Ανοιχτή πόρτα

Η ουρά και οι απαστράπτοντες χαυλιόδοντες του λευκού ελέφαντα (περί στρατού, ΕΥΠ και αλλά διηγήματα), του Πάνου Μπιτσαξή

Spread the love

Ο Πάνος Μπιτσαξής είναι ποινικολόγος και συγγραφέας του αυτοβιογραφικού-ιστορικού βιβλίου “΄Οταν το μέλλον έπαιζε κρυφτό..”

•Από τον Τάλεμπ και άλλους μελετητές οφείλουμε να γνωρίζουμε πια την τεράστια αναλυτική και ουσιαστική σημασία που έχει το «απρόβλεπτο» στην ιστορία. Η ιστορία δεν γράφεται γραμμικά και στάσιμα. Γράφεται από σειρά απρόβλεπτων γεγονότων που τροποποιούν ασύμμετρα τη ροή της. Όπως για παράδειγμα το αν κάποιος Κινέζος αποφάσισε να φάει ένα «νόστιμο» τρωκτικό ξενιστή του κορωνοΐου ή αν τον εξαπέλυσε επιπόλαια κάποιος φιλόδοξος πειραματιστής βιολόγος. Έτσι η σύγχρονη πολιτική επιστήμη τυποποίησε το απρόβλεπτο σε τρεις βαθμίδες με ζωόμορφο συμβολισμό. Τον μαύρο κύκνο, τον γκρίζο ρινόκερο, και το λευκό ελέφαντα. Ο μαύρος κύκνος είναι το γεγονός που είναι αδύνατο να προβλεφθεί. Ο γκριζος ρινόκερος είναι το προβλέψιμο πιθανό αλλά απευκταίο και αβέβαιο γεγονός. Ο λευκός ελέφαντας είναι το βέβαιο καταστροφικό γεγονός αλλά με αβέβαιο τον χρόνο επέλευσης του.

•Η μεγαλύτερη πολιτική ανικανότητα είναι να αγνοείς τους λευκούς ελέφαντες και να τους βαφτίζεις μαύρους κύκνους ή έστω γκρίζους ρινόκερους. Το προβλέψιμο απρόβλεπτο είναι η ουσία της πολιτικής.

•Στις φετινές φωτιές ο λευκός ελέφαντας μας έκανε τη χάρη να μας δείξει μόνο την ουρά του. Δεν μας έδειξε μέχρι στιγμής τους απαστράπτοντες χαυλιόδοντες που θα ισοδυναμούσαν με ευρύτερη τραγωδία.

Η κυβέρνηση επιμένει παίζοντας με τα νεύρα μας.Μα ήταν πρωτοφανές που να το φανταστούμε. Τι δεν μπορούσατε να φανταστείτε παληκάρια;

•Τον καμβά της κλιματικής αλλαγής;

Τους καύσωνες του Ιουλίου και τα μελτέμια του Αυγούστου; Εδώ ζούσατε ή στο Ρεϊκγιαβίκ;

Ότι στα ορεινά περάσματα και στο δάσος της Δαδιας περνούν εκατοντάδες μετανάστες και ανάβουν φωτιές για να ζεσταθούν και να ψήσουν; Στρατό διαθέτει η χώρα; υπηρεσία πληροφοριων; Ή περιμένουμε τον Αλβανό να κάνει ανακρίσεις;

Οτι πολλοί Ρομά λιώνουν χαλκό στα χωράφια από το πλιάτσικο; Πόσο καιρό θέλει να ψάξετε τους Έλληνες κλεπταποδόχους και τα εργοστάσια που αγοράζουν μισοτιμής; Οι προβεβλημένοι φύλαρχοι περιμένουν να τους ρωτήσετε ευγενικά.

Ότι οι ψυχακηδες είναι ελεύθεροι κι ωραίοι να κάνουν την Ελλάδα παρανάλωμα ατιμώρητοι;

Ότι η Ελλάδα είναι γεμάτη με ανοχύρωτα χωριά και οικισμούς και όσοι έχουν ευθύνη δεν έχουν μέσα και όσοι έχουν μέσα δεν έχουν ευθύνη;

Ότι οι πυλώνες της ΔΕΗ είναι φυτεμένοι σε δάση και η ιδιωτική τρόπος του λέγειν ΔΕΗ μοιράζει μετοχές στα στελέχη της;

•Τι δεν μπορούσατε να φανταστείτε;

Οι φωτιές και οι πλημμύρες έχουν διάσταση εθνική. Κι όταν ένα πρόβλημα αποκτά εθνική εμβέλεια την επιτελική ευθύνη πρέπει να έχει το ΓΕΕΘΑ. Όχι βέβαια ο καλών προθέσεων Κικίλιας όσες στολές παραλλαγής και αν φορέσει. Όχι ένα ασυντόνιστο ασκερι. Ελπίζω σιγά σιγά να ενεργοποιηθεί η φαντασία σας. Η φαντασία στην εξουσία.

SHARE
RELATED POSTS
Ανοιχτή Πόρτα, Ανοιχτή Σκέψη: το γυναικείο ζεϊμπέκικο
Φτέρνα ευλογημένη, του Γιώργου Πίτσου
Ανταπόκριση από τον Roger Waters, της Μαρίνας-Μαρίας Βασιλείου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.