Ανοιχτή πόρτα

Η Ύβρις στην πιάτσα…, του Δρ Πάνου Καπώνη

Spread the love

Ο Πάνος Καπώνης* είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, τ. Επ. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών (Φαρμακευτική), ποιητής, συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας  Έχει συγγράψει οκτώ πανεπιστημιακά συγγράμματα φαρμακευτικού δικαίου.Λογοτεχνική ιστoσελίδα : http://logos.caponis.gr.

ΕΞ ΕΠΑΦΗΣ [Π34]

Η Ύβρις στην πιάτσα…

2ηεπιστολή Πάνου το ανάγνωσμα

«Ύβρις στην Αρχαία Ελλάδα, ήταν η προσωποποίηση της αλαζονικής συμπεριφοράς του ανθρώπου, που ξεπερνά κάθε μέτρο»

«εἰ ἐτεὸν μνηστῆρες ἀτάσθαλον ὕβριν ἔτισαν».  Ομήρου Οδύσσεια, Oxford University Press, ω 351-352.

Η βίαια, αυθάδης και αλαζονική αυτή στάση/συμπεριφορά, δηλαδή η Ύβρις, που αποτελούσε για τον αρχαίο ελληνικό κόσμο παραβίαση της ηθικής τάξης και απόπειρα ανατροπής της κοινωνικής ισορροπίας και γενικότερα της τάξης του κόσμου, πιστευόταν ότι οδηγούσε τελικά στην πτώση και καταστροφή [τίσις] του «υβριστού».(ύβρις > υβρίζω > υβριστής). Το θλιβερό όμως είναι ότι, στην σημερινή εποχή, 2022 χρόνια μετά Χριστόν, η Ύβρις, όχι μόνον στην κοινωνία, αλλά και στην πολιτική, αναδύεται καθημερινά με έναν διχαστικό τοξικό πολιτικό λόγο.

Από την άλλη είναι η Τίσις, δηλαδή η τιμωρία που επέφερε η αρχαιοελληνική ύβρις, δεν είναι «μύθος». Θα υπάρξει έστω και αργά.

Αν και θα ήθελα στην πραγματικότητα, χωρίς αιδώ, να προσπαθήσω να καταγράψω ένα «απάνθισμα» των καθημερινών ύβρεων που αναγράφονται από κάθε καρυδιάς καρύδι για πολιτικά πρόσωπα και πολιτικές, με την επισημείωση του σχετικού άρθρου του Ποινικού Κώδικα, όπως : «Μια ζωή θα σε βριζω χουντικε μαλακα. #Μητσοτακη_γαμιεσαι (στο twiter Aug 10, 2021)αλλά τελικά η ζέουσα δική μου ηθική με απέτρεψε.

Ή ακόμη κατ΄αναφορά, «Η αλαζονεία της εξουσίας δεν θα νικήσει την αίσθηση δικαίου της κοινωνίας. twitter.com/tetRadio/statu…», όπως είπε στις 17/7/2022 ένα στέλεχος της αντιπολιτεύσεως, από αυτά που διχάζουν καθημερινά τους πολίτες και που θεωρεί τον εαυτό του αυθεντικό ερμηνευτή της «αίσθησης δικαίου της κοινωνίας», βάζοντας το ίδιο στέλεχος, από την μεριά της «αλαζονείας» τον Πρωθυπουργό και από την άλλη τον εαυτό του ως εκφραστή του «δικαίου της κοινωνίας». Και αυτή είναι μια συγκαλυμμένη «ύβρις», Είναι χαρακτηριστικό αυτού του προσώπου – τον θυμάμαι σε ένα βίντεο – με γένια και γυλιό στην πλάτη, επικεφαλής μια μικρής ομάδας διαδηλωτών, να φωνάζει συνθήματα και να χειροκροτά ενθουσιασμένος ΜΟΝΟΣ του ρυθμικά!!!

Και για να ξέρουμε τι λέμε, ας ανατρέξουμε στο Σύνταγμά μας.Από τη γραμματική διατύπωση της παραγράφου 1 του Άρθρου 25 του ελληνικού Συντάγματος συνάγεται η σπουδαιότητα της θεμελιώδους αρχής της κοινωνικής δικαιοσύνης. «Τα δικαιώματα του ανθρώπου ως ατόμου και ως μέλους του κοινωνικού συνόλου και η αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου τελούν υπό την εγγύηση του Κράτους». Και ο παραπάνω «σύντροφος» της αντιπολιτεύσεως δεν είναι κράτος. Απλά, το αντιπαλεύει. Για αυτό αγαπητοί μου συμπατριώτες, ας μην ακούμε τα διχαστικά ψέματα κάποιων που ονειρεύονται τις καρέκλες της εξουσίας.Γιατί, σύμφωνα με τον Όμηρο (μότο αρχής) οι μνηστήρες (της εξουσίας) λόγω της ύβρεως, τιμωρήθηκαν.Και τώρα έχουμε ΥΒΡΙ αλλά η τίσις, η τιμωρία δηλαδή δεν θα αργήσει….

Απολαύστε ήθος στο Twitter : «Μητσοτάκης ένα άδειο κουφάρι με μηδέν συναίσθημα @sofilakis ΓAMW ΤΗ ΜΑNOYΛΑ ΣΟΥ ΚΟΠΡΙΤΗ # σε άπταιστα ελληνικά !!!

ΠΑΝΟΣ ΚΑΠΩΝΗΣ 

SHARE
RELATED POSTS
«Χρυσό» κι εδώ Σοφία!, by George Sarafoglou – του Γιώργου Σαράφογλου
Η νύχτα μεγαλώνει… , του Θάνου Ασκητή
“Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου”: «Λήξις, κύριε Χατζημάρκο»

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.