Ανοιχτή πόρτα Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία Πόρτα στην Πολιτική

Θυμός και λογική, του Νίκου Σταθόπουλου

Spread the love

Νίκος Σταθόπουλος

Πάνω από το 50% του εκλογικού σώματος απέχει από τις εκλογές, ή δηλώνει με απογοήτευση, ότι καταλληλότερος πρωθυπουργός είναι ο ‘κανένας’.

Αποβλέποντας πρώτιστα στο όφελος της συντεχνίας τους, οι πολιτικοί που αποτέλεσαν το πολιτικό μας σύστημα τα τελευταία 50 χρόνια, με τις επιλογές τους οδήγησαν στην καταστροφή τη ζωή του μεγαλύτερου τμήματος της κοινωνίας. Διέλυσαν επιχειρήσεις και επαγγελματίες, αποταμιευτές και συνταξιούχους, για να συντηρούν ένα σπάταλο, ανίκανο και εχθρικό στους πολίτες του κράτος-τέρας, που τώρα είναι 10 χρόνια πτωχευμένο εξ αιτίας τους. Οι Έλληνες  -πλην ‘ημετέρων’-  γέμισαν θυμό εναντίον τους, έναν βουβό θυμό, ο οποίος, αφού δεν εκτονώθηκε, έχει ξεσπάσει σε επιδημία από σωματικές και ψυχικές νόσους και εκδηλώνεται α-πολιτικά ως σιχασιά ή αποστασιοποίηση.

Μέσα από το ναυάγιο, αναδείχθηκε ως ηγετική πολιτική προσωπικότητα ο Αλέξης Τσίπρας. Αριστοτεχνικά, μάζεψε γύρω του επαγγελματίες και ρεαλιστές, από αυτούς που δεν δίνουν δυάρα για την ταμπέλα του μαγαζιού στο οποίο ανήκουν, αλλά ενδιαφέρονται μόνο για τον προνομιούχο ρόλο που μπορούν να έχουν υπό την σκέπη του. Εμφανείς και αφανείς του καραμανλικού παρελθόντος, σε αγαστή συνεργασία με το ευρύ πασόκ, απαρτίζουν τα εφτά όγδοα του σημερινού κυβερνητικού απαράτ.

Με την ευλογία της Εκκλησίας,  των Εταίρων και των Συμμάχων, έχοντας ως συγκολλητική ύλη την κυβερνητική εξουσία, ο Αλέξης εφαρμόζει την αποτελεσματικότερη ρεάλ πολιτίκ για την εκ βάθρων αναδόμηση και ανανέωση της Ελληνικής πραγματικότητας προς ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, αντίστοιχο της περιθωριακής τριτοκοσμικής νοοτροπίας που κυριαρχεί από την εποχή του Ανδρέα. Κάνοντας επιδέξιες αναστροφές όπου του χρειάζεται, χωρίς ντροπές, αναστολές και προσχήματα, ο κ. Τσίπρας αναπροσδιόρισε, άκομψα αλλά αποτελεσματικά, τις ίδιες τις συντεταγμένες του δημόσιου βίου αλλά και του τρόπου ζωής μας.

Ο κ. Τσίπρας απέδειξε περίτρανα ότι στην εφαρμοσμένη πολιτική οι λέξεις αριστερά, κέντρο και δεξιά είναι κενές περιεχομένου και ότι στην μάχη για την κατάκτηση και διατήρηση της εξουσίας δεν υπάρχει τίποτα άλλο, παρά Ηγεσία και Επικοινωνία.

Στην εγωιστική και καταναλωτική κοινωνία μας, οι ιδεολογικές τοποθετήσεις, αν δεν στηρίζονται από καλά νούμερα και απτά αποτελέσματα στην ποιότητα ζωής, είναι απλές  πομφόλυγες για κατανάλωση από τους ανίκανους να δουν που βρίσκονται και τι συμβαίνει, αυτούς που δεν αντέχουν να αλλάξουν τρόπο σκέψης.

Όπως επανακαθόρισε το πολιτικό τοπίο, ο πρωθυπουργός άφησε λίγο χώρο, μόνο στα άκρα, εκεί που ευδοκιμούν οι αντικοινωνικές και αντικομφορμιστικές προσεγγίσεις της Χρυσαυγής και των Εξαρχείων, δηλαδή στις κερκίδες για τους φανατικούς.

Οι απόπειρες ανανέωσης του ΠΑΣΟΚ κατέληξαν στο να μείνει με τον πιο φθαρμένο εαυτό του, κρατώντας μόνο την νέα πινακίδα ΚΙΝΑΛ, για να το προστατεύει από τους σκελετούς στα ντουλάπια. Ο χώρος του ορθολογισμού, που φάνηκε να οριοθετείται από το Ποτάμι, δεν οχυρώθηκε οργανωτικά και δεν προστατεύτηκε με την ακτινοβολία μιας ισχυρής προσωπικότητας, ώστε να γλυτώσει την καταπάτηση.

Ευτυχώς που υπάρχει ο Λάνθιμος να λέει ιστορίες με νόημα, αλλά ποιος τον ακούει.

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
16417_10203171159420463_3261188934224471284_n.jpg
Λέσβος: ώρα υπό το μηδέν, της Κικής Τσακίρη
Αθήνα, διαμαντόπετρα, της γης κλπ., του Μάνου Στεφανίδη
Xristos Magoutas
Κατά φαντασίαν περιγραφή μιας συνάντησης, του Χρήστου Μαγγούτα

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.