Πόρτα στη Ψυχολογία

Ψυχική υγεία και Μ.Μ.Ε., του Δρ Αναστάσιου Πλατή

Spread the love

Ο Δρ. Πλατής Αναστάσιος είναι Ψυχίατρος, ιδρυτής και Πρόεδρος της ΠΑΝΑΚΕΙΑ. Η βιογραφία του «Δρομολόγιο-Δρ Αναστάσιος Πλατής, ο Ψυχίατρος, ο Πολιτικός, ο Άνθρωπος» διατίθεται από τα γραφεία της ΠΑΝΑΚΕΙΑ δωρεάν. Βιογράφος: Τζίνα Δαβιλά. 

 

Έρευνες των τελευταίων δεκαετιών σε όλον τον κόσμο και στην Ελλάδα έδειξαν ότι σε μια ορισμένη χρονική στιγμή πάνω από το 20% του πληθυσμού υποφέρει από κάποια ψυχική διαταραχή συνηθέστερα ήπιας και σπανιότερα σοβαρής μορφής.

Οι ψυχικές διαταραχές είναι λοιπόν συχνές.  Όλοι μπορούμε να υποφέρουμε από μία φοβία, μία κατάθλιψη ή μία αγχώδη διαταραχή. Πολλοί λιγότεροι μπορεί να νοσήσουν από μια σοβαρή ψυχική διαταραχή . Σε αυτήν την περίπτωση, θα χρειαστούν τη συμπαράσταση των οικογενειών τους, του συστήματος υγείας, της πολιτείας γενικότερα.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, τα Μ.Μ.Ε. είναι η συνηθέστερη, αν όχι η μοναδική πηγή ενημέρωσης. Κατά γενική ομολογία οι λειτουργοί του χώρου της δημοσιογραφίας κατέχουν τη μεγαλύτερη ευχέρεια στη διαμόρφωση απόψεων και στάσεων του κοινού.  Θα μπορούσαν, συνεπώς, να γίνουν οι αποτελεσματικότεροι σύμμαχοι σε έναν αγώνα για την καταπολέμηση του στίγματος που ακολουθεί την ψυχική ασθένεια.

Είναι δυνατόν να προληφθεί η χρήση εικόνων, μηνυμάτων ή ιστοριών στα Μ.Μ.Ε. που ενδεχομένως να είχαν αρνητικές επιπτώσεις στα άτομα με ψυχικές διαταραχές. Η ανίχνευση της σχέσης των σύγχρονων Μ.Μ.Ε. με τον χώρο της ψυχικής υγείας στην ευρύτερη διάσταση είναι αναμφισβήτητα ένα σύνθετο ιατρικό, κοινωνικό, αλλά και επικοινωνιακό πρόβλημα της εποχής μας.

Η διπλή επίδραση των Μ.Μ.Ε. τόσο στον τομέα της διαμόρφωσης της δημόσιας κουλτούρας και της κοινής πεποίθησης, όσο και στον τομέα της διαμόρφωσης της ίδιας της προσωπικότητας του ατόμου, είναι το κύριο στοιχείο που προσδιορίζει αυτήν τη σχέση. Επομένως, και η δική μας πολιτική , αλλά και η επιστημονική προσέγγιση οφείλει να έχει διπλό στόχο.

Πρώτα, πρέπει να απαιτήσουμε ως συντεταγμένη πολιτεία και ως πολίτες καταναλωτές τη συμβολή των Μ.Μ.Ε., όχι στην ενίσχυση, αλλά  στην κατάρριψη μύθων και στερεοτύπων του παρελθόντος που όχι μόνο δε συμβαδίζουν καθόλου με τις επιστημονικές εξελίξεις , αλλά και επιτείνουν τα υπαρκτά δυστυχώς φαινόμενα κοινωνικού ρατσισμού και αποκλεισμού.Η άγνοια και η προκατάληψη πρέπει να χτυπηθούν και αυτό είναι υπόθεση και των Μ.Μ.Ε.

Έπειτα , τα Μ.Μ.Ε. πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους στην επίδραση προς την ατομική σφαίρα, δηλαδή στα στοιχεία που διαμορφώνουν την προσωπικότητα του καθενός μας.     Υπάρχουν ομάδες του πληθυσμού που μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά ευάλωτες σε αυτήν την βλαπτική και επικίνδυνη επίδραση.

Όταν ο συντάκτης αποφασίζει να καλύψει ένα θέμα που εστιάζεται στην ψυχική νόσο πρέπει:

-να έχει προηγουμένως συμβουλευτεί ειδικούς στην ψυχική ασθένεια

-να έχει ελέγξει την αξιοπιστία των πηγών του

-να γνωρίζει τους κώδικες δεοντολογίας που αφορούν την ιδιωτική ζωή

-να ελέγξει αν το θέμα του μεταφέρει τα σωστά μηνύματα για την ψυχική ασθένεια

-να είναι ακριβής και ευαίσθητος στα δικαιώματα του ανθρώπου για περιφρούρηση της ιδιωτικής ζωής, σεβασμού και αξιοπρέπειας

– ο τίτλος δεν πρέπει να είναι υπερβολικός και εντυπωσιακός και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται λέξεις που μπορεί να στιγματίσουν.

Το ζητούμενο , λοιπόν, είναι να σταματήσει η συντήρηση και η υποδαύλιση των προκαταλήψεων και απορριπτικών και απαξιωτικών στάσεων, των ανυπόστατων φόβων περί δήθεν επικινδυνότητας που εξακολουθούν δυστυχώς να ακολουθούν την ψυχική ασθένεια.

Παράλληλα, αυτές οι προκαταλήψεις πρέπει να απομυθοποιηθούν και συγχρόνως να αποκατασταθεί και να αναδειχθεί η επιστημονική πραγματικότητα , έτσι όπως έχει εξελιχθεί. τις τελευταίες δεκαετίες  με τις πολυάριθμες και  σοβαρές κατακτήσεις της ψυχιατρικής στον τομέα της θεραπευτικής.

Η κοινοτική ψυχιατρική σήμερα προϋποθέτει όχι απλά την παθητική ανοχή των ατόμων με ψυχικές διαταραχές, αλλά τη δημιουργία ενός θερμού κλίματος κοινωνικής σύγκλισης και αλληλεγγύης.

Τα Μ.Μ.Ε. μπορούν να προβάλλουν αυτές τις αλλαγές που συντελούνται στην κοινωνία μας και αποσκοπούν στην βελτίωση ποιότητας ζωής των συνανθρώπων μας.

Επιπλέον, τα Μ.Μ.Ε. μπορούν να συμβάλλουν στην καλλιέργεια θετικότερων στάσεων και συμπεριφορών της κοινότητας απέναντι στα άτομα με ψυχικές διαταραχές.

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

Σημείωση: Αξίζει να τονιστεί ότι ο Ιδρυτής της ΠΑΝΑΚΕΙΑ Δρ Αναστάσιος Πλατής είναι ο μεταρρυθμιστής της Ουμανιστικής Ψυχιατρικής σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς το 1984 εφάρμοσε πρώτος στην υφήλιο την αποασυλοποίηση των ασθενών στην Κλινική Ψυχικά Νοσούντων στο Λουγκάνο της Ελβετίας της οποίας υπήρξε Ιδρυτής και Υπεύθυνος. Στην Ελλάδα η Ουμανιστική (Ανθρωπιστική) Ψυχιατρική εφαρμόστηκε το 1999.

SHARE
RELATED POSTS
8 Things Men Look For in a Woman
Σχέση με έναν νάρκισσο: Μία δύσκολη υπόθεση!, της Μαρίνας Μόσχα
Να κάνουμε σεξ ή θα κολλήσουμε κορωνοϊό, της Μαρίνας Μόσχα

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.