Το σχόλιο της ημέρας

Η ματαιοδοξία του πλούτου και ο πλούτος, του Πάνου Μπιτσαξή

Spread the love

Θα το βρείτε: σε “Πολιτεία”, “Πρωτοπορία” Αθήνας-Θεσσαλονίκης-Πάτρας, “Ιανός” Αθήνας και Θεσσαλονίκης, και σε όλα τα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας και του εξωτερικού που θα ζητηθεί σε 2-5 ημέρες. β) ΗΠΑ μέσω του “Εθνικού Κήρυκα”. γ)στις εκδόσεις Φίλντισι on line, με μειλ ή τηλεφωνικά 210 65 40 170 – [email protected]

όλα τα συγγραφικά έσοδα θα διατεθούν σε οικογένειες με παιδικό καρκίνο.

Πάνος Μπιτσαξής

Η lady Gaga αφού τραγούδησε, με την υπέροχη φωνή της ,στην τελετή της ανάληψης της προεδρίας του Μπαιντεν έζησε μια μεγάλη οδύνη. Της έκλεψαν δυο μπουλντόγκ. Έτσι θεσμοθέτησε έπαθλο 500.000 δολαρίων σε όποιον θα τα έβρισκε και θα της τα επέστρεφε. Είπα να αφήσω τη δικηγορία και να πάω να τα ψάξω αλλά δεν πρόλαβα. Τα μπουλντόγκ βρέθηκαν αμέσως και επεστραφησαν από μια καλή κυρία σώα και υγιή.

Ο Ροναλντο έστειλε με το ιδιωτικό του τζετ τη γάτα του στην Ισπανία για ανάνηψη.Έκρινε πως ο ήλιος θα βοηθούσε στις φυσικοθεραπείες στις όποιες έπρεπε να υποβληθεί.Δεν έχω παρακολουθήσει την εξέλιξη της υγείας της εν λόγω τυχερής γαλής. Υποθέτω πως θα εκδοθεί ιατρικό ανακοινωθέν. Αγωνιώ. Ποιος άραγε να είναι ο υπερτυχερός κτηνίατρος;

Λένε πως ο καπιταλισμός θα καταρρεύσει από την ακραία υπερσυγκέντρωση του πλούτου. Χωρίς να έχω τη γνώση να το κρίνω δεν το πίστεψα ποτέ. Ο πλούτος είναι η κινητήρια δύναμη του καπιταλισμού. Μοχλος της καινοτομίας και της προόδου. Ο πλούτος ανακατανέμει τα κέντρα ισχύος αλλά δεν είναι καθεαυτός συστημικός κίνδυνος. Αν όμως από κάτι κινδυνεύσει ο καπιταλισμός αυτό είναι η ματαιοδοξία του πλούτου, η πρόκληση, η αλαζονεία του. Πέραν των άλλων οι στάσεις αυτές των κροίσων σε εμένα μόνο λύπηση μου προκαλούν. Είναι βαθιά δυστυχισμένοι άνθρωποι. Έχω γνωρίσει αρκετούς και το λέω μετά λόγου γνώσεως. Η ψυχή τους είναι πολλαπλώς διαταραγμένη στο χρυσοποίκιλτο περίβλημα. Δεν μπορούν να ευχαριστηθούν τα πιο απλά πράγματα. Πάσχουν.

Απέναντι τους αντιτάσσονται πολλοί που κατέκτησαν με το σπαθί τους μυθώδη πλούτο και χαίρονται να τον μοιράζονται. Βλέπουν μπροστά τους και δουλεύουν σκληρά για μια δεύτερη καριέρα κοινωνικής αποστολής με το ίδιο πάθος επιτυχίας με το οποίο επιδίωξαν τον πλούτο. Χρηματοδοτούν δράσεις, βοηθούν παντοειδώς χτίζουν , ιδρύουν. Νοσοκομεία ,έρευνες πολιτιστικά ιδρύματα, επι παντός επιστητού. Αυτός είναι ο πραγματικός πλούτος. Από τους ανθρώπους που κατανοούν πως τα λεφτά πέραν ορισμένου σημείου δεν έχουν καμία ατομική σημασία. Σε αυτούς υποκλίνομαι. Μερικοί άλλωστε έστησαν κάποτε στα πόδια της την Ελλάδα.

Όπως ο Warren Buffet. Αποφάσισε να επιστρέψει στη κοινωνία το 90% της τεραστιας περιουσίας του Είπε «θα αφήσω στα παιδιά μου αρκετά χρήματα για να κάνουν ότι θέλουν.Όχι όμως τόσα ώστε να μη χρειαστεί να κάνουν τίποτα».

SHARE
RELATED POSTS
Ποτέ την Κυριακή; (Για τους μεροκαματιάρηδες της ευτυχίας), του Μάνου Στεφανίδη
Η προσωπικότητα του Χίτλερ από την CIA, οι Ναζί και τα ΟΧΙ του ελληνικού σχολειού, Της Ωραιοζήλης – Τζίνας Δαβιλά
Το ζην επικινδύνως (Vivere pericοlosamente), του Πάνου Μπιτσαξή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.