουμε όλοι. Μέσα από συμπληγάδες πέτρες ,με μπάχαλο, με πολλούς αργόμισθους καθηγητές, με διαφθορά , με άθλιες υποδομές. Πλάι σε εξ ίσου πολλούς εξαίρετους και έντιμους πανεπιστημιακούς που παλεύουν και κάνουν θαύματα σε δύσκολες συνθήκες. Με αισθηση αποστολής. Πού να το πιάσεις και πού να το αφήσεις. Σε μια χώρα που έχει όλα τα προσόντα και το έμψυχο δυναμικό να είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής και το παράδειγμα τα έχουμε κάνει λίμπα γιατί επικρατούν οι θιασώτες του λίμπα. Είναι μεγάλο κρίμα. Μαθαίνουμε γράμματα και γινόμαστε και καλοί.Μερικές φορές άριστοι.Πιο αραιά παγκόσμιες φίρμες.Πως;είναι το μεγάλο παράδοξο. Κυριως οφείλεται στο ότι θελουμε να μάθουμε και αυτό μορφωνόμαστε. Γιατί ο τελικός κριτής είναι η πιατσα. Εκεί δίνονται οι καθημερινές εξετάσεις. Η πιάτσα έχει τη δίκη της γνώμη. Δεν ρωτάει αν τελείωσες τι Χάρβαρντ ή τη Κομοτηνή.Ρωτάει αν κερδίζεις τις δίκες.

•Η ποιότητα της δημόσιας παιδείας κρίνει αν μια κυβέρνηση είναι σε θέση να κανει κάτι.Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια όταν έρθουν και αν θα τα δούμε. Γιατί δεν έχει σημασία η ταμπέλα αλλά η ουσία. Ως προς τη ποιότητα της δημόσιας παιδείας και τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν ακούω ελάχιστα. Σιγή ιχθυος.

•Μάλλον τρόλ αλλά ωραίο. Σύνθημα σε τοίχο. Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Ένωση Ελλήνων Φοιτητών Ιταλίας.

SHARE
RELATED POSTS
Μία ερωτική επιστολή με αφορμή δύο συναντήσεις μας, του Δημήτρη Κατσούλα
Ονειρεύομαι ένα καθαρό σεντόνι, του Κωστή Α. Μακρή
Ευτυχώς που υπάρχει ο Πανιώνιος…, του Γιώργου Αρκουλή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.